Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Grøntsager, grønsager
Agurk, melon mm.
Anu, Mashua
Asparges
Batat, sød kartoffel
Chili og peberfrugt
Fladbælg, Lathyrus
Frugt eller grønsag
Gulerødder
Gurkemeje
Helianti
Ingefær
Jordnød
Jordskok
Kardon
Kinaskok, knoldgaltetand
Løg, hvidløg mm.
Oka
Peberrod
Rødbeder i massevis
Salatskålen
Spinatranke
Taro
Tomater
Yacon
Ært

Kardon

Kardon, Cynara cardunculus L., er en tidsellignende plante, der er nært beslægtet med artiskok, Cynara Scolymus L. Kardon og artiskok tilhører Asteraceae familien, ligesom f.eks. jordskok, salat og solsikke.

Kardon eller nære slægtninge findes ikke vildtvoksende i Danmark, men mange steder, f.eks. i middelhavslandene gror den vildt. Visse steder betragtes den endda som ukrudt, der er meget svært at slippe af med.

Kardon har været kultiveret i århundreder, og har været kendt i Danmark siden slutningen af 1600-tallet.

Dyrkning

Kardon er en meget smuk plante, der gror til omkring 1½ meters højde, og hvis den skal udvikles fuldt, fylder den nogenlunde det samme i bredden. Den er flerårig, men dyrkes hovedsageligt som enårig for spisning.

For at den kan nå at udvikles fuldt, bør man starte forkultivering inde allerede i starten af april, for udplantning sidst i maj, når faren for nattefrost er definitivt ovre. Modsat artiskokken, hvor det er blomsten, man spiser, er det nederste tykke stykke af kardonens stilke, der har interesse.

Gennem hele vækstperioden må kardon ikke tørre ud, da mangel på vand kan stresse planten og provokere for tidlig blomstring. Risikone for udtørring falder dog efterhånden som planten vokser, for den skaber et solidt og dybtrækkende rodnet. Næringsmangel kan også stresse planten og betyde for tidlig blomstring. Hvis først kardon går i blomst, har den ingen værdi til spisning.

Høst

Stilkene er ret fiberrige, og skal behandles specielt for at give spiseligt udbytte. Når planten er vokset til hen på efteråret, bindes blade og stilke sammen, og det nederste af planten pakkes ind i halm, avis eller pap, så stilkene bleges. Det er nødvendigt at blege i 3-5 uger for at få et godt resultat. Husk, at kardon ikke tåler frost.

Det er kun det nederste af stilkene på det tykke stykke, der kan benyttes til spisning, og strengene må fjernes. Arbejdet ved klargøring set i forhold til det færdige resultat gør nok, at kardon må betragtes som hørende til i det kuriøse hjørne af køkkenhaven.

Kardon er flerårig. I Danmark kan roden fryse væk, men i milde vintre, og hvis man dækker til, kan planten gro igen året efter. Dog kan stilkene ikke bruges til spisning, da andetårs planter hurtigt vil blomstre. De er imidlertid udmærkede at avle frø på.

Kardon

Videnskabeligt navn: Cynara cardunculus L.
Familie: Asteraseae
Svensk, Norsk, Tysk: Kardon
Engelsk: Cardoon
Fransk: Cardon
Italiensk, Spansk, Portugisisk: Cardo

Kardonstave
Kardon skåret i små stave.
Læs eventuelt også:

Kartoffelferie

Litteratur om emnet:

[4] The Seeds of Kokopelli
[5] Seed to Seed
[8] Kulturplanternes indførselshistorie i Danmark
[32] 100 Vegetables and Where They Came From
[39] Growing Unusual Vegetables

  • Kardon
    Kardon er en dekorativ plante i køkkenhaven
  • Blegning af kardon
    Blegning af kardon.
  • Kardon
    Kardon Gigante de Romagne.