Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Rødbedeblade
Blandet salat med rødbedeblade

21. april
Et par rester rødbedefrø blev for nogle uger siden sået i en urtepotte i køkkenvinduet. Nu bliver de små blade brugt som dagens grønt. » Læs mere

Porre
Porreskiver i vand.

29. november
Dagens grønt porre, kan være en skrap fætter i rå tilstand, men med lidt varsomhed giver den et frisk smag f.eks. som pynt » Læs mere

Hindbær
Hindbær

1. juli
Hindbær har fået rollen som dagens grønt. De røde bær smager syrligt og sødt, og kan bruges, som de er. » Læs mere

Kronokseøje
Krysantemum

17. august
Kronokseøje pynter i haven med sine smukke gule blomster. Som dagens grønt kan kronbladene pynte på salaten. » Læs mere

Gulerødder
Gulerødder julienne

27. november
Gulerødder kan anvendes på talrige måder. Dagens grønt er tynde strimler af gulerod, et dejligt indslag i dagens salat. » Læs mere

Rynket rose
Rynket rose blomst

29. maj
Rynket rose er en invasiv art, men alligevel er kronbladene dagens grønt, de ser festlige ud som pynt på salaten. » Læs mere

Asparges
Asparges

25. juli
Dagens grønt er asparges. Prøv f.eks. tyndskrællet asparges på et stjerneskud med grøn ærtebaseret dressing. » Læs mere

Vietnamesisk pileurt
Vietnamesisk koriander

22. august
Dagens grønt, vietnamesisk pileurt, også kaldet vietnamesisk koriander, er en kraftigt smagende krydderurt, der skal bruges med omtanke. » Læs mere

Radise skulper
Radise skulper

7. juli
Radise skulper er dagens grønt. Lækre at nyde som snacks på en varm sommerdag eller blandet i salatskålen. » Læs mere

Koriander frø
Korianderfrø

8. marts
Fortvivl ikke, hvis du har for mange korianderfrø, du kan bare bruge nogle af dem som krydderi. Derfor er korianderfrø dagens grønt. » Læs mere