Dagens grønt 27. april
Skovsyre
I det ene drivhus har vi fået en utrættelig lille plante, som har dobbelt strategi for udbredelse. Dels sender den udløbere ud lige under jordoverfladen, dels smider den frø fra masser af bittesmå blomster. Hvordan den er kommet, er en gåde, men vi gætter på, at den på et tidspunkt er fulgt med en udplantningsplante.
Det er skovsyre, Oxalis acetosella, også kaldet surkløver. Den vi har, er sikkert krydset med en eller anden fornem pynte-surkløver, for bladene har et rødligt strejf.
Selvom de seneste år har stået på ivrige forsøg på at flå enhver surkløverplante op sæsonen igennem, så lader det til, at små stykker af udløberne overlever, og at jordens frøbank er fyldt godt op, så den bliver ved med at komme.
Men den er egentlig meget pæn, og så kan den spises. Bladene giver et frisk syrligt strejf som pynt på salaten. Jævnfør Sundhedsstyrelsens anbefalinger herunder skal man ikke overdrive indtagelsen - nu er 14 gram faktisk temmelig meget - så meget syrligt, er der trods alt næppe mange, der har lyst til at indtage.
Fødevarestyrelsen skriver blandt andet dette om skovsyre:
Indtag af skovsyre i for store mængder kan være sundhedsskadeligt pga. et højt indhold af oxalsyre. Et enkelt større indtag på én gang kan føre til opkastninger. Derfor bør skovsyre kun konsumeres i begrænsede mængde som krydderurt eller pynt på maden. Særligt børn bør kun indtage en begrænset mængde af skovsyre. Hvis man koger fødevarer, der indeholder oxalsyre, som fx spinat, vil en del af oxalsyren forsvinde ud i kogevandet.
Generelt bør man ikke på daglig basis indtage for store mængder oxalatholdige fødevarer. Det anbefales, at voksne ikke spiser mere end 14 g friske skovsyre-blade på én dag. Det vil hos et barn på 10 kg svare til 2 g friske blade.