Dagens grønt 21. maj
Purløgsblomster
Purløg, Allium schoenoprasum, har vi næsten en kvadratmeter af. Nu er de ved at gå i blomst. Det giver mulighed for et smagfuldt og smukt tilskud til salatskålen.
Dagens grønt er blomsterne. Pluk dem hele, og brug dem som pynt på en blandet salat. Hele blomsten kan spises, den smager af løg.
Fødevarestyrelsen skriver blandt andet dette om purløgsblomster:
Blomsten indeholder svovlholdige forbinder som også kendes i bladene, såsom S-alkylcysteinsulfoxider og S-alkenylcysteinsulfoxider, der giver den karakteristiske løgsmag.
Der mangler data til at vurdere, om det er de samme indholdsstoffer, der findes i både blomsten og i bladet, og hvis det er de samme, om niveauerne også er i samme størrelsesorden i blomst og blad.
Der er ikke anmeldt forgiftninger hos mennesker efter indtagelse af blomster eller andre plantedele, men da der er et begrænset kendskab til indholdsstoffer og koncentrationen af disse i blomsterne, bør disse kun spises i begrænsede mængder, som fx spiselig pynt på en salat eller sommermad.