Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Raps blomster
Raps blomst

15. maj
Dagens grønt er raps blomster. Brug f.eks. de flotte gule blomster som et sødt og pikant tilskud til salatskålen. » Læs mere

Solsikke mikrogrønt
Solsikke mikrogrønt

23. marts
Solsikke mikrogrønt er dagens grønt. De vokser hurtigt, så spis dem i en fart - inden de bliver makrogrønt. » Læs mere

Japanræddike mikrogrønt
Japanræddike mikrogrønt

14. februar
Dagens grønt er japanræddike mikrogrønt. De små skud giver en dejlig mild tilføjelse til et stykke smørrebrød. » Læs mere

Knudekål mikrogrønt
Knudekål mikrogrønt

17. februar
Dagens grønt er en festlig lilla variant af knudekål. Et solidt drys tilføjer en dejlig mild kålsmag til en mellemmad. » Læs mere

Bukkehorn mikrogrønt
Bukkehorn mikrokrønt

17. december
Bukkehorn mikrogrønt er dagens grønt. Brug dem f.eks. som grønt pynt på en mellemmad. Nemt og lækkert! » Læs mere

Hvidkløver spirer
Hvidkløver spirer

20. februar
Hvidkløver spirer er dagens grønt. Spirerne giver en mild salat-lignende smag, der klæder enhver mellemmad. » Læs mere

Lodden løvefod
Lodden løvefod

15. april
Det ser fantastisk ud, når dugdråber perler på lodden løvefods blade. Og så er planten er spiselig. Derfor er lodden løvefod dagens grønt. » Læs mere

Koriander
Almindelig koriander

25. august
Et lille drys koriander på en orientalsk inspireret gryderet er dagens grønt. » Læs mere

Gul sennep mikrogrønt
Gul sennep mikrogrønt

12. januar
Dagens grønt er gul sennep mikrogrønt. De små skud giver et dejligt pift som pynt på et stykke smørrebrød. » Læs mere

Thai-basilikum
Thai-basilikum

3. juli
Dagens grønt er Thai-basilikum. Drys friske blade på en thailandsk wok-ret, og nyd den fine smag af basilikum med et strejf af anis. » Læs mere