Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Broccoli mikrogrønt
Broccoli mikrogrønt

9. januar
Valget af dagens grønt faldt faldt på broccoli mikrogrønt, der giver mildt tilskud til salatskålen eller pynt på en mellemmad. » Læs mere

Rødbede mikrogrønt
Rødbede mikrogrønt

27. december
Rødbede mikrogrønt er dagens grønt. Brug f.eks. de saftige små stængler som pynt på et stykke smørrebrød. » Læs mere

Storblomstret kodriver blade
Storblomstret kodriver blade

22. marts
Storblomstret kodriver blade er dagens grønt. De flotte, krusede blade giver et flot tilskud til dagens blandede salat. » Læs mere

Grønkål
Grønkål

24. januar
Dagens grønt, grønkål er en traditionel vintergrønsag. Vi kender den nok mest som grønlangkål, men råkost kan også noget. » Læs mere

Skvalderkål
Skvalderkål

18. april
Skvalderkål har vi altid opfattet som irriterende ukrudt. Men i dag er skvalderkål blevet forfremmet til dagens grønt. » Læs mere

Rapini spirer
Rapini

18. januar
Rapini spirer er dagens grønt. Nyd det milde strejf af sennepssmag som supplement til salatskålen eller pynt på en klemme. » Læs mere

Lavendel, blade
Hakkede lavendelblade

17. juni
Dagens grønt, lavendel, skal bruges med måde, ellers kommer man nemt til at føle sig hensat til en sydfransk souvenirbutik. » Læs mere

Indisk sennep mikrogrønt
Indisk sennep mikrogrønt

20. december
Indisk sennep mikrogrønt er dagens grønt. Som voksen bliver den stærk, men høstet som mikrogrønt er smagen stadig mild. » Læs mere

Hvidkål
Hvidkål

6. januar
Hvidkål er dagens grønt. Prøv en grovbolle med pulled beef og coleslaw. Så gør det næsten ikke noget, at det er koldt derude. » Læs mere

Ananaskirsebær
Ananaskirsebær

5. september
Ananaskirsebær er dagens grønt. De små bær, der er pakket ind næsten som små kinesiske lygter, er lækre som tilbehør til en dessert. » Læs mere