Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Tykskulpet brøndkarse
7. marts
Dagens grønt er tykskulpet brøndkarse, der har en dejlig mild karsesmag. Den er lige til at blande i salaten eller putte på et stykke smørrebrød.
» Læs mere
Krybende læbeløs
28. april
Dagens grønt, krybende læbeløs, har smukke blade. Den skal dog bruges med omtanke i salatskålen, da bladene er ret bitre.
» Læs mere
Hindbær
1. juli
Hindbær har fået rollen som dagens grønt. De røde bær smager syrligt og sødt, og kan bruges, som de er.
» Læs mere
Solsikke mikrogrønt
23. marts
Solsikke mikrogrønt er dagens grønt. De vokser hurtigt, så spis dem i en fart - inden de bliver makrogrønt.
» Læs mere
Mælkebøtteblomster
4. maj
Blomsterne fra græsplanens irriterende, men smukke ukrudt, mælkebøtte, er kommet til ære og værdighed som dagens grønt.
» Læs mere
Hvidkål
6. januar
Hvidkål er dagens grønt. Prøv en grovbolle med pulled beef og coleslaw. Så gør det næsten ikke noget, at det er koldt derude.
» Læs mere
Almindelig syren
19. maj
En uge eller to hvert forår blomstrer vores syren til overflod. Så hvorfor ikke udnævne de smukke blomster til dagens grønt, selvom de er hvide.
» Læs mere
Rødløg
22. oktober
Rødløg er dagens grønt. Brug f.eks. milde rødløgsskiver i blandet salat eller en del af fyldet i kolde wraps.
» Læs mere
Bukkehorn mikrogrønt
17. december
Bukkehorn mikrogrønt er dagens grønt. Brug dem f.eks. som grønt pynt på en mellemmad. Nemt og lækkert!
» Læs mere
Løgkarse skulper
1. juni
Dagens grønt, løgkarse skulper er, hvis sandheden skal frem, lidt kedelige. Først smager de af næsten ingenting, så kommer der et skarpt pift af sennep og løg.
» Læs mere