Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Grøntsager, grønsager
Agurk, melon mm.
Anu, Mashua
Asparges
Batat, sød kartoffel
Chili og peberfrugt
Fladbælg, Lathyrus
Frugt eller grønsag
Gulerødder
Gurkemeje
Helianti
Ingefær
Jordnød
Jordskok
Kardon
Kinaskok, knoldgaltetand
Løg, hvidløg mm.
Oka
Peberrod
Rødbeder i massevis
Salatskålen
Spinatranke
Taro
Tomater
Yacon
Ært

Batat, sød kartoffel, Ipomoea batatas.

Batat, sød kartoffel

Batat, der også ofte omtales som sød kartoffel, er en art af pragtsnerle, som danner spiselige sukkerholdige knolde. Det videnskabelige navn er Ipomoea batatas, og batat tilhører snerlefamilien, Convolvulaceae.

Navnet "sød kartoffel" er på sin vis misvisende, for batat er ikke en kartoffel. Dog er batat fjernt beslægtet med kartoffel og andre medlemmer af natskyggefamilien, for både natskyggefamilien og snerlefamilien tilhører natskyggeordenen, Solanes.

Batat kaldes visse steder, for eksempel i det sydlige og vestlige USA for Yam. Dette kan være forvirrende, for den har intet med den "rigtige" yam, Dioscorea at gøre.

Batat er oprindeligt hjemmehørende i det nordvestlige Sydamerika. Der er fundet arkæologiske spor i Peru, der kan dateres tilbage til mindst 8000 år før vor tidsregning. Fra det Sydamerikanske område er den siden spredt til Polynesien, hvorfra spanske og portugisiske opdagelsesrejsende bragte den hjem til den gamle verden og derfra videre østpå og sydpå.

Skønt batat her i Danmark har status som delikatessegrønsag, er den mange andre steder en basisgrønsag, og den rangerer på verdensplan på omkring en syvendeplads blandt de spiselige afgrøder. I det vestindiske og afrikanske område dyrkes mest en stivelsesholdig type, mens europæerne og amerikanerne foretrækker den søde type, vi kender fra delikatessegrøntafdelingen.

Dyrkning

Batat er en subtropisk plante, så dyrkning i Danmark kræver en vis portion optimisme. Det kan sagtens lade sig gøre i drivhus, men husk, at det mere er for sjov end for at blive mæt.

Læggemateriale ses ikke i handel herhjemme, så man er henvist til at tage chancen med knolde købt hos grønthandleren eller i det lokale supermarked. Eller man kan bestille hjem fra udenlandske forhandlere.

Knoldene lægges til spiring et lunt, lyst sted, men ikke i direkte sol. Der kommer de smukkeste spirer på knoldene (se billedet øverst). Det er ikke nødvendigt at plante hele kartofler. Stykker eller skiver af knolde med spire på er udmærket, og det er også muligt at få held af at plante en afbrækket spire.

Plant i drivhuset nogenlunde på samme tid som tomatplanter, chili og peberfrugt plantes ud.

Batat kan næsten ikke få varme nok, og der må gerne vandes grundigt.

Selvom der ikke skal forventes særlig stort udbytte, kan en enkelt plante give nok til at hele familien kan smage denne sjove knold et stykke hen på efteråret.

Anvendelse

Batat kan koges og bages og anvendes som del af en middagsret. De fleste vil nok finde, at den søde udgave af batat, som vi kender her, er lige sød nok som tilbehør til middagsmaden.

Batat anvendes mange steder i dessertretter, f.eks. til at indgå i pandekager eller gratin′er. Nogle steder serveres den endda dænget til med sirup og brun sukker. Især i det sydlige USA indgår "Sweet Potato" i mange traditionelle retter, f.eks. Sweet Potato Pie, der indtages med stor nydelse.

Batat, sød kartoffel
Videnskabeligt navn: Ipomoea batatas (L.) Lam.
Familie: Snerlefamilien, Convolvulaceae
Svensk: Batat, Sötpotatis
Norsk: Søtpotet
Engelsk: Sweet Potato, Yam (i sydlige og vestlige USA)
Tysk: Batate, Süßkartoffel, Knollenwinde
Fransk: Patate douce
Italiensk: Patata dolce, Patata americana

Læs eventuelt også:

Yacon

Litteratur om emnet:

[5] Seed to Seed
[32] 100 Vegetables and Where They Came From
[75] Food Plants of the World
[74] The Complete book of Edible Landscaping

  • Batat, sød kartoffel, Ipomoea batatas.
  • Batat, sød kartoffel, Ipomoea batatas.
  • Batat, sød kartoffel, Ipomoea batatas.