Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Hvidmelet gåsefod
30. maj
Dagens grønt, hvidmelet gåsefod, smager lidt henad ærteskud, men skal ledsages af en besynderlig bemærkning: Spis den ikke i solskin!
» Læs mere
Marokkansk mynte
2. august
Marokkansk mynte er dagens grønt. En varm sommerdag er et glas alkoholfri mojito lige det, der skal til.
» Læs mere
Knudekål spirer
23. februar
Det er ikke kun ganen, der skal fornøjes, når vi spiser. Derfor er lilla knudekål spirer dagens grønt.
» Læs mere
Ærtespirer
13. marts
Dagens grønt er Ærtespirer. Måske findes der en sort, der er velegnet, men denne var ikke specielt god.
» Læs mere
Kronokseøje
17. august
Kronokseøje pynter i haven med sine smukke gule blomster. Som dagens grønt kan kronbladene pynte på salaten.
» Læs mere
Chokolademynte blomst
15. august
Bierne summer i chokolademyntens blomster. Bierne er ikke de eneste, der sætter pris på blomsterne, der er dagens grønt.
» Læs mere
Æble
13. august
Æbler er dagens grønt. Findes der noget bedre end et friskplukket Guldborg æble? Spis det direkte fra træet eller skåret i tern, puttet i en portion abemad.
» Læs mere
Grøn linse spirer
5. februar
Spirer af grøn linse er dagens grønt. Linsens styrke ligger måske mere proteinindholdet end smagen, men sammen med andre ting går det an.
» Læs mere
Chokolademynte
4. juli
Vi dyrker After Eight i drivhuset, eller i hvert fald smagen af det. Chokolademynte er dagens grønt. Bladene smager af, nå-ja: pebermynte og chokolade.
» Læs mere
Kornblomst
12. august
En kornblomst, der har sneget sig over hækken, er blevet forfremmet til dagens grønt. De blå kronblade pynter i salaten.
» Læs mere