Vi har plantet gulerødder
Så blev det tid at plante gulerødder igen. Det der med at plante gulerødder har ved flere lejligheder givet anledning til at betvivle såvel mine børns som min egen troværdighed, men det er der ikke så meget at gøre ved.
Her i haven både skal gulerødder både sås og plantes. Vi sår gulerødder i køkkenhaven som havefolk flest for at få nogle at spise. Men når der skal avles frø af gulerod skal de sås det første år, og gemmes vinteren over i kule. Om foråret skal de plantes igen, så de kan sætte frø. Gulerod er nemlig en toårig plante, der først sætter frø det andet år.
I år skal der dyrkes frø af den belgiske hvide gulerod. Jeg havde selv en lille portion rødder, og i efteråret fik jeg en stor pose rødder af Ingrid fra Samsø. Ingrid er som jeg selv medlem af Foreningen Frøsamlerne. Vi har en aftale om, at hun dyrker lidt rødder en gang imellem - til gengæld får hun en ordentlig portion frø tilbage året efter.
Det er en smart aftale, for Ingrid har masser af plads, men der er frygtelig mange vilde gulerødder overalt på Samsø. Derfor er faren for krydsbestøvning ved frøavl stor. Vi har ikke så meget plads i vores lille parcelhushave. Til gengæld er der ingen vilde gulerødder i nærheden, så det er et rigtig godt sted at avle gulerodsfrø.
Det var egentlig meningen, at gulerødderne skulle have været plantet sidste weekend, men der var nogle andre ting, der skulle ordnes, så det blev ikke til noget. Derfor blev det gjort i går i øsende regnvejr. Ikke just behageligt, men NU skulle det gøres.
Det var med let nervøsitet kulen blev åbnet. Havde jeg ventet for længe - var rødderne begyndt at gro? Havde gulerødderne taget skade i vinterens hårde frost? Havde musene spist af rødderne?
De fleste af rødderne så nu fine ud. Der var kun en lille smule spire på dem, og der havde ikke været ubudne gæster. Alligevel var det første syn ikke kønt. Der var simpelt hen et hjørne af kulen, hvor rødderne var rådne. Måske har jeg overset en dårlig rod, da jeg byggede kulen i efteråret. Måske har der været en anelse for lidt halm i det hjørne, eller måske skulle der have været lidt mere jord på til at isolere mod frosten.
Heldigvis var det bare nogle få rødder, der havde taget skade. Der var mere end rødder nok til at sikre en fornuftig viderelevering af gulerøddernes gener. 55 fine rødder blev plantet.
Urtehave i køkkenet
Jeg fik en sjov lille fødselsdagsgave i år. En lille pakke med et sæt til at lave rødbedespirer i køkkenvinduet.
Egentlig er det en meget god ide. I perioden, hvor vi ikke har frisk salat i haven er vi konstant på jagt efter ét eller andet, der kan puttes i salatskålