Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Fransk estragon
Fransk estragon

11. april
Dagens grønt er fransk estragon, lige klippet i drivhuset. Vi puttede det i noget, vi kan kalde fransk pølseret: en Wienersalat, der har fået et fransk twist. » Læs mere

Endivie spirer
Endivie spirer

2. januar
Endivie spirer er et smagfuldt (bittert) indslag til salat eller pynt på smørrebrød. Endivie spirer er dagens grønt. » Læs mere

Heliantiblade
Helianti blade

28. maj
Dagens grønt er ikke almindelig kendt som salatplante, men spæde heliantiblade kan spises rå i salat. » Læs mere

Brombær
Brombær

22. juli
Selvom de brombær, vi har fået fat i, er lidt tamme, er de blevet dagens grønt. Måske kan vi finde en lidt vildere sort...? » Læs mere

Knoldfennikel
Knoldfennikel

26. september
Knoldfennikel er med sin milde lakridssmag perfekt at bruge som en sprød salat. Derfor er knoldfennikel dagens grønt. » Læs mere

Blomsterkarse blomst
Tallerkensmækker blomst

20. juli
De intense røde blomster på blomsterkarse, som også går under navnet tallerkensmækker, har fået rollen som dagens grønt. » Læs mere

Løvstikke
Frikadeller med kogte, kolde kartofler og løvstikkepesto

23. maj
Løvstikke, der er dagens grønt, kan godt blive lidt dominerende i salatskålen, men prøv at servere frikadeller med kogte, kolde kartofler og løvstikkepesto. » Læs mere

Skovjordbærblomster
Skovjordbær blomster

22. maj
Skovjordbær er en nyttig bunddækkeplante. I dag er dens blomster dagens grønt. Spis ikke dem alle, der skal også være til bær. » Læs mere

Salatløg
Salatløg

28. december
Salatløg er en mild, hvid udgave af kepaløg. De kan ikke gemmes ret meget længere, så det giver mening at udnævne dem til dagens grønt. » Læs mere

Rødkløver spirer
Rødkløver spirer

21. januar
Rødkløver spirer er dagens grønt. Det ser lækkert ud som pynt på en mellemmad, og så skulle det oven i købet være sundt. » Læs mere