Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Frøsamler årsmøde 2006

Så har gourmetfar igen været udenfor hækken. Foreningen Frøsamlerne havde årsmøde sidste weekend på Houens Odde Spejdercenter, hvor Gilwell-hytterne dannede perfekte rammer om mødet.

Ved tankerne om dette danner der sig løjerlige billeder i fantasien om en flok mennesker, der iført korte bukser render rundt og samler frø. Tankerne er på den ene side absurde og pudsige, på den anden side ikke langt fra virkeligheden endda...

Gilwell-hytterne ligger smukt på spidsen af Houens Odde i skoven få meter fra vandet. Der er en fantastisk natur med mulighed for gode gåture i området. Hytterne har gode mødefaciliteter med internetadgang, projektor og hvad man nu ellers har brug for som moderne frøsamler.

Overnatningsmulighederne ved Gilwell-hytterne er talrige. Nogle lod sig indkvartere i hytterne, andre ville hellere ligge i telt på lejrpladsen, nogle valgte at sove i skoven med bladene som seng og trækronerne som tag, og endelig valgte en enkelt at være gæst hos en frøsamler, der bor i nærheden.

Der var helt stille dernede bortset fra vindens susen i træerne og pippen fra fugle og spejdere, der undertiden passerede forbi.

Hvidløg

Omkring en snes frøsamlere fra hele landet var mødt op med højt humør og store forventninger til weekendens alsidige program.

Fredag aften, da alle var nået frem, og vi havde fået en let anretning, gik vi straks over til de mere seriøse indlæg.

Hvidløg var mødets første emne. Umiddelbart tænker vi på hvidløg som bare hvidløg, men når vi tænker lidt efter, så ved vi jo godt alle sammen, at der er forskel på hvidløg. Nogle er store, andre er små. Nogle er stærke, andre milde. Nogle har få fed, andre mange. Og når man kommer under overfladen, er der rigtig mange egenskaber, der adskiller forskellige hvidløgstyper og -sorter.

Søren gav en meget interessant og detaljeret gennemgang af de forskellige hvidløgstyper. Mange af dem har han selv dyrket i sin egen have, han har en stor samling. Det var overordentligt interessant at få et indblik i den verden. I år var der på frøsamlernes bytteliste 8 hvidløgssorter, som ikke findes i almindelig handel.

I en pause i hvidløgssnakken nød vi en kage til kaffen for at fejre, at foreningens formand Lila lige netop den dag kunne markere 30-årsdagen for sin indrejse i Danmark.

Hildegard af Bingen

Lørdag tilbragte vi for- og eftermiddag i Krydderurtehaven, Plougstrup Gl. Skole. Mona fra krydderurtehaven viste rundt, og det er så her, vi kommer ind på det med de korte bukser. Ikke at særligt mange af os havde korte bukser på, men Mona gav os lov til at tage frø af planterne i nogle af bedene. Og den slags skal man ikke sige to gange til en flok frøsamlere.

Mona viste rundt i krydderurtehaven, og havde mange spændende planter at berette om. De fleste af os havde ikke nok i de frø, vi kunne samle, og benyttede lejligheden for også at købe et par planter med hjem i potter.

I krydderurtehaven er der et særligt afsnit, hvor der er anlagt en klosterhave. Klosterhaven er baseret på bogen Physica, der er skrevet af den tyske abedisse Hildegard af Bingen. I klosterhaven gav Mona ordet videre til Gunvor Juul, der fortalte levende om mange af de forskellige urter, Hildegard af Bingen brugte.

Allerede fra fødslen var hendes skæbne beseglet, for hun var af adelig familie og det tiende barn i søskendeflokken.

I middelalderen var det skikken i de kredse, at det tiende barn skulle vies til kirkeligt liv. Hun levede derfor det meste af sit liv i kloster. Allerede som 8-årig blev hun overgivet til nonnen Jutta af Spanheim, der boede i en hytte nær et munkekloster. Hytten udviklede sig efterhånden til et nonnekloster, og som 14-årig valgte hun at fortsætte klosterlivet, hvor frivilligt, det nu har været.

Hildegard af Bingen var en alsidig kvinde. Urters anvendelse var kun ét af hendes vidensområder. Hildegard af Bingen blev trods sit køn meget anset, og blev betragtet som én af tidens største kapaciteter indenfor det kirkelige, lægekunst, politik og naturvidenskab. Hildegard af Bingen skrev også flere bøger, blandt andet om botanik og lægevidenskab, ligesom hun var komponist og digter. I moden alder stiftede hun to benediktinerklostre.

Det kan være svært at forstå, hvor alsidig Hildegard af Bingen har været. Det er klart, at nogle af hendes omtaler af forskellige urters egenskaber og virkning idag får os til at trække på smilebåndet, men den dybe viden, hun har opbygget og videreformidlet aftvinger dyb respekt.

Etnobotanik i Borneo′s regnskove

Over middag skiftede vi scene. Urterne og bedene blev skiftet ud med en mørkelagt skolestue, hvor etnobotaniker Hanne Christensen viste lysbilleder og fortalte om sine oplevelser. Det blev et par underholdende og fængslende timer.

