Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Dagens grønt
Grønt hver dag


Løgkarse skulper
Dagens grønt 1. juni

Løgkarse skulper

Hvor løgkarse, Alliaria petiolata tidligere på året var en flot ukrudtsplante, er den ved at miste sin charme nu, hvor blomstringen er ovre, og skulperne med frø til de næste mange sæsoner er ved at blive dannet.

Det er nu, du skal beslutte, om du gider have den igen til næste år, for snart er planten klar til at sætte mange frø i jordens frøbank. Så det er nu, den skal fjernes, hvis ikke du gider at have den.

Skulperne er spiselige, men pluk dem, mens de er små, for de bliver hurtigt lidt seje. Smagen er ved første tyk lidt af ingenting, men snart efter kommer et tydeligt pift af sennep og løg. Selvom løgkarse skulper blev dagens grønt, bliver de næppe et stort hit her i husholdningen. Men som krydderi kan de give lidt liv i en tam salat.

Fødevarestyrelsen skriver blandt andet dette om løgkarse:

Bladene indeholder erukasyre og glukosinolater, mens indholdsstofferne i blomsten ikke er kendte. Den type glukosinolater, der er i løgkarse, kan nedbrydes til bl.a. blåsyre, der er giftigt. Den akutte referencedosis for blåsyre for en voksen kan blive overskredet ved et indtag på mere end 13 g friske blade eller godt 2 g for et lille barn. Hvis indtaget af blåsyre ligger under den akutte referencedosis, kan det med sikkerhed siges, at man ikke risikerer at blive dårlig af den indtagne mængde. Løgkarse bør derfor kun bruges i mindre mængder, som fx som krydderurt i maden, særligt hvis maden serveres for børn.

Læs eventuelt også:

Løgkarse
Løgkarse blomst