Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Vinteren er på vej

Nu kan vi ikke komme uden om det. Global opvarmning eller ej, der er overhovedet ingen tvivl: vinteren er på vej!

Se bare en af vore fine græskarmænd. Han blev født til ære for alle helgens aften, men nu er han allerede en rynket gammel olding, endnu ikke en måned gammel. Vi havde tre flotte græskarmænd, og ham her er den, der holder sig bedst. Sørgeligt, men de tåler ikke frost. Nu kan de komme i kompostbunken, kan de.

Græskarmand
Gammel og rynket er han, den ene af vores græskarmænd. De tåler ikke kulden.

Men lad os ikke fortvivle over det. Der er så meget andet at glædes over i haven og drivhusene. Tag nu f.eks. Taro med de smukke blade, der ligner elefantører. Den har nu stoppet væksten i drivhuset, og knoldene er blevet delt. Udbyttet var som forventet ikke vældig stort, men nok til at vi kunne smage på knoldene.

Det var nu ikke noget særligt, men nu er det prøvet. Alligevel er et par knolde lagt til side for at prøve at dyrke dem igen næste år. Det var lige ved at gå galt i år, for der var et par gange i den stærkeste sommervarme, at de fik for lidt vand. Og det er ikke godt for en sumpplante.

Oka, Oxalis tuberosa
Oka gav rigtig godt i år. Vi fik rigtig mange store, fine knolde.

Det sene efterår er også tiden, hvor der kan høstes sarte knolde i haven. For ganske som frosten tager græskarmændene, tager den toppen af oka planterne. Nu er væksten definitivt stoppet, men vi har taget det hele med - den sidste tid under bobleplast, for det er i det sene efterår, at knoldene for alvor udvikler sig.

I år har udbyttet været ganske overvældende. Så ikke alene er der nok til at dele med medlemmer i foreningen frøsamlerne, der er også nok til et par måltider, hvor oka indgår som væsentlig del. Der skal vist søges lidt i kogebøgerne for at finde ud af, hvordan oka bedst anvendes...

Læs eventuelt også:

Oka
Taro

  • Taro, Colocasia esculenta
    Taro, Colocasia esculenta, dyrkes for de spiselige knolde.
  • Oka, Oxalis tuberosa
    Oka kan få mange sideknolde på én enkelt stængel.