Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Raps blomster
15. maj
Dagens grønt er raps blomster. Brug f.eks. de flotte gule blomster som et sødt og pikant tilskud til salatskålen.
» Læs mere
Havekarse mikrogrønt
15. december
Havekarse som mikrogrønt er mere markant end de spæde spirer, men har stadig mild smag. Et dejligt lille pift til salatskål eller mellemmad.
» Læs mere
Jordskok
3. december
Dagens grønt er jordskok. Skåret i tynde stave udgør den et dejligt sprødt tilskud til salatskålen.
» Læs mere
Radise blomst
4. juni
Hvis man glemmer at vande radiserne, går de nemt i blomst. Men skidt med det, så kan blomsterne blive dagens grønt.
» Læs mere
Radise skulper
7. juli
Radise skulper er dagens grønt. Lækre at nyde som snacks på en varm sommerdag eller blandet i salatskålen.
» Læs mere
Solbær
13. juli
Friske solbær, plukket for et øjeblik siden, er dagens grønt. De er gode som tilbehør til en portion is eller en cholokadekage.
» Læs mere
Chokolademynte
4. juli
Vi dyrker After Eight i drivhuset, eller i hvert fald smagen af det. Chokolademynte er dagens grønt. Bladene smager af, nå-ja: pebermynte og chokolade.
» Læs mere
Fransk estragon
11. april
Dagens grønt er fransk estragon, lige klippet i drivhuset. Vi puttede det i noget, vi kan kalde fransk pølseret: en Wienersalat, der har fået et fransk twist.
» Læs mere
Helianti
4. marts
Dagens grønt er nogle Helianti knolde, der er blevet til en lækker rå salat.
» Læs mere
Kornblomst
12. august
En kornblomst, der har sneget sig over hækken, er blevet forfremmet til dagens grønt. De blå kronblade pynter i salaten.
» Læs mere