Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Pjuske

Den er altså godtnok skør, den musvitunge!

For nogle uger siden tog den en tur ned gennem skorstenen - helt ned i brændeovnen, og det var kun et tilfælde, at den blev lukket ud igen.

Nu har den gjort det igen. For nogle dage siden, var den igen i brændeovnen. Der flaksede den rundt og kiggede ud gennem ruden.

Vi må da håbe, at den holder op med det pjat, inden fyringssæsonen starter. Ellers ender det med helstegt musvit. Og det ville være en skam. Der er jo ikke meget kød på sådan et kræ.

Dens favoritovernatningssted er stadig vores gode gamle kokosnød med hul i. Nødden er ellers kun beregnet til fodring om vinteren (for vores og børnenes skyld - fuglene klarer sig egentlig fint uden fodring i vores have). Men alt det ved fuglen ikke noget om, så den har besluttet sig for at flytte ind. Der begynder ganske vidst at blive lidt trangt i kokosnødden, men den sidder der stadig næsten hver aften. Og den flakser stadig forskrækket ud, når vi har glemt, at den sidder der, og kommer til at åbne terrassedøren lidt pludseligt.

Vi kalder den pjuske efter dens udseende, men den er nu kær. Sådan et pjok kan man da kun holde af.

Sommeren er snart slut

Vi må nok erkende det. Nu er sommeren ved at være slut. Den var ikke så lang i år, ihvertfald ikke vejrmæssigt. Forsommeren var kold og klam. Men da sommeren endelig kom, blev det da også dejligt varmt og tørt - i et stykke tid. Det var dejligt, så længe det varede. Og det var så det.

Det har regnet meget igen, og temperaturen er ikke længere til korte ærmer og shorts. Vandtanken var lige ved at blive tømt i den varme periode. Der var kun vand nok til én dag mere, men så kom regnen, og nu er den fyldt til randen igen. Nu rækker det ihvertfald til resten af sæsonen, for der skal ikke bruges meget vand i drivhusene, nu hvor luftfugtigheden er høj, og temperaturen falder.

Til gengæld er tiden ved at komme, hvor udbyttet af forårets og sommerens anstrengelser for alvor viser sig. Nu bugner drivhusene med agurker, tomater, peber- og chilifrugter. Og i havens bede er der masser af grønsager klar til at trække op af jordens automat.

Nu er det ikke alt, der bliver en succes med det vejr, vi har haft i år. F.eks. må majsene nærmest betegnes som babymajs. Men det er nu også fair nok, for de valgte sorter i år er nok en smule eksotiske i det danske klima. En varmekrævende plante, som tilmed kræver en lang sæson, må man acceptere ikke lykkes ret godt i den koldeste sommer i mands minde.

Til gengæld giver de grønsager, der "naturligt hører hjemme" i Danmark, et udbytte, der er udmærket. Gulerødder, porrer, kartofler, hestebønner, løg og den slags har givet godt, og gør det stadig.

Det skal nu ikke betyde, at der ikke bliver dyrket "fremmede" afgrøder i gourmethaven fremover. Der skal jo leges.

I drivhusene kan man også godt se, at det ikke er så varmt mere. Der sættes ikke så mange frugter nu, men det gør heller ikke noget, for de vil næppe kunne nå at udvikle sig.

De frugter, der allerede er sat, modner gradvist, så der hver dag er god forsyning af især chili, peber og tomat, men også agurkerne giver godt endnu.

Også i drivhuset er der skuffelser i år. Den lidt specielle Kiwano, der også kaldes African Horned Cucumber har slet ikke sat frugter. Det ville ellers have været sjovt at prøve den, men den kan slet ikke klare sig i kulden.

Men skidt med det. Der er så mange andre ting, der giver godt resultat, og næste år prøver vi nok bare igen.

Frøavl
Også frøhøsten begynder at vise resultater. Der er stadig nogle ting, der endnu ikke er fuldt udviklet, men nogle ting er allerede høstet. F.eks. fik nogle pastinakker lov at blive stående fra sidste år. Ikke fordi det var en sjælden sort, bare for at prøve frøavl af pastinak. Og det var nemt. Nu kan der blive pastinakker til en hel hær næste år.

Frøhøsten af ærten American Wonder er i hus. Høsten er ikke overvældende, for spireprocenten var kun omkring 50, men der er nok til en pæn portion til både gourmethaven og giveren af frøene. Og der kan også blive nogle portioner til foreningen frøsamlernes medlemmer. Ærterne hænger diskret til tørre i et hjørne, for de er endnu ikke helt tørre. Men snart sidder ærterne pænt på række i bælgene og venter på at komme ud, så de kan komme i en papirspose for videre opbevaring.

Andre grønsager, der skal høstes frø af, som f.eks. frøene af gulerod og porre, er endnu ikke færdigudviklede. Men man kan allerede nu se, at frøene er ved at blive dannet, og hvis det ikke bliver alt for fugtigt og koldt, kan frøene sagtens nå at modne endnu - om ikke andet, kan nogle frøstande klippes af og tørres inden døre.

Læs eventuelt også:

Frøavl af ært
Frøavl af porre
Frøavl af pastinak
Frøavl af gulerod
Peberfrugt (Spansk peber) Brun Peber

  • Kokosnød
    Etværelses lejlighed til ung musvit.
  • Brun peber
    Brun peber.
  • Umoden majs Martian Purple
    En ikke særlig veludviklet majs, Martian Purple.
  • Tørring af ærter
    Ærterne hænger til tørre.