Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Rødkløver spirer
21. januar
Rødkløver spirer er dagens grønt. Det ser lækkert ud som pynt på en mellemmad, og så skulle det oven i købet være sundt.
» Læs mere
Radisespirer
8. december
Radisespirer er en dejlig frisk lille ting som pynt på en mellemmad eller i en blandet salat. Det er dagens grønt.
» Læs mere
Broccoli mikrogrønt
9. januar
Valget af dagens grønt faldt faldt på broccoli mikrogrønt, der giver mildt tilskud til salatskålen eller pynt på en mellemmad.
» Læs mere
Glatbladet persille
11. juni
Dagens grønt er en aromatisk krydderurt, glatbladet persille. Prøv den f.eks. som drys på en tallerkenfuld Mulligatawny suppe.
» Læs mere
Vietnamesisk pileurt
22. august
Dagens grønt, vietnamesisk pileurt, også kaldet vietnamesisk koriander, er en kraftigt smagende krydderurt, der skal bruges med omtanke.
» Læs mere
Rapini mikrogrønt
2. februar
Rapini mikrogrønt er dagens grønt. Drys lidt på en mellemmad for at tilføje en frisk mild kålsmag.
» Læs mere
Krybende læbeløs
28. april
Dagens grønt, krybende læbeløs, har smukke blade. Den skal dog bruges med omtanke i salatskålen, da bladene er ret bitre.
» Læs mere
Løgkarse blomst
12. maj
Små hvide og milde blomster er dagens grønt. Mæt bliver man næppe af dem, men de er en æstetisk nydelse.
» Læs mere
Rød linse
4. december
Rød linse spirer er dagens grønt. Spiretiden er kun et par dage, så det er nemt og hurtigt.
» Læs mere
Asparges
25. juli
Dagens grønt er asparges. Prøv f.eks. tyndskrællet asparges på et stjerneskud med grøn ærtebaseret dressing.
» Læs mere