Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Skovsyre
27. april
Endnu én af vores utrættelige ukrudtsarter, skovsyre, også kaldet surkløver, har fundet vej til salatskålen, og er dermed blevet forfremmet til dagens grønt.
» Læs mere
Nyengelsk asters blomst
28. oktober
En af de få efterårsblomstrende stauder, vi har i haven, er nyengelsk asters. Heldigvis er blomsterne spiselige, så de er dagens grønt.
» Læs mere
Stuehvidløg blomst
15. juli
Stuehvidløg får de smukkeste blomster, som er lækre som pynt, f.eks. i salat. Derfor er stuehvidløg blomster dagens grønt.
» Læs mere
Ananaskirsebær
5. september
Ananaskirsebær er dagens grønt. De små bær, der er pakket ind næsten som små kinesiske lygter, er lækre som tilbehør til en dessert.
» Læs mere
Ramsløgdressing
9. april
Dagans grønt er det hvide af ramsløg, finthakket og blandet i en dressing, der giver en behagelig mild hvidløgsagtig smag.
» Læs mere
Rynket rose
29. maj
Rynket rose er en invasiv art, men alligevel er kronbladene dagens grønt, de ser festlige ud som pynt på salaten.
» Læs mere
Rosmarin
8. september
Rosmarin er dagens grønt. Krydderurten kan f.eks. bruges som forsigtigt drys på en blandet salat eller som smagfuldt pynt på en varm ret.
» Læs mere
Chokolademynte blomst
15. august
Bierne summer i chokolademyntens blomster. Bierne er ikke de eneste, der sætter pris på blomsterne, der er dagens grønt.
» Læs mere
Radise blomst
4. juni
Hvis man glemmer at vande radiserne, går de nemt i blomst. Men skidt med det, så kan blomsterne blive dagens grønt.
» Læs mere
Skvalderkål
18. april
Skvalderkål har vi altid opfattet som irriterende ukrudt. Men i dag er skvalderkål blevet forfremmet til dagens grønt.
» Læs mere