Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Endivie spirer
Endivie spirer

2. januar
Endivie spirer er et smagfuldt (bittert) indslag til salat eller pynt på smørrebrød. Endivie spirer er dagens grønt. » Læs mere

Vild cikorie blomst
Vild cikorie blomst

5. august
De fine, blå randblade fra blomster på vild cikorie er dagens grønt. De sætter prikken over i´et som pynt på en blandet salat. » Læs mere

Asparges
Asparges

25. juli
Dagens grønt er asparges. Prøv f.eks. tyndskrællet asparges på et stjerneskud med grøn ærtebaseret dressing. » Læs mere

Storblomstret kodriver blomst
Storblomstret kodriver blomster

31. marts
Dagens grønt, storblomstret kodriver, giver læssevis af blomster om foråret. Brug nogle af dem til pynt på salaten. » Læs mere

Havesalat småblade
Hovedsalat der skal udtyndes

25. maj
Det er tid til at tynde ud i det tætsåede salatbed. For at de gode sager ikke skal gå til spilde, er havesalat småblade dagens grønt. » Læs mere

Hostablade
Hosta

14. juni
Dagens grønt er hosta blade. Prøv f.eks. at bruge nogle store blade til at lave wraps med alverdens lækkerier i. » Læs mere

Løgkarse blomst
Løgkarse blomst

12. maj
Små hvide og milde blomster er dagens grønt. Mæt bliver man næppe af dem, men de er en æstetisk nydelse. » Læs mere

Vietnamesisk pileurt
Vietnamesisk koriander

22. august
Dagens grønt, vietnamesisk pileurt, også kaldet vietnamesisk koriander, er en kraftigt smagende krydderurt, der skal bruges med omtanke. » Læs mere

Kveller
Kveller, salturt

3. juni
Vi vander normalt ikke med saltvand, men kveller, der er dagens grønt, er en undtagelse. De sprøde stængler har derfor tydelig saltsmag. » Læs mere

Lodden løvefod blomst
Lodden løvefod blomster

9. juni
Hvor lodden løvefod praler med vandperler på bladene, gør blomsterne ikke meget væsen af sig. Til gengæld er der mange af dem. De er dagens grønt. » Læs mere