Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Frugt
Agurk, melon mm.
Almindelig jujube, brystbærtræ
Ananas
Chili og peberfrugt
Frugt eller grønsag
Guldbær
Jordbærhindbær
Passionsfrugt
Tomater

Guldbær

Guldbær er en lavtvoksende plante, der er velegnet som bunddækkeplante, da den breder sig villigt. Alt efter temperament, kan også guldbær også opfattes som ukrudt.

Den gror til 20-30 centimeters højde med et virvar af små ranker, der er besat med spidse pigge. I den øverste del af planten dannes blomster og efterfølgende bær, der sidder enkeltvis.

Guldbær formerer sig ligesom sine slægtninge villigt gennem udløbere, og den kan formeres ved at så bærrene. For at frø i bærrene kan spire, er det nødvendigt med en længere kuldebehandling, som f.eks. kan optræde naturligt ved at modne bær falder på jorden om efteråret.

Guldbær har på dansk og norsk fået det meget beskrivende navn, da bærrene bliver flot gyldne. Guldbær skal ikke forveksles med gul hindbær. Både bærrenes smag og planternes voksemåde er forskellige.

Tidligere er guldbær blevet kaldt japansk multebær og japansk hindbær, skønt den sandsynligvis stammer fra Kina, og hverken er hindbær eller multebær.

Guldbær Rubus xanthocarpus tilhører Rosaceae familien, ligesom f.eks. hindbær Rubus idaeus, brombær Rubus deliciosus og jordbærhindbær Rubus illecebrosus, og man kan da også straks se slægtskabet.

Guldbær har en dejlig sød smag, når de spises rå. Udbyttet er beskedent, men da der er meget lidt pasning, kan man overveje at bruge den som bunddække i et hjørne af haven. Pas på, at planterne ikke breder sig for meget.

Guldbær
Videnskabeligt navn: Rubus xanthocarpus Bureau & Franch.
Familie: Rosaceae
Svensk: Guldhallon
Norsk: Gullbær

Litteratur om emnet:

[120] Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon, Bind I - III

  • Guldbær, Rubus xanthocarpus