Hanne har levet to år i Sarawak i Borneos regnskove i to små lokalsamfund: Nanga Sumpa og Pa Dalih. Under sit ophold har hun udført en detaljeret kortlægning af forskellige anvendelser af langt over 1000 plantearter. Undervejs i kortlægningen er hun flere gange stødt på nye arter, der har vist sig ikke at være kendte af videnskaben i forvejen.

Foredraget var interessant af mange forskellige grunde. Dels fik vi information om de to samfunds anvendelser af planter til blandt andet forskellige praktiske formål, til mad, krydderier, farvning, beklædning og til religiøse formål. Dels fik vi en forståelse for, at man ikke kun anvender kulturplanter, men også i høj grad vildtvoksende planter. Og endelig fik vi indblik i det daglige liv i de to små samfund. Og - ikke at forglemme - var vi henført over de mange smukke billeder, både fra helt dagligdags situationer, flotte plantebilleder og ikke mindst de nærmest overvældende billeder fra regnskoven.

Når man hører om den vældige variation og rigdom i plantelivet, og de mangfoldige anvendelser af planter, kan det ikke undgås, at det sætter tanker i gang om, hvor fattig vi har valgt at gøre vores egen verden, hvad angår planter. F.eks. findes der så næsten ufatteligt mange forskellige spiselige plantearter i verden. Alligevel har vi valgt at basere vores fødevareproduktion på blot et par håndfulde arter. Der er virkelig noget at tænke over her......

Projekter og forsøg

Lørdag aften kunne vi, mætte af indtryk, sætte os til bordet i Gilwell-hytterne. Vi holdt aftenen fri for formelle emner. Det betød nu ikke, at der ikke blev snakket - snarere tværtimod.

Nå-ja, ét lille seriøst indslag var der, nemlig den nærmest obligatoriske gulerodssmagning. Det er skam en alvorlig sag. I år smagte vi på 5 sorter: Blanche à collet vert, Gul Bosnisk, Early Scarlet Horn, Fynn og Berlicum. Det bliver spændende at høre resultaterne af smagningen.

Søndag formiddag var der forskelligt foreningshalløj, der skulle på plads. Herligt at se, at der er styr på regnskab, og at der er så mange aktiviteter igang.

Vi havde i øvrigt forlagt formiddagens program til de udendørs bænke-bord sæt, for vejret var alt for godt til at sidde inde.

Der var også plads til indslag af mere faglig karakter søndag, blandt andet disse:

Vi har i foreningen 7 forskellige høje ærter, der alle er arvesorter. I år har der været udført prøvedyrkning af de høje sorter sammen med en referencesort hos Landbrugsbotanisk Have på Gl. Estrup. Forsøget viste tydeligt, at nogle af sorterne er helt forskellige, fra hvad vi ellers kender af høje ærter.

Vi fik en interessant gennemgang af metoder til at kende forskellige ærtetyper fra hinanden. En viden, vi nok kan have brug for til at systematisere vore iagttagelser.

Vi har forskellige aktiviteter i gang på gulerodsfronten. I år er 3 sorter dyrket i stort antal med henblik på at udvælge rødder, der skal avles frø af næste år. Det er sorterne Blanche à collet vert, Gul Bosnisk og Early Scarlet Horn. Endvidere er pariserkarotten Pariser torve i år dyrket til frø i stor mængde, så der næste år kan dyrkes mange rødder for udvælgelse til videre avl.

Den geografiske have

Søndag middag hastede vi videre. Nu, hvor vi var lige i nærheden af Kolding, måtte chancen til lige at besøge Geografisk Have ikke forspildes. Vi fik en kort rundvisning, og havde herefter tid til en dejlig frokost og et par timer i haven, inden vi tog hjem til hvert vores hjørne af landet.

Det var en intens weekend, med mange indtryk, der skal bearbejdes. Der vil blive mange gange i vinterens løb, hvor noter, billeder og udleverede materialer vil blive taget frem for at genopleve og reflektere.

Læs eventuelt også:

Frøhjørnet
Høst og opbevaring af frø
Havedage i Den Gamle By
Gulerod Blanche á Collet Vert
Gulerod Gul Bosnisk
Gulerod Early Scarlet Horn
Gulerod Pariser torve

Litteratur om emnet:

[91] Ethnobotany of the Iban & the Kelabit

  • Der var en hyggelig teltplads ved hytterne
    Der var en hyggelig teltplads ved hytterne.
  • Søren fortæller om hvidløg
    Søren fortæller om hvidløg.
  • Det er 30 år siden Lila kom til Danmark
    Det er 30 år siden Lila kom til Danmark.
  • Velkommen til krydderurtehaven
    Velkommen til krydderurtehaven.
  • Gunvor fortæller om Hildegard af Bingen
    Gunvor fortæller om Hildegard af Bingen.
  • En formand og en etnobotaniker snuser rundt
    En formand og en etnobotaniker snuser rundt.
  • Gulerodssmagning
    Gulerodssmagning.
  • Molly fortæller om ærteforsøget
    Molly fortæller om ærteforsøget.
  • I Geografisk Have.
    I Geografisk Have.
  • Fra krydder- og lægeurtehaven i Geografisk Have
    Fra krydder- og lægeurtehaven i Geografisk Have.