Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Rapini spirer

18. januar
Rapini spirer er dagens grønt. Nyd det milde strejf af sennepssmag som supplement til salatskålen eller pynt på en klemme.
» Læs mere
Klitrose

6. juli
Kronbladene fra klitrosens velduftende blomster er udnævnt til dagens grønt. De er flotte som pynt på salat eller dessert.
» Læs mere
Indisk sennep mikrogrønt

20. december
Indisk sennep mikrogrønt er dagens grønt. Som voksen bliver den stærk, men høstet som mikrogrønt er smagen stadig mild.
» Læs mere
Skvalderkål

18. april
Skvalderkål har vi altid opfattet som irriterende ukrudt. Men i dag er skvalderkål blevet forfremmet til dagens grønt.
» Læs mere
Rødkløver spirer

21. januar
Rødkløver spirer er dagens grønt. Det ser lækkert ud som pynt på en mellemmad, og så skulle det oven i købet være sundt.
» Læs mere
Gulerødder

27. november
Gulerødder kan anvendes på talrige måder. Dagens grønt er tynde strimler af gulerod, et dejligt indslag i dagens salat.
» Læs mere
Knudekål spirer

23. februar
Det er ikke kun ganen, der skal fornøjes, når vi spiser. Derfor er lilla knudekål spirer dagens grønt.
» Læs mere
Rødkløver mikrogrønt

30. december
Rødkløver mikrogrønt er dagens grønt. Brug de små planter i en blandet salat eller som pynt på et stykke smørrebrød.
» Læs mere
Azukibønne spirer

10. december
Azukibønne er mungbønnens røde fætter. Spirer af azukibønne er dagens grønt; en nem måde at få et tilskud til salatskålen i vintermånederne.
» Læs mere
Storblomstret kodriver blomst

31. marts
Dagens grønt, storblomstret kodriver, giver læssevis af blomster om foråret. Brug nogle af dem til pynt på salaten.
» Læs mere