Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Skovskræppe
Skovskræppe

26. maj
Den dekorative skovskræppe med de flotte røde bladnerver er inviteret indenfor i salatskålen som dagens grønt. » Læs mere

Endivie mikrogrønt
Endivie mikrogrønt

15. januar
Dagens grønt er endivie mikrogrønt. Prøv med et lille grønt drys på en mellemmad. » Læs mere

Æblemost
Økologisk koldpresset ufiltreret æblemost

5. oktober
Økologisk koldpresset ufiltreret æblemost er et stort hit her på matriklen. Derfor er æblemost dagens grønt. » Læs mere

Jordskok blade
Jordskok top

3. september
Savner du inspiration til salatskålen, så snup nogle småblade fra jordskokplanterne. Jordskok blade er dagens grønt. » Læs mere

Bukkehorn mikrogrønt
Bukkehorn mikrokrønt

17. december
Bukkehorn mikrogrønt er dagens grønt. Brug dem f.eks. som grønt pynt på en mellemmad. Nemt og lækkert! » Læs mere

Basilikum
Spaghetti med tomatsovs og italienske kødboller

9. maj
Dagens grønt er basilikum. Brugt som pynt på spaghetti med tomatsovs og italienske kødboller, gør den selv Lady og Vagabonden misundelige. » Læs mere

Krybende læbeløs
Krybende læbeløs

28. april
Dagens grønt, krybende læbeløs, har smukke blade. Den skal dog bruges med omtanke i salatskålen, da bladene er ret bitre. » Læs mere

Pibeløg
Forårsløg

17. oktober
I daglig tale kalder vi det forårsløg, men egentlig hedder dagens grønt pibeløg. Et herligt mildt løg, der kan bruges til alt muligt. » Læs mere

Tusindfryd blade
Bellis, tusinfryd blade

28. marts
Tiden er kommet til at jagte spæde nye tusindfryd blade til dagens grønt. Småbladene giver måske ikke mæthed, men lidt variation i hverdagen. » Læs mere

Hvidkløver mikrogrønt
Hvidkløver mikrogrønt

26. februar
Hvidkløver er ikke kun noget, køerne kan gumle på. Hvidkløver har også sin plads i salatskålen og på frokostbordet. » Læs mere