Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Rød spidskål
Rød spidskål

20. august
Rød spidsål er dagens grønt. Brug det f.eks. til at lave en råkostsalat eller en rød coleslaw. » Læs mere

Hindbær
Hindbær

1. juli
Hindbær har fået rollen som dagens grønt. De røde bær smager syrligt og sødt, og kan bruges, som de er. » Læs mere

Radise mikrogrønt
Radise mikrogrønt

12. december
Radise er dagens grønt i form af mikrogrønt (8-10 cm. langeskud). Det smager godt som pynt på en mellemmad og i blandet salat. » Læs mere

Langskulpet vinterkarse småblade
Langskulpet vinterkarse småblade

6. september
Tiden er kommet til at plukke af det tætte dække af blade fra selvsået langskulpet vinterkarse. De små blade er dagens grønt » Læs mere

Cherry tomat
Cherry tomat

7. august
En skål friskplukkede cherry tomater er dagens grønt. De skal bruges til at sætte lidt liv i dagens frikadeller med kartoffelsalat. » Læs mere

Marokkansk mynte
Marokkansk mynte

2. august
Marokkansk mynte er dagens grønt. En varm sommerdag er et glas alkoholfri mojito lige det, der skal til. » Læs mere

Bladselleri
Bladselleri stilk

9. august
Bladselleri er dagens grønt. En helt nødvendig ingrediens i en klassisk waldorfsalat. » Læs mere

Løgkarse skulper
Løgkarse skulper

1. juni
Dagens grønt, løgkarse skulper er, hvis sandheden skal frem, lidt kedelige. Først smager de af næsten ingenting, så kommer der et skarpt pift af sennep og løg. » Læs mere

Endivie mikrogrønt
Endivie mikrogrønt

15. januar
Dagens grønt er endivie mikrogrønt. Prøv med et lille grønt drys på en mellemmad. » Læs mere

Skovløg, løg
Rugbrød med spegepølse og skovløg

25. marts
Dagens grønt er skovløg, én af det tidlige forårs delikatesser. De små skovløg kan skives og bruges i stedet for kepaløg på en mellemmad. » Læs mere