Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
For frøsamlere
Frøsamler vejledninger
Frøenes holdbarhed
Frøfirmaer
Frøkursus Kullerup 2008
Frøposesamling
Frørensningskursus 2006
Frøsamler nyhedsbrev
Frøsamler sommertur 2024
Frøsamler årsmøde 2003
Frøsamler årsmøde 2004
Frøsamler årsmøde 2005
Frøsamler årsmøde 2006
Frøsamler årsmøde 2007
Frøsamler årsmøde 2008
Frøsamlernes frøkursus 2005
Græsrodsgenbank kursus
Gulerødder på Ærø
Hurtig frøkuvert
Litteraturliste
Overtonesang og frøhvile
Rød måne og frøsnapperne
Selvlukkende frøpose
Spireprøver
Tom Wagner workshop

Mavedans for frøsnappere

I weekenden 14-16. september havde foreningen Frøsamlerne Årsmøde i Gjerrild, og gourmetfar her var med. Årsmødet fandt sted i herlige omgivelser på Dzogchen Centret lige over for kirken. Det er et lille kursuscenter med mange forskellige forskellige aktiviteter, hvoraf en stor del har relationer til buddisme.

Som forening tager Frøsamlerne ikke stilling til religion, og mødet var da heller ikke på nogen møde præget hverken af buddisme eller genboens klokkekimen. Det er et utrolig hyggeligt sted, der er velegnet til den slags arrangementer, og vi blev modtaget med en fantastisk åbenhed og gæstfrihed.

En af de ivrige frøsamlere, Molly bor et par huse længere henne ad vejen i Gjerrild, og det blandt andet takket være hendes indsats, at vi kunne holde mødet her.

Mødet blev blidt startet med en havevandring i Molly og Hennings hyggelige og imponerende have.

Der blev anledning til mange snakke rundt i haven, hvor vi så en masse almindelige grønsager, og en del ikke helt så almindelige. Som yacon (Polymnia sanchifolia), oka (Oxalis tuberosa), knoldgaltetand (Stachys affinis), jordkastanie (Bunium bulbocastanum) og knoldfladbælg (Lathyrus tuberosus), for nu at nævne nogle af dem.

Det er herligt at være på besøg i andres haver, for der er altid en detalje hente hist og her, der kan inspirere.

Vi havde fredag aften fornøjelse af at smage på en række frøsamler grønsager, så vore ganer kunne være med til at tage stilling til, hvilke af grønsagerne der skal have lov at komme indenfor havelågen i kommende sæsoner.

Udflugt til Landbrugsbotanisk have

Lørdag blev en lang og god dag med mange indtryk. Vi drog tidligt afsted til Landbrugsbotanisk have på Dansk Landbrugsmuseum ved herregården Gammel Estrup nær Auning.

Vi var på Gammel Estrup til sidst på eftermiddagen. Vi havde fået mulighed for at benytte et mødelokale til forskellige mødeaktiviteter, foredrag og frokost. Desuden fik vi en meget interessant og engageret rundvisning i haven af Mette Frisk, der arbejder på stedet.

Der er mange elementer ved Dansk Landbrugsmuseum, der kan interessere en flok frøsamlere. F.eks. er der en masse sindrige frørensemaskiner i én af museets haller. Med de mængder frø, vi håndterer, må vi dog indrømme, at det nok mest er kuriøs interesse, vi kan have her.

Der er en meget stor og interessant besøgshave ved museet. En del af haven er nærmest et frøsamler paradis. Her dyrkes mange gamle sorter af forskellige grønsager. Mange af frøene kommer fra den nordiske genbank, men der kommer også mange fra foreningen frøsamlerne.

En stor æbleplantage indeholder en kopi af mange af de æbletræer, der står på pometet. Der har man mulighed for at se en masse forskellige æblesorter, der stammer fra mange forskellige steder i landet.

