Den bedste spiretemperatur
Nogle grønsagsfrø er nemme at så. De kan gro næsten uanset hvilken temperatur jorden har, når man sår. Andre frø er meget følsomme for temperaturer, der er for lave eller for høje. Derfor er det en fordel at kende lidt til, hvilke betingelser der er bedst for forskellige grønsagsfrø.
Alle frø har en ideel spiretemperatur samt en nedre og øvre grænse for, hvad temperaturen kan være ved fremspiring. Fælles for alle frø er, at når temperaturen bliver enten lavere eller højere end den ideelle temperatur, så bliver spireprocenten dårligere, og spiretiden længere. Det interval, hvor fremspiringen er god og hurtig, er imidlertid meget forskelligt for forskellige arter. Og betydningen for spireprocent og spiretid, når temperaturen afviger fra det ideelle, varierer ligeledes meget.
Et eksempel på frø, der er meget tolerante overfor jordtemperatur, er frø af kepaløg. Løg-frøene spirer allerede, når jorden er frostfri, endda med en god spireprocent (ca. 90% for friske frø). Og frøene spirer fint frem ved høje temperaturer. Først ved 35 grader falder spireprocenten til omkring 75%. Så løg kan spire næsten uanset hvordan vejret er. Dog skal man være opmæksom på, at spiretiden varierer meget:
Temperatur | Spireprocent | Spiretid dage |
---|---|---|
0 | 90 | 136 |
5 | 98 | 31 |
10 | 98 | 13 |
15 | 98 | 7 |
20 | 99 | 5 |
25 | 97 | 4 |
30 | 91 | 4 |
35 | 73 | 13 |
Andre frø som f.eks aubergine er langt mere kræsne. De har en rimelig fremspiring ved 25-30 grader, ved 20 grader spirer kun ca. hvert femte frø, og ved 15 og 35 grader er spireprocenten nul.
Et par eksempler på frø, der ikke tåler særlig høj jordtemperatur, er bladselleri og salat. Indenfor f.eks. forskellige salatsorter kan der være nogen forskel på temperaturtolerancen, men de fleste sorter får en temmelig dårlig spiringsevne, når temperaturen kommer ret meget over 20 grader.
Salat og spinat er eksempler på frø, der spirer så snart jorden er frostfri. Ganske vidst er spiretiden hhv. 1½ og 2 måneder, men spireprocenten er ganske høj (80-90%).
I skemaet herunder er vist spiretemperaturen for en lang række forskellige grønsagsfrø. Vær opmærksom på, at spireprocenten for nogle arter kan være ret lav ved minimum og maximum spiretemperatur. Spiretiden er opgivet for den bedste spiretemperatur.
Spiretemperatur og spiretid sorter efter videnskabeligt navn
Videnskabeligt navn |
Spiretemperatur |
Spiretid | Min | Bedst | Max | Døgn |
---|---|---|---|---|---|
Achocha | Cyclanthera pedata | 20-25 | 3-7 | ||
Agurk | Cucumis sativus L. | 16 | 20-30 | 40 | 3-4 |
Ajipeber | Capsicum baccatum | 15 | 24-32 | 4 | 7 |
Anguriaagurk | Cucumis anguria | 15 | 20-25 | 30 | 4-10 |
Artiskok | Cynara scolymus L. | 5 | 16-18 | 24 | 7 |
Asparges | Asparagus officinalis | 10 | 20-29 | 35 | 10 |
Aspargesært | Lotus tetragonolobus L. | 16 | 20-21 | 30 | 7-14 |
Aubergine | Solanum melongena L. | 20 | 25-30 | 32 | 5 |
Bladbede | Beta vulgaris L. var cicla L. | 4 | 15-30 | 35 | 5 |
Bladselleri | Apium graveolens L. var. dulche | 4 | 15-20 | 25 | 7 |
Blomkål | Brassica oleracea L. var. botytris | 4 | 20-25 | 37 | 5 |
Broccoli | Brassica oleracea L. var. italica | 4 | 24 | 35 | 7 |
Cayennepeber | Capsicum frutescens | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Centergræskar | Cucurbita maxima | 15 | 18-25 | 35 | 5-7 |
Chilipeber | Capsicum annuum L. | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Cikorie | Cichorium intybus L. | 10 | 16-24 | 30 | 6-11 |
Dild | Anethum graveolens L. | 10 | 20-25 | 30 | 10-20 |
Endivie | Cichorium endivia L. | 10 | 20-24 | 30 | 10-14 |
Fennikel | Foeniculum vulgare | 8 | 16-18 | 24 | 12 |
Galapagostomat | Solanum cheesmaniae L | 10 | 22-27 | 35 | 6-7 |
Græskar | Cucurbita | 16 | 20-24 | 40 | 7-10 |
Grønkål | Brassica oleracea L. var. sabellica | 4 | 20-24 | 35 | 5-10 |
Gulerod | Daucus carota L. subsp. sativus | 4 | 10-30 | 35 | 6-8 |
Havebønne | Phaseolus vulgaris L. | 10 | 15-30 | 37 | 7 |
Havekarse | Lepidium sativum L. | 7 | 15-20 | 25 | 7 |
Havemælde | Atriplex hortensis | 10 | 15-18 | 22 | 7-21 |
Havesalat | Lactuca sativa L. | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havesalat, aspargessalat | Lactuca sativa L. var. augustana | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havesalat, hovedsalat | Lactuca sativa L. var. capitata | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havesalat, pluksalat | Lactuca sativa L. var. crispa | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havesalat, romersalat | Lactuca sativa L. var. longifolia. | 1 | 10-20 | 25 | 4 |
Havrerod | Tragopogon porrifolius L. | 18-24 | 10-14 | ||
Hestebønne | Vicia faba L. | 5 | 17-28 | 32 | 8-14 |
Hvidkål | Brassica oleracea L. var. alba | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Jordnød | Arachis hypogaea L. | 15 | 24-27 | 35 | 2-3 |
Kardon | Cynara cardunculus L. | 5 | 16-18 | 24 | 7 |
Kepaløg | Allium cepa L. | 2 | 10-30 | 35 | 4-5 |
Kinakål | Brassica rapa L. subsp. perviridis | 5 | 15-25 | 30 | 4 |
Knoldselleri | Apium graveolens L. var. rapaceum | 7 | 20-24 | 30 | 10-14 |
Knudekål | Brassica oleracea L. var. gongylodes L. | 25 | 4 | ||
Kruspersille | Petroselinum crispum var. crispum | 10 | 18-25 | 32 | 14 |
Kålroe | Brassica napus L. var. napobrassica | 5 | 17-28 | 40 | 4-8 |
Limabønne | Phaseolus lunatus L. | 10 | 20-30 | 35 | 7 |
Majroe | Brassica rapa L. subsp. rapa | 1 | 15-35 | 40 | 1-3 |
Majs | Zea Mays L. | 10 | 20-30 | 40 | 3-4 |
Markært | Pisum Sativum L. convar speciosum | 5 | 10-25 | 30 | 6-9 |
Melon | Cucumis melo L. | 16 | 25-30 | 35 | 4 |
New Zealand spinat | Tetragonia tetragonioides | 10 | 16-23 | 35 | 6 |
Okra | Abelmoschus esculentus | 15 | 20-30 | 40 | 7-10 |
Pastinak | Pastinaca sativa L. | 1 | 10-20 | 33 | 14 |
Peberfrugt (Spansk peber) | Capsicum annuum L. | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Porre | Allium porrum L. | 5 | 20-21 | 35 | 10-14 |
Pralbønne | Phaseolus coccineus L. | 15 | 26 | 30 | 8-16 |
Radis | Raphanus sativa L. | 4 | 15-30 | 35 | 4 |
Ribstomat | Solanum pimpinellifolium L | 10 | 22-27 | 35 | 6-7 |
Ringbægret chili | Capsicum chinense | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Rocoto | Capsicum pubescens | 15 | 24-32 | 40 | 7-8 |
Rodpersille | Petroselinum crispum var. tuberosum | 10 | 18-21 | 32 | 10 |
Rosenkål | Brassica oleracea L. var. gemmifera | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Ræddike | Raphanus sativus L. var. niger | 5 | 16-26 | 35 | 4 |
Rødbede | Beta vulgaris L. var. vulgaris | 4 | 15-30 | 35 | 5 |
Rødkål | Brassica oleracea L. var. rubra | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Salatsennep, Rucola | Eruca sativa | 15-25 | 7-14 | ||
Savoykål | Brassica oleracea L. var. sabauda | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Sikkimagurk | Cucumis sativus L. var sikkimensis | 16 | 20-30 | 40 | 3-4 |
Skorzonerrod | Scorzonera hispanica L. | 5 | 14-24 | 32 | 7-12 |
Spidskål | Brassica oleracea L. var. conica | 4 | 15-25 | 30 | 5 |
Spinat | Spinacia oleracea L. | 1 | 5-15 | 30 | 5-6 |
Squash | Cucurbita pepo L. | 16 | 21-29 | 40 | 7-14 |
Tomat | Solanum lycopersicum L | 10 | 22-27 | 35 | 6 |
Ært | Pisum sativum L. | 4 | 10-25 | 30 | 6-8 |
71 grønsager opfylder søgekriteriet.