Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Tusindfryd blomst
Tusindfryd blomster

7. maj
Den står intetanende derude i græsplænen, tusindfryd, og ser pæn ud sammen med mælkebøtten. Men lige om lidt ender den i salatskålen som dagens grønt. » Læs mere

Ærteskud
Ærteskud på mellemmad

29. februar
Dagens grønt er høstet. Ærteskuddene ligger klar som et tilskud til salatskålen til aftensmaden. » Læs mere

Helianti
Helianti-salat

4. marts
Dagens grønt er nogle Helianti knolde, der er blevet til en lækker rå salat. » Læs mere

Rød linse
Rød linse, Lens culinaris

4. december
Rød linse spirer er dagens grønt. Spiretiden er kun et par dage, så det er nemt og hurtigt. » Læs mere

Hosta skud
Hosta

23. april
Egentlig var hjørnet med hosta´er tænkt som pynt. Men nu ryger der nogle skud i salatskålen som dagens grønt. » Læs mere

Rødbedeblade
Blandet salat med rødbedeblade

21. april
Et par rester rødbedefrø blev for nogle uger siden sået i en urtepotte i køkkenvinduet. Nu bliver de små blade brugt som dagens grønt. » Læs mere

Endivie mikrogrønt
Endivie mikrogrønt

15. januar
Dagens grønt er endivie mikrogrønt. Prøv med et lille grønt drys på en mellemmad. » Læs mere

Løvstikke
Frikadeller med kogte, kolde kartofler og løvstikkepesto

23. maj
Løvstikke, der er dagens grønt, kan godt blive lidt dominerende i salatskålen, men prøv at servere frikadeller med kogte, kolde kartofler og løvstikkepesto. » Læs mere

Almindelig syre
Almindelig syre

18. maj
Almindelig syre er dagens grønt. De sprøde blade giver et dejligt friskt og let syrligt pust til salatskålen. » Læs mere

Stuehvidløg
Hvidbroget stuehvidløg

9. juli
Dagens grønt, stuehvidløg, er en mild hvidløgssmagende krydderurt, der kan bruges som drys i salatskålen. » Læs mere