Fladbælg, Lathyrus
Fladbælg, Lathyrus, er en gruppe af bælgplanter, der omfatter en lang række arter. For lægfolk kan det være svært at kende de forskellige arter fra hinanden. Der er så utroligt mange forskellige, og de mange ligner hinanden meget.
Lathyrus anvendes flere steder i verden som basisføde, men faktisk er de giftige. Der er antageligt forskel på giftigheden for forskellige lathyrus-arter, men de er så vidt vides alle giftige. Ved for stor indtagelse kan man få lathyrisme, som er lammelse af primært arme og ben forårsaget af at nervesystemet bliver angrebet af et giftigt stof i lathyrus (det er mest frøene, der er giftige).
Der findes ingen kendt helbredelse af sygdommen.
Ingen af de kilder, jeg har set, har været særligt specifikke om hvor store mængder, der skal til for at få lathyrisme. Den mest præcise nævner, at lathyrisme sædvanligvis optræder hos personer, der gennem de sidste 3–6 måneder har indtaget en kost, hvoraf lathyrus udgør mellem en trediedel og halvdelen af kosten. Med andre ord, skal man tilsyneladende indtage store mængder gennem lang tid for at få problemer.
Den lathyrus, der er billeder af her, er købt under navnet Vilde ærter fra Umbrien, der importeres af Claus Meyer, Meyerfood. Produktudviklingsafdelingen hos Meyerfood oplyser, at der er tale om Lathyrus sativus, men at sortsnavnet ikke kendes. Lathyrus sativus kaldes fladbælg på dansk.
Fladbælg dyrkes nogenlunde som ærter og bønner, og gror tilsyneladende udmærket i Danmark.
Iøvrigt skal tilføjes, at en salat med kogte vilde ærter fra Umbrien er særdeles velsmagende, men det er næppe fornuftigt at nyde den alt for tit.
Opdatering 2010:
Fødevarestyrelsen har beordret tilbagekaldelse af Meyers vilde ærter fra Umbrien fordi "Danmarks Fødevareforskning har vurderet denne type ærter som uacceptable til human konsum".
Det hedder endvidere at de "vilde ærter" kan give alvorlige irreversible (uoprettelige) skader på nervesystemet. Da der ikke er kendskab til, hvor stor en mængde ærtefrø, der skal til for at give symptomerne, frarådes det helt at spise dem.
Læs eventuelt også:
Litteratur om emnet:
-
Lathyrus blomst.
-
Vilde ærter fra Umbrien.