Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag













Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.

Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.

Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.

Projektet startede 29. februar 2024.

Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.

Tusindfryd blade
Bellis, tusinfryd blade

28. marts
Tiden er kommet til at jagte spæde nye tusindfryd blade til dagens grønt. Småbladene giver måske ikke mæthed, men lidt variation i hverdagen. » Læs mere

Solsikke mikrogrønt
Solsikke mikrogrønt

23. marts
Solsikke mikrogrønt er dagens grønt. De vokser hurtigt, så spis dem i en fart - inden de bliver makrogrønt. » Læs mere

Purløgsblomster
Purløg i blomst.

21. maj
Purløgsblomster er dagens grønt. Brug blomsterne som pynt på en blandet salat, det giver en frisk løgsmag. » Læs mere

Almindelig syre
Almindelig syre

18. maj
Almindelig syre er dagens grønt. De sprøde blade giver et dejligt friskt og let syrligt pust til salatskålen. » Læs mere

Olivenurt
Olivenurt

19. juni
Olivenurt kommer egentlig fra landene omkring Middelhavet, men hvorfor skulle det forhindre den i at blive dagens grønt? » Læs mere

Chokolademynte
Chololademynte

4. juli
Vi dyrker After Eight i drivhuset, eller i hvert fald smagen af det. Chokolademynte er dagens grønt. Bladene smager af, nå-ja: pebermynte og chokolade. » Læs mere

Havemælde
Havemælde

26. juni
Den produktive havemælde leverer dagens grønt. De milde blade er dejligt bladgrønt at blande i salatskålen. » Læs mere

Mini majs
Lille majskolbe

26. oktober
Årets majshøst er ikke noget at prale af, men de små kerner fra søde majs smager faktisk godt rå. Derfor er de dagens grønt. » Læs mere

Skovløg, blomster
Skovløg blomster

13. juni
Dagens grønt er blomster af skovløg. De giver en dejlig mild løgsmag, f.eks. som dekorativt drys i salatskålen. » Læs mere

Koriander mikrogrønt
Koriander mikrogrønt

2. april
Koriander mikrogrønt skal som alt, der har med koriander at gøre, bruges med forsigtighed. Trods dette kan den jo godt være dagens grønt. » Læs mere