Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Peberfrugt
Peberfrugt Sweet Banana

16. september
Dagens grønt er peberfrugt. Vi har valgt to eksemplarer af sorten Sweet Banana, en umoden og en moden. » Læs mere

Hosta skud
Hosta

23. april
Egentlig var hjørnet med hosta´er tænkt som pynt. Men nu ryger der nogle skud i salatskålen som dagens grønt. » Læs mere

Chokolademynte blomst
Chokolademynte blomst med bi

15. august
Bierne summer i chokolademyntens blomster. Bierne er ikke de eneste, der sætter pris på blomsterne, der er dagens grønt. » Læs mere

Havesalat småblade
Hovedsalat der skal udtyndes

25. maj
Det er tid til at tynde ud i det tætsåede salatbed. For at de gode sager ikke skal gå til spilde, er havesalat småblade dagens grønt. » Læs mere

Basilikum
Spaghetti med tomatsovs og italienske kødboller

9. maj
Dagens grønt er basilikum. Brugt som pynt på spaghetti med tomatsovs og italienske kødboller, gør den selv Lady og Vagabonden misundelige. » Læs mere

Hvidkål
Hvidkål

6. januar
Hvidkål er dagens grønt. Prøv en grovbolle med pulled beef og coleslaw. Så gør det næsten ikke noget, at det er koldt derude. » Læs mere

Toårig natlys
Toårig natlys

6. august
Toårig natlys har gjort noget ud af udseendet, så det er velfortjent, at blomsterne er dagens grønt. » Læs mere

Agurk
Agurkeskiver på leverpostejmad

30. juli
Det er agurketid, agurk er dagens grønt. Vi bruger agurk i salatskålen og som pynt på madder, men vi har så mange, at vi nok snart må have en gang tzatziki. » Læs mere

Babington porreløg
Rullepølsemad med Babington porreløg

5. marts
Dagens grønt er Babington porreløg. Hvis man ikke lige har noget frisk løg til rullepølsemadden, kan man sagtens bruge den i ganske tynde skiver. » Læs mere

Endivie mikrogrønt
Endivie mikrogrønt

15. januar
Dagens grønt er endivie mikrogrønt. Prøv med et lille grønt drys på en mellemmad. » Læs mere