Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Blandede emner
Blandede haveemner
Bobleplast i drivhuset
Capsicum bestemmelse
Er jorden bekvem
Forsøg med så-folie
Frøenes holdbarhed
Frøtapet
Haveordbog
Hjemmelavet insektsæbe
Lagring af grønsager
Lav en jordkule
Litteraturliste
Skriv på potter og planteskilte
Sneglebekæmpelse
Spiretemperatur
Vejrudsigten

Frøtapet

En af årets meget anpriste havenyheder er frøtapet. En slags så-bånd, der er 30 centimeter bredt.

Det lyder da meget smart. Det må vi prøve!

Weibulls har sat nogle forskellige frøtapeter på markedet. Nogle med blomster, og så en slags med blandet salat. Og i den spiselige have, måtte det naturligvis blive netop den slags.

Frøtapetet er en rulle med to stykker tyndt papir, hvorimellem der er lagt blandede salatfrø. Det ligner næsten savsmulstapet, hvor der blot er frø i tapetet istedet for savsmul.

Blandingen består af nogle forskellige hovedsalater, pluksalater, en endivie (frisée salat), salatsennep (rucola) og vild rucola.

Det er vældig let at så med frøtapet. Tapetet rulles ud, der vandes. Så drysses et tyndt lag jord på, og der vandes igen. Det lyder jo let. Men der skal vandes meget.

De første mange dage efter såning måtte stykket vandes hver eneste dag, og selv da viste der sig hele tiden en tør plet der, hvor frøtapetet var blevet lagt i jorden.

Ideen med frøtapet var ellers, at det skulle være nemmere, men der var mere arbejde med at vande, så samlet set, kræver frøtapet mere pasning end salat sået i rækker, der tyndes ud, eller salat sået i små bakker for senere udplantning.

Frøene ligger tæt. Alt for tæt, kan man sige. Ifølge brugsanvisningen er meningen så, at man skal klippe de små planter til at starte med for at få små-blade til salatskålen, og derefter lade nogle få gro sig store. Den ide kan såmænd godt bruges, selvom man skal være omhyggelig med at lade de rigtige planter stå.

Målgruppen for frøtapet må være nybagte og uerfarne haveejere. Det skulle være nemt, men virker faktisk lidt besværligt. I tillæg må det være svært for en uerfaren haveejer at vide, hvad der er ukrudt, og hvad der er salat, for salaten står jo ikke i række, og hvis man ikke ved, hvordan små rucola-, endivie- og salatplanter ser ud, må det være lidt svært.

Det var da meget sjovt at prøve frøtapet, men det var ikke nemmere end på den gammeldags maner, nærmest tvært imod. Blandingen er ganske fornuftig - der er lidt af hvert, men det er nu rarere selv at kunne vælge, hvilke sorter man vil have. For den pris én rulle frøtapet har, kan man alligevel købe en hel del forskellige salatfrø. Konklusionen herfra må være, at nu er dét prøvet, men en tradition bliver det næppe.

Læs eventuelt også:

Forsøg med så-folie
Salatskålen

 • Frøtapet
  Frøtapetet rulles ud og klippes af.
 • Frøtapet vandes
  Frøtapet skal vandes meget grundigt.
 • Jord drysses på frøtapet
  Et tyndt lag jord drysses på, og der vandes igen.
 • Tør plet hvor frøtapetet er.
  Tør plet hvor frøtapetet er.