I tilknytning til museet ligger Center for den levende Kulturarv, hvor der er forskellige husdyr af gamle danske racer. På de tilstødende marker dyrkes en række traditionelle afgrøder af sorter, der i sin tid var almindelige her i landet. Anders Borgen fortalte om et forsøg med en række forskellige gamle kornsorter, der i år er blevet dyrket på småparceller på disse marker.

En sjov lille historie i den sammenhæng er, at der undervejs var problemer med, hvordan man nu skulle få høstet de mange små parceller, uden at få blandet de forskellige kornsorter. Men landbrugsmuseet havde naturligvis en løsning. Blandt de mange maskiner på museet fandt man en lille mejetærsker, der var vældig velegnet til den slags projekter, fordi den kan tømme sig selv helt efter hver høst. Den havde den rigtige bredde, og så var den oven i købet køreklar.

Mavedans

Da vi atter var tilbage i Gjerrild blev vi beværtet med et herligt måltid mad. Der var virkeligt noget til maven.

Netop som vi troede, at vi skulle til rigtig at snakke, efter at have slået mave, blev vi inviteret ind ved siden af. Her fik vi flot mavedans at se. Det var Kristine fra buddistcentret, der gav os en imponerende opvisning. Og ikke nok med det, vi blev selv til stor morskab inviteret til at danse med. Skal vi ikke bare nøjes med at sige, at formanden klarede den i fin stil, og at stilen for de fleste var meget individuel.

Søndag formiddag var forbeholdt de almindelige foreningssnakke, beretning, regnskab, status på forskellige forsøg og projekter. Iøvrigt er det glædeligt at se, at frøsamlerne efterhånden har fået gang i mange aktiviteter, og er involveret i mange forskellige udstillinger og arrangementer.

Efter de obligatoriske foreningsaktiviteter nærmede vi os slutningen af en dejlig weekend, men før vi sagde farvel til hinanden, besøgte vi Friland på vejen hjem.

Besøg på Friland

Friland er et interessant projekt om en anden måde at bo og leve på, end familien Danmark i almindelighed gør. Ved Feldballe midt på Djursland ligger Friland. Friland er en andelsforening, hvor nogle af de grundlæggende principper er, at man bor gældfrit og bæredygtigt. Det betyder blandt andet, at de fleste af husene på friland er bygget af andre materialer, end vi ser i parcelhuskvartererne, og derfor også ser noget anderledes ud..

Det var meget spændende at se Friland, og høre om stedets historie, idegrundlag og fremtidsplaner. Vi fik en interessant rundvisning på af én af frilænderne, Jo Moradin, der også er medlem af frøsamlerne. Og, naturligvis, haverne havde vores helt særlige interesse.

Det blev endnu engang til en weekend med mange dejlige indtryk, hvor vi endnu engang fik bekræftet, at der findes en stor mangfoldighed, ikke alene af spiselige afgrøder, men også af mennesker. Tak for en dejlig weekend!

Læs eventuelt også:

Frørensningskursus 2006
Frøsamler vejledninger
Græsrodsgenbank kursus
Oka

  • Frøsamlere i Mollys Have
    Frøsamlernes årsmøde startede i Molly og Hennings imponerende have.
  • Orangerierne ved Gammel Estrup
    De smukke orangerier på Gammel Estrup herregård. Foto: Anja Egeriis.
  • Yacon, Polymnia sanchifolia
    Yacon er én af de mange spændende vækster i Mollys have.
  • Sneglekrave af kobber.
    En lille fidus til snegleplagede danskere kan Molly også byde på. F.eks. denne sneglekrave af kobber.
  • Randform som snegleværn.
    En randform fyldt med vand kan også holde snegle på afstand.
  • Tomater.
    En mangfoldighed af tomater.
  • Jordkastanie, Bunium bulbocastanum
    Smagsprøve af jordkastanie.
  • Mavedans for frøsamlere.
    Et sjovt indslag på mødet var mavedans. Her ser vi formanden. Foto: Anja Egeriis.
  • En have på Friland
    Jo viser sin frilandshave frem.