Økologisk græsplæne
Vores græsplæne lever op til alle fordomme om økologisk drift. Der er ikke anvendt skyggen af sprøjtemidler i haven i mindst 17 år, og græsplænen består af meget andet end græs. Lige nu er græsplænen utroligt smuk med en mængde gule blomster.
Indrømmet - mælkebøtterne får ikke lov til at være der, fordi vi synes, at blomsterne er smukke. Men det er altså svært at slippe af med dem, når man ikke lige gider ligge på alle fire med tidseljernet flere timer hver uge året igennem, og når det at bruge sprøjtemidler er utænkeligt.
Vi har bare affundet os med, at de er der, og så bliver blomsterne plukket og smidt i en sort sæk, til de er rådnet op. For ganske vist er mælkebøtterne smukke, når de blomstrer, men det giver dem ikke automatisk lov til at kaste frø i hele haven.
Der er et hjørne i haven, det flerårige ukrudt for nogle år siden fik lov til at brede sig lidt for meget. Især var det tidsel og skvalderkål, der blev lidt belastende i travlheden, da børnene var i blealderen. Flittig brug af greben har næsten udryddet tidslerne nu, men vi har stadig lidt sjov med skvalderkålen. Det er utroligt, så hurtigt den kommer igen, når man ikke kan få alle rødderne med inde fra hækken.
Tidlig udplantning i drivhuset
Det er lige tidligt nok at plante tomater, peberfrugter og chili ud i drivhuset, for jordtemperaturen er kun 12-13 grader om morgenen. Den skal helst være 15 °C. Ellers går væksten i stå.
Men planterne har længe stået tæt i kuvøsen og ventet på at få mere plads. De bliver længere og længere, og nu er tiden kommet, hvor der ikke rigtig er plads mere.
Derfor er den svære beslutning taget: Planterne skal ud før tid. Det ene drivhus er allerede plantet til nu. Så må det gå, som det bedst kan. Humøret og temperaturen holdes oppe af petroleumsbrænder og stearinlys. Det ser nu så hyggeligt ud med et drivhus oplyst af stearinlys. Meget praktisk dannes der dug på indersiden af glasset, så udstrålingen og dermed varmetabet mindskes.
Det regnede adskillige gange under udplantningsarbejdet, og pludselig begyndte det også at hagle. Det var en besynderlig fornemmelse. Det er første gang, tomatplanter er plantet ud her i haven akompagneret af haglkuglernes trommen på glasset.
Børnearbejdere i haven
Børnene har hver et lille stykke have. De snakker tit om det, og har indimellem ret flyvske planer om, hvad de vil så og plante på hver deres lille stykke jord. Så vi voksne må sørge for, at de holder jordforbindelsen. Det kan indimellem knibe med at holde interessen fanget, men lige nu er det vældig spændende. Freja fik et par jordbærplanter sidste år, og i år ville Aske og Toke også gerne have et par stykker hver.
Nu er de små havestykker sået til med blandt andet ærter, gulerødder, spinat, solsikker, mamelukærmer og lupin. Og børnene venter spændt på, at frøene skal spire. I ventetiden kan Aske stolt vise sit kæmpestore kastanietræ frem.
Mens vi ser på de ivrige unger, der gør deres små haver klar, kan vi inderst inde glæde os over, at dette er med til at give dem en begyndende forståelse af, hvordan det der med naturen virker, og af hvor maden kommer fra. Det er sundt nok at vide, at det ikke er alt, der kommer fra Brugsen pakket ind i plastic.
Læs eventuelt også:
-
Vores smukke græsplæne.
-
Børnearbejdere.
-
Askes 10 cm. høje kastanietræ.