Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Storblomstret kodriver blade
22. marts
Storblomstret kodriver blade er dagens grønt. De flotte, krusede blade giver et flot tilskud til dagens blandede salat.
» Læs mere
Ærtespirer
13. marts
Dagens grønt er Ærtespirer. Måske findes der en sort, der er velegnet, men denne var ikke specielt god.
» Læs mere
Skovskræppe
26. maj
Den dekorative skovskræppe med de flotte røde bladnerver er inviteret indenfor i salatskålen som dagens grønt.
» Læs mere
Fuglekirsebær
18. juli
Fuglekirsebær er dagens grønt. Selvom der ikke er meget kød på de små bær, er smagen overraskende god.
» Læs mere
Skovløg, blomster
13. juni
Dagens grønt er blomster af skovløg. De giver en dejlig mild løgsmag, f.eks. som dekorativt drys i salatskålen.
» Læs mere
Bladselleri
9. august
Bladselleri er dagens grønt. En helt nødvendig ingrediens i en klassisk waldorfsalat.
» Læs mere
Lavendel, blade
17. juni
Dagens grønt, lavendel, skal bruges med måde, ellers kommer man nemt til at føle sig hensat til en sydfransk souvenirbutik.
» Læs mere
Tykskulpet brøndkarse
7. marts
Dagens grønt er tykskulpet brøndkarse, der har en dejlig mild karsesmag. Den er lige til at blande i salaten eller putte på et stykke smørrebrød.
» Læs mere
Purløg før sæson
1. marts
Når dagens grønt er et godt drys purløg, er det egentlig et meget godt valg at putte en fyldig æggekage under.
» Læs mere
Mini majs
26. oktober
Årets majshøst er ikke noget at prale af, men de små kerner fra søde majs smager faktisk godt rå. Derfor er de dagens grønt.
» Læs mere