Pjuske
Den er altså godtnok skør, den musvitunge!
For nogle uger siden tog den en tur ned gennem skorstenen - helt ned i brændeovnen, og det var kun et tilfælde, at den blev lukket ud igen.
Nu har den gjort det igen. For nogle dage siden, var den igen i brændeovnen. Der flaksede den rundt og kiggede ud gennem ruden.
Vi må da håbe, at den holder op med det pjat, inden fyringssæsonen starter. Ellers ender det med helstegt musvit. Og det ville være en skam. Der er jo ikke meget kød på sådan et kræ.
Dens favoritovernatningssted er stadig vores gode gamle kokosnød med hul i. Nødden er ellers kun beregnet til fodring om vinteren (for vores og børnenes skyld - fuglene klarer sig egentlig fint uden fodring i vores have). Men alt det ved fuglen ikke noget om, så den har besluttet sig for at flytte ind. Der begynder ganske vidst at blive lidt trangt i kokosnødden, men den sidder der stadig næsten hver aften. Og den flakser stadig forskrækket ud, når vi har glemt, at den sidder der, og kommer til at åbne terrassedøren lidt pludseligt.
Vi kalder den pjuske efter dens udseende, men den er nu kær. Sådan et pjok kan man da kun holde af.
Sommeren er snart slut
Vi må nok erkende det. Nu er sommeren ved at være slut. Den var ikke så lang i år, ihvertfald ikke vejrmæssigt. Forsommeren var kold og klam. Men da sommeren endelig kom, blev det da også dejligt varmt og tørt - i et stykke tid. Det var dejligt, så længe det varede. Og det var så det.
Det har regnet meget igen, og temperaturen er ikke længere til korte ærmer og shorts. Vandtanken var lige ved at blive tømt i den varme periode. Der var kun vand nok til én dag mere, men så kom regnen, og nu er den fyldt til randen igen. Nu rækker det ihvertfald til resten af sæsonen, for der skal ikke bruges meget vand i drivhusene, nu hvor luftfugtigheden er høj, og temperaturen falder.
Til gengæld er tiden ved at komme, hvor udbyttet af forårets og sommerens anstrengelser for alvor viser sig. Nu bugner drivhusene med agurker, tomater, peber- og chilifrugter. Og i havens bede er der masser af grønsager klar til at trække op af jordens automat.
Nu er det ikke alt, der bliver en succes med det vejr, vi har haft i år. F.eks. må majsene nærmest betegnes som babymajs. Men det er nu også fair nok, for de valgte sorter i år er nok en smule eksotiske i det danske klima. En varmekrævende plante, som tilmed kræver en lang sæson, må man acceptere ikke lykkes ret godt i den koldeste sommer i mands minde.
Til gengæld giver de grønsager, der "naturligt hører hjemme" i Danmark, et udbytte, der er udmærket. Gulerødder, porrer, kartofler, hestebønner, løg og den slags har givet godt, og gør det stadig.
Det skal nu ikke betyde, at der ikke bliver dyrket "fremmede" afgrøder i gourmethaven fremover. Der skal jo leges.
I drivhusene kan man også godt se, at det ikke er så varmt mere. Der sættes ikke så mange frugter nu, men det gør heller ikke noget, for de vil næppe kunne nå at udvikle sig.
De frugter, der allerede er sat, modner gradvist, så der hver dag er god forsyning af især chili, peber og tomat, men også agurkerne giver godt endnu.
Også i drivhuset er der skuffelser i år. Den lidt specielle Kiwano, der også kaldes African Horned Cucumber har slet ikke sat frugter. Det ville ellers have været sjovt at prøve den, men den kan slet ikke klare sig i kulden.
Men skidt med det. Der er så mange andre ting, der giver godt resultat, og næste år prøver vi nok bare igen.
Frøavl
Også frøhøsten begynder at vise resultater. Der er stadig nogle ting, der endnu ikke er fuldt udviklet, men nogle ting er allerede høstet. F.eks. fik nogle pastinakker lov at blive stående fra sidste år. Ikke fordi det var en sjælden sort, bare for at prøve frøavl af pastinak. Og det var nemt. Nu kan der blive pastinakker til en hel hær næste år.Frøhøsten af ærten American Wonder er i hus. Høsten er ikke overvældende, for spireprocenten var kun omkring 50, men der er nok til en pæn portion til både gourmethaven og giveren af frøene. Og der kan også blive nogle portioner til foreningen frøsamlernes medlemmer. Ærterne hænger diskret til tørre i et hjørne, for de er endnu ikke helt tørre. Men snart sidder ærterne pænt på række i bælgene og venter på at komme ud, så de kan komme i en papirspose for videre opbevaring.
Andre grønsager, der skal høstes frø af, som f.eks. frøene af gulerod og porre, er endnu ikke færdigudviklede. Men man kan allerede nu se, at frøene er ved at blive dannet, og hvis det ikke bliver alt for fugtigt og koldt, kan frøene sagtens nå at modne endnu - om ikke andet, kan nogle frøstande klippes af og tørres inden døre.
Læs eventuelt også:
Frøavl af ært
Frøavl af porre
Frøavl af pastinak
Frøavl af gulerod
Peberfrugt (Spansk peber) Brun Peber
-
Etværelses lejlighed til ung musvit.
-
Brun peber.
-
En ikke særlig veludviklet majs, Martian Purple.
-
Ærterne hænger til tørre.