Frøposesamling
Frøposer er en sjov ting. Når man kigger på frøposernes udformning gennem tiderne, så er der på den ene side ikke sket meget, for de har nogenlunde samme facon, og er konstrueret på samme måde. På den anden side set er der sket en masse, for der er kommet flottere og flottere tryk og farvebilleder på poserne.
Men poserne er interessante af en hel anden grund, for de indeholder megen information. Det kan være information om, hvornår man skal så, hvordan man sår og dyrker, og hvornår der skal høstes. Der er også ofte et billede, der viser, hvordan planter eller frugter ser ud.
Der forekommer også ofte, det, man så fint kalder "anprisninger" af varen på frøposen. Nogle gange er der smurt lidt tykt på, og det er heller ikke altid, at alle faktuelle oplysninger på posen er korrekte, men det kan bidrage til éns grundlag for at sammenligne forskellige sorter.
Man kan også få et indtryk af, hvilke frøfirmaer, der er flittigst til at bruge udtryk som "velsmagende frugter", "større udbytte", "den bedste sort" og "meget sygdomsresistent". Man vil opdage, at der er nogen forskel på, hvor objektivt de forskellige firmaer beskriver deres varer.
Hidtil har en del gamle tomme poser bare fået lov at ligge i en papkasse inderst i et skab, men dér gør de jo ikke megen nytte. Naturligvis kan de hentes frem fra gemmerne, når der er brug for det, men det kan godt tage lang tid at finde den rigtige pose, når der ikke er så meget system i det. Men det kan den moderne teknologi hjælpe med.
Poserne i en scanner, data ind i computeren, og vupti er der en database, man kan slå op i. Nu kan andre også få glæde af kassen med gamle frøposer.
Der melder sig sjove tanker undervejs i katalogiseringsarbejdet. Tænk engang, når en ung havemand møder drømmepigen på diskoteket en sen aften: "Hej, vil du med hjem og se min frøposesamling?". Det er da i hvert fald en indgangsreplik, der er tilpas anderledes til at blive lagt mærke til.