Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Klitrose
6. juli
Kronbladene fra klitrosens velduftende blomster er udnævnt til dagens grønt. De er flotte som pynt på salat eller dessert.
» Læs mere
Peberfrugt
16. september
Dagens grønt er peberfrugt. Vi har valgt to eksemplarer af sorten Sweet Banana, en umoden og en moden.
» Læs mere
Skvalderkål
18. april
Skvalderkål har vi altid opfattet som irriterende ukrudt. Men i dag er skvalderkål blevet forfremmet til dagens grønt.
» Læs mere
Sandsennep
10. juli
Sandsennep er dagens grønt. De mørkegrønne fligede blade giver et pebret, sennepsagtig pift til salat eller hvad man nu putter det i.
» Læs mere
Oregano
27. august
Oregano (almindelig merian) kendes af mange under kælenavnet pizza-urt. Med dén identitet er den blevet dagens grønt.
» Læs mere
Oka blade
7. juni
Oka stammer fra Andesbjergene, men det forhindrer ikke, at de kløver-lignende blade ender i salatskålen som dagens grønt.
» Læs mere
Krybende læbeløs blomst
13. maj
Lige så meget dagens grønt, krybende læbeløs blomst, har udseendet med sig, ligeså stor er modviljen ved aftenbordet, for den smukke blomst er bitter.
» Læs mere
Tomat
1. september
Tomater fås i mange farver. Dem, vi har valgt i dag, er ganske almindelige røde solmodne tomater. Farven til trods er de dagens grønt.
» Læs mere
Porre
29. november
Dagens grønt porre, kan være en skrap fætter i rå tilstand, men med lidt varsomhed giver den et frisk smag f.eks. som pynt
» Læs mere
Rosmarin
8. september
Rosmarin er dagens grønt. Krydderurten kan f.eks. bruges som forsigtigt drys på en blandet salat eller som smagfuldt pynt på en varm ret.
» Læs mere