Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Grøntsager, grønsager
Agurk, melon mm.
Anu, Mashua
Asparges
Batat, sød kartoffel
Chili og peberfrugt
Fladbælg, Lathyrus
Frugt eller grønsag
Gulerødder
Gurkemeje
Helianti
Ingefær
Jordnød
Jordskok
Kardon
Kinaskok, knoldgaltetand
Løg, hvidløg mm.
Oka
Peberrod
Rødbeder i massevis
Salatskålen
Spinatranke
Taro
Tomater
Yacon
Ært

Ingefær

Ingefær, eller for at være korrekt ægte ingefær, Zingiber officinalis er en tropisk rodplante, der stammer fra Asien. Den har været kendt i Danmark i mange år, og er nævnt i dansk litteratur i 1400-tallet [8].

Planten er ikke særlig er egnet til det danske klima. Dog er det muligt at dyrke den inden døre eller i drivhus, selvom dyrkningen må betragtes som et kuriosum snarere end et seriøst tilskud til husholdningen.

Ingefær er ret lavtvoksende med spinkle overjordiske dele, og det er rodstænglerne der har størst kulinarisk interesse, primært til anvendelse som krydderi i orientalske retter.

Dyrkning

Ingefær er forholdsvis nem at dyrke. Friske rodstængler kan købes i de fleste grønthandler og større supermarkeder. Køb en god saftspændt rodstængel med begyndende spirer først på foråret. Den skal have lyst skind, som ikke er ved at skalle af.

Plant den inde i en stor potte, så den ligger vandret, dækket af et tyndt lag jord. Det er uden betydning, hvilken side, der vender op, blot den ligger fladt, da rodstænglerne automatisk vil spire opad. En god frisk rodstængel vil normalt spire i løbet af et par uger

Når vejret bliver varmere, typisk i slutningen af maj, kan ingefærplanten plantes ud i drivhus.

Ingefær trives bedst i halvskygge og temperaturer over 25 °C. Jorden skal være fugtig, men veldrænet. Ingefær tåler hverken at tørre ud eller at soppe i vand.

Planten gror med et antal stængler, én for hver spire, til omkring 60-80 centimeters højde. Den er ikke særligt pladskrævende.

I Danmark kan det være ret svært at få særlig stort udbytte af ingefær, da vækstsæsonen skal være et halvt til trekvart år for at få fuldt udviklede sideskud på rødderne. Bladene vil visne hen, når rødderne er fuldt udviklede, men det nås ofte ikke i Danmark.

Rødderne tåler ikke kulde, og der høstes om efteråret, typisk sidste halvdel af september, når den kølige tid kommer.

Opbevaring

Ingefær kan opbevares 2-3 måneder ved ca. 12-14 °C og 85-95% relativ luftfugtighed. I kortere tid kan den opbevares ved stuetemperatur, men den vil begynde at spire eller tørre ud i løbet af et par uger. Ingefær bør ikke opbevares ved temperaturer under 12 °C. Dog kan ingefær fryses nogle måneder og bruges i gryderetter.

Må ikke forveksles med dansk ingefær

Planten, der kendes under navnet dansk Ingefær, har intet til fælles med den ægte ingefær udover det forvirrende navnefællesskab. Det officielle danske navn er nu dansk arum [41], og det videnskabelige navn er Arum cylindraceum. Tidligere var den kendt under navnet Arum alpinum spp. danicum.

Dansk ingefær er giftig, og de smukke bær kan måske være fristende for små munde. Dansk ingefær lugter lidt af urin, så det er nok tvivlsomt, hvor stor lysten til indtagelse vil være.

Dansk ingefær ligner meget italiensk ingefær, Arum italicum, der dog kan kendes på lyse striber på bladene. Også italiensk ingefær er giftig.

Ingefær

Videnskabeligt navn: Zingiber officinalis
Familie: Zingiberaceae
Svensk: Ingefära
Norsk: Ingefær
Tysk: Ingwer
Engelsk: Ginger
Fransk: Gingembre
Italiensk: Zenzero

Læs eventuelt også:

Gurkemeje

Litteratur om emnet:

[8] Kulturplanternes indførselshistorie i Danmark
[35] Din orientalske køkkenhave
[41] Anbefalede plantenavne
[43] Nordisk illustreret Havebrugsleksikon, Bind I - II

  • Ingefær
    Ingefærknold lige før spiring.
  • Ingefær
    Ung ingefær.
  • Ingefær
    Ingefær plante.
  • Ingefær
    Man skal ikke regne med stort udbytte herhjemme.
  • Dansk ingefær
    Dansk ingefær er giftig.