Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Citrontimian
10. marts
Dagens grønt, citrontimian er en herlig krydderurt, der smager og dufter mere af citron end af timian.
» Læs mere
Løgkarse
25. april
Dagens grønt løgkarse har bevæget sig ind i haven uden invitation. Men nu kan vi plukke lidt ekstra grønt til salatskålen.
» Læs mere
Tykskulpet brøndkarse
7. marts
Dagens grønt er tykskulpet brøndkarse, der har en dejlig mild karsesmag. Den er lige til at blande i salaten eller putte på et stykke smørrebrød.
» Læs mere
Chia mikrogrønt
19. marts
Dagens grønt er chia mikrogrønt. Selvom chia tilhører Salvia slægten, er den mild og frisk, så den kan anvendes uden betænkelighed.
» Læs mere
Løgkarse blomst
12. maj
Små hvide og milde blomster er dagens grønt. Mæt bliver man næppe af dem, men de er en æstetisk nydelse.
» Læs mere
Bladselleri
9. august
Bladselleri er dagens grønt. En helt nødvendig ingrediens i en klassisk waldorfsalat.
» Læs mere
Lavendel, blade
17. juni
Dagens grønt, lavendel, skal bruges med måde, ellers kommer man nemt til at føle sig hensat til en sydfransk souvenirbutik.
» Læs mere
Porre
29. november
Dagens grønt porre, kan være en skrap fætter i rå tilstand, men med lidt varsomhed giver den et frisk smag f.eks. som pynt
» Læs mere
Brombær
22. juli
Selvom de brombær, vi har fået fat i, er lidt tamme, er de blevet dagens grønt. Måske kan vi finde en lidt vildere sort...?
» Læs mere
Kronokseøje
17. august
Kronokseøje pynter i haven med sine smukke gule blomster. Som dagens grønt kan kronbladene pynte på salaten.
» Læs mere