Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Havesalat småblade
Hovedsalat der skal udtyndes

25. maj
Det er tid til at tynde ud i det tætsåede salatbed. For at de gode sager ikke skal gå til spilde, er havesalat småblade dagens grønt. » Læs mere

Hostablade
Hosta

14. juni
Dagens grønt er hosta blade. Prøv f.eks. at bruge nogle store blade til at lave wraps med alverdens lækkerier i. » Læs mere

Skovløg, løg
Rugbrød med spegepølse og skovløg

25. marts
Dagens grønt er skovløg, én af det tidlige forårs delikatesser. De små skovløg kan skives og bruges i stedet for kepaløg på en mellemmad. » Læs mere

Kepaløg
Løgringe

1. januar
På årets første dag hører det sig til med en sildemad med karrysalat og løgringe. Derfor er kepaløg dagens grønt. » Læs mere

Chokolademynte
Chololademynte

4. juli
Vi dyrker After Eight i drivhuset, eller i hvert fald smagen af det. Chokolademynte er dagens grønt. Bladene smager af, nå-ja: pebermynte og chokolade. » Læs mere

Grøn linse spirer
Grøn linse spirer

5. februar
Spirer af grøn linse er dagens grønt. Linsens styrke ligger måske mere proteinindholdet end smagen, men sammen med andre ting går det an. » Læs mere

Gule skovjordbær
Gule skovjordbær

21. juni
Dagens grønt, gule skovjordbær er noget af vores yndlingsukrudt. Den klarer konkurrencen mod forskelligt ukrudt fint. Alt i alt en dejlig bundækkeplante. » Læs mere

Agurk
Agurkeskiver på leverpostejmad

30. juli
Det er agurketid, agurk er dagens grønt. Vi bruger agurk i salatskålen og som pynt på madder, men vi har så mange, at vi nok snart må have en gang tzatziki. » Læs mere

Knoldfennikel
Knoldfennikel

26. september
Knoldfennikel er med sin milde lakridssmag perfekt at bruge som en sprød salat. Derfor er knoldfennikel dagens grønt. » Læs mere

Hvidløg
Hvidløg og krydderurter

2. oktober
Hvidløg er dagens grønt. Hvidløg kan bruges til ufattelig mange ting. I dag blev det til dressing sammen med en håndfuld krydderurter. » Læs mere