Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag







Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være frisk, dvs. ikke kogt, stegt, bagt eller konserveret. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Blomsterkarse blomst
Tallerkensmækker blomst

20. juli
De intense røde blomster på blomsterkarse, som også går under navnet tallerkensmækker, har fået rollen som dagens grønt. » Læs mere

Fransk estragon
Fransk estragon

11. april
Dagens grønt er fransk estragon, lige klippet i drivhuset. Vi puttede det i noget, vi kan kalde fransk pølseret: en Wienersalat, der har fået et fransk twist. » Læs mere

Lodden løvefod
Lodden løvefod

15. april
Det ser fantastisk ud, når dugdråber perler på lodden løvefods blade. Og så er planten er spiselig. Derfor er lodden løvefod dagens grønt. » Læs mere

Helianti
Helianti-salat

4. marts
Dagens grønt er nogle Helianti knolde, der er blevet til en lækker rå salat. » Læs mere

Hvidmelet gåsefod
Hvidmelet gåsefod

30. maj
Dagens grønt, hvidmelet gåsefod, smager lidt henad ærteskud, men skal ledsages af en besynderlig bemærkning: Spis den ikke i solskin! » Læs mere

Purløg før sæson
Fyldig æggekage med purløg

1. marts
Når dagens grønt er et godt drys purløg, er det egentlig et meget godt valg at putte en fyldig æggekage under. » Læs mere

Mynte
Mynte

16. april
Mynte har vi i flere varianter. Dagens grønt er vistnok en grøn mynte hybridiseret med et eller andet. Uanset hvad har den en dejlig frisk myntesmag. » Læs mere

Broccolispirer
Broccolispirer

29. april
Dagens grønt er broccolispirer, som har en dejlig frisk og mild kålsmag. » Læs mere

Chokolademynte
Chololademynte

4. juli
Vi dyrker After Eight i drivhuset, eller i hvert fald smagen af det. Chokolademynte er dagens grønt. Bladene smager af, nå-ja: pebermynte og chokolade. » Læs mere

Krybende læbeløs blomst
Krybende Læbeløs blomster

13. maj
Lige så meget dagens grønt, krybende læbeløs blomst, har udseendet med sig, ligeså stor er modviljen ved aftenbordet, for den smukke blomst er bitter. » Læs mere