Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Radise skulper
Radise skulper

7. juli
Radise skulper er dagens grønt. Lækre at nyde som snacks på en varm sommerdag eller blandet i salatskålen. » Læs mere

Solbær
Solbær

13. juli
Friske solbær, plukket for et øjeblik siden, er dagens grønt. De er gode som tilbehør til en portion is eller en cholokadekage. » Læs mere

Rapini spirer
Rapini

18. januar
Rapini spirer er dagens grønt. Nyd det milde strejf af sennepssmag som supplement til salatskålen eller pynt på en klemme. » Læs mere

Hvidkløver spirer
Hvidkløver spirer

20. februar
Hvidkløver spirer er dagens grønt. Spirerne giver en mild salat-lignende smag, der klæder enhver mellemmad. » Læs mere

Raps mikrogrønt
Raps mikrogrønt

16. marts
Raps er ikke bare noget, vi bruger til at krydre næseborene med i forsommeren og til at lave olie af. Raps mikrogrønt er dagens grønt. » Læs mere

Hosta skud
Hosta

23. april
Egentlig var hjørnet med hosta´er tænkt som pynt. Men nu ryger der nogle skud i salatskålen som dagens grønt. » Læs mere

Løgkarse blomst
Løgkarse blomst

12. maj
Små hvide og milde blomster er dagens grønt. Mæt bliver man næppe af dem, men de er en æstetisk nydelse. » Læs mere

Bukkehorn spirer
Bukkehorn spirer, Trigonella foemun-graecum

30. november
Bukkehorn spirer er dagens grønt. Spirerne er et dejligt tilskud til salatskålen, men kan også bruges som pynt på en mellemmad. » Læs mere

Ribs
Ribs

2. juli
Vi kender måske mest ribs fra ribsgele, men i dag er klaserne af de små, røde, syrlige, søde bær dagens grønt. Server dem f.eks. som tilbehør til en portion is. » Læs mere

Pastinak
Pastinak råkost.

11. februar
Pastinak er dagens grønt. Sammen med gulerod og lidt dressing giver pastinakken en dejlig råkost. » Læs mere