Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Peberfrugt
16. september
Dagens grønt er peberfrugt. Vi har valgt to eksemplarer af sorten Sweet Banana, en umoden og en moden.
» Læs mere
Bøgeblade
10. maj
Find et bøgetræ. Pluk nogle af de små, lysegrønne blade. Så nemt er det, nu har du dagens grønt, lige til at drysse i salatskålen.
» Læs mere
Kruspersille
6. maj
Kruspersille deler vandene. Nogle elsker den, andre hader den. Uanset hvem du holder med, er kruspersille dagens grønt.
» Læs mere
Knoldfennikel
26. september
Knoldfennikel er med sin milde lakridssmag perfekt at bruge som en sprød salat. Derfor er knoldfennikel dagens grønt.
» Læs mere
Japanræddike mikrogrønt
14. februar
Dagens grønt er japanræddike mikrogrønt. De små skud giver en dejlig mild tilføjelse til et stykke smørrebrød.
» Læs mere
Krybende læbeløs
28. april
Dagens grønt, krybende læbeløs, har smukke blade. Den skal dog bruges med omtanke i salatskålen, da bladene er ret bitre.
» Læs mere
Lancetvejbred
16. maj
Når græsplænen er blevet "vild med vilje", kan den gemme på mange interessante planter, f.eks. dagens grønt, lancetvejbred.
» Læs mere
Thai-basilikum
3. juli
Dagens grønt er Thai-basilikum. Drys friske blade på en thailandsk wok-ret, og nyd den fine smag af basilikum med et strejf af anis.
» Læs mere
Radise
10. august
Radiser er dagens grønt. Egentlig kan de bruges direkte fra vandhanen, men de er også gode til at give et pift til kartoffelsalaten.
» Læs mere
Rynket rose
29. maj
Rynket rose er en invasiv art, men alligevel er kronbladene dagens grønt, de ser festlige ud som pynt på salaten.
» Læs mere