Dette hjørne af haven skal bruges til at udforske en ide, der har spiret et stykke tid: at producere et eller andet grønt hver eneste dag året rundt, der kan give et tilskud til spisebordet. Vel at mærke noget nyt hver dag. Efterhånden som projektet skrider frem, bliver dette stedet, hvor du kan hente inspiration til variation af havens bidrag til bordets glæder. Reglerne er enkle. Dagens grønt skal være dyrket her på matriklen, f.eks. i have, drivbænk, drivhus eller vindueskarm. Det kan lige være høstet, eller det kan være hentet fra kulen eller en krog under tagskægget.
Stort og småt tæller med: hovedbestanddel i måltidet, tilbehør eller bare lidt pynt. Det skal være noget nyt hver eneste dag. Måske kan det godt være fra samme art som brugt tidligere, men så skal det være forskellige dele af planten eller taget i forskellige vækststadier, eller det skal være sorter, der har helt forskellige karakteristika, så spiseoplevelsen bliver forskellig. Alt kan bruges, f.eks. et drys karse på leverpostejmaden, en skål rødbederåkostsalat, lidt bær at guffe direkte fra busken, en gulerod til den lille sult, nogle salatblade som tilbehør, en urtekvist som pynt på desserten eller nogle spiselige blomster i salaten.
Det er ikke realistisk at skrive hver eneste dag et helt år. Der er dage, hvor vi ikke er hjemme eller hellere vil lave noget andet. Derfor kommer det til at tage nogle år, før alle datoer har fået noget grønt. Sidste benspænd er, at det skal være ubehandlet, dvs. ikke kogt, stegt, bagt, fermenteret, saltet eller syltet. Det skal jo ikke være for nemt.
Projektet startede 29. februar 2024.
Herunder ser du dagens grønt for 10 tilfældigt udvalgte dage. Brug menuen til venstre for finde dagens grønt for andre dage.
Skovløg, løg
25. marts
Dagens grønt er skovløg, én af det tidlige forårs delikatesser. De små skovløg kan skives og bruges i stedet for kepaløg på en mellemmad.
» Læs mere
Citrontimian
10. marts
Dagens grønt, citrontimian er en herlig krydderurt, der smager og dufter mere af citron end af timian.
» Læs mere
Rød amarant mikrogrønt
20. marts
Hvis du savner lidt kulør på tilværelsen, er løsningen måske at bruge mikrogrønt fra rød amarant som dagens grønt.
» Læs mere
Helianti blomst
14. oktober
Som små solsikkeblomster hænger dagens grønt, helianti blomster, i 2½-3 meters højde, klar til at blive høstet og brugt som pynt i salatskålen.
» Læs mere
Dild
27. juli
Dagens grønt er dild. Bare lige en dusk eller to på toppen af et stjerneskud eller noget i den retning.
» Læs mere
Grønkål
24. januar
Dagens grønt, grønkål er en traditionel vintergrønsag. Vi kender den nok mest som grønlangkål, men råkost kan også noget.
» Læs mere
Bøgeblade
10. maj
Find et bøgetræ. Pluk nogle af de små, lysegrønne blade. Så nemt er det, nu har du dagens grønt, lige til at drysse i salatskålen.
» Læs mere
Fransk estragon
11. april
Dagens grønt er fransk estragon, lige klippet i drivhuset. Vi puttede det i noget, vi kan kalde fransk pølseret: en Wienersalat, der har fået et fransk twist.
» Læs mere
Radise
10. august
Radiser er dagens grønt. Egentlig kan de bruges direkte fra vandhanen, men de er også gode til at give et pift til kartoffelsalaten.
» Læs mere
Ærter
24. juli
Dagens grønt, ærter kan spises direkte fra bælgen, men en tallerken fuld kold ærtesuppe er nu heller ikke værst.
» Læs mere