Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Blandede emner
Blandede haveemner
Bobleplast i drivhuset
Capsicum bestemmelse
Er jorden bekvem
Forsøg med så-folie
Frøenes holdbarhed
Frøtapet
Haveordbog
Hjemmelavet insektsæbe
Lagring af grønsager
Lav en jordkule
Litteraturliste
Skriv på potter og planteskilte
Sneglebekæmpelse
Spiretemperatur
Vejrudsigten

Jorden er bekvem

Mange steder ser man udtrykket, at der skal sås eller udføres andre opgaver, når "jorden er bekvem". Det er et af de der herlige havebogsudtryk, der bare bliver gentaget og gentaget, men ikke er til særlig stor hjælp til den uerfarne haveejer. For hvad i alverden betyder det, at jorden er bekvem?

Begrebet bekvem dækker over mange ting. Måske er det i virkeligheden nemmere at forklare, hvordan jorden ikke er, når den er bekvem. Jorden må ikke være for fugtig. Dette er især vigtigt i leret jord. En leret jord, der bearbejdes, vil klaske sammen, og give en fast, klæg masse, der ikke er nem at dyrke noget i. Så hvis jorden er for våd, som den ofte kan være i det tidlige forår, så må man vente, til sol og vind har tørret den lidt.

Omvendt må jorden ikke være for tør. En tør jord, der bearbejdes er også ødelæggende for jordstrukturen og livet i jorden. Om foråret kan jorden i drivhuset ofte være knastør, når man beslutter, at NU er det tid at gå igang. Derfor må man give en ordentlig grundvanding, og vente et par dage, inden man gør drivhuset klar. Nåede man ikke at vaske og rengøre drivhuset i efteråret, kan det passende gøres inden grundvandingen.

Hvis man kører en kultivator gennem jorden, og den går let igennem, uden at jorden klumper sammen i fugtige klatter, så er jorden bekvem. Og jorden støver ikke, når den kultiveres. Efter kultiveringen skal det være nemt at jævne jorden ud og finddele eventuelle knolde med en grovtandet rive.

Så det, at jorden er bekvem, betyder ikke for våd, ikke for tør. Den er ikke stiv eller hård. Den er ikke tør og støvet. Den er lige netop tilpas.

Lige så vigtigt det er, at jorden er bekvem, er det, at jorden har den rigtige temperatur til f.eks. at så eller plante. Der kan være ganske stor forskel på fra egn til egn og fra år til år, hvornår det er det rigtige tidspunkt at så f.eks. gulerødder eller bønner. Så tag frøposernes oplysninger om såtidspunkt med et gran salt. Anskaf et jordtermometer, og vent så til tid er. Følg også med i vejrudsigten, og vent en dag eller to ekstra, hvis der er koldt vejr i sigte.

Er du specielt interesseret i at følge jordtemperaturen fra dag til dag forskellige steder i landet, kan du finde dagens temperaturer på en service, som er tilgængelig hos Planteinfo. Læg mærke til, at der sagtens kan være flere graders forskel på jordtemperaturen forskellige steder i landet.

Forskellene skyldes blandt andet forskellig jordtype, forskellig højde, om stedet ligger fladt eller på en bakke mod nord eller syd, om det er tæt på havet eller midt i landet og om det ligger åbent eller i læ.

Opdatering

Servicen med jordtemleratur hos Planteinfo er desværre ikke længere tilgængelig, så der er ikke andet for, end at du selv må ud og stikke en finger i jorden.

Læs eventuelt også:

Spiretemperatur

  • Jordtermometer