Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Japanræddike mikrogrønt
Japanræddike mikrogrønt

14. februar
Dagens grønt er japanræddike mikrogrønt. De små skud giver en dejlig mild tilføjelse til et stykke smørrebrød. » Læs mere

Skovløg, blomster
Skovløg blomster

13. juni
Dagens grønt er blomster af skovløg. De giver en dejlig mild løgsmag, f.eks. som dekorativt drys i salatskålen. » Læs mere

Hosta blomst
Hosta blomst

21. juli
Vores hosta blomstrer overdådigt i denne tid. For at blomsterne ikke skal gå til spilde, er de udnævnt til dagens grønt. » Læs mere

Raps blomster
Raps blomst

15. maj
Dagens grønt er raps blomster. Brug f.eks. de flotte gule blomster som et sødt og pikant tilskud til salatskålen. » Læs mere

Porre
Porreskiver i vand.

29. november
Dagens grønt porre, kan være en skrap fætter i rå tilstand, men med lidt varsomhed giver den et frisk smag f.eks. som pynt » Læs mere

Knudekål mikrogrønt
Knudekål mikrogrønt

17. februar
Dagens grønt er en festlig lilla variant af knudekål. Et solidt drys tilføjer en dejlig mild kålsmag til en mellemmad. » Læs mere

Rapini mikrogrønt
Rapini mikrogrønt

2. februar
Rapini mikrogrønt er dagens grønt. Drys lidt på en mellemmad for at tilføje en frisk mild kålsmag. » Læs mere

Ribs
Ribs

2. juli
Vi kender måske mest ribs fra ribsgele, men i dag er klaserne af de små, røde, syrlige, søde bær dagens grønt. Server dem f.eks. som tilbehør til en portion is. » Læs mere

Rosmarin
Rosmarin

8. september
Rosmarin er dagens grønt. Krydderurten kan f.eks. bruges som forsigtigt drys på en blandet salat eller som smagfuldt pynt på en varm ret. » Læs mere

Løgkarse
Løgkarse

25. april
Dagens grønt løgkarse har bevæget sig ind i haven uden invitation. Men nu kan vi plukke lidt ekstra grønt til salatskålen. » Læs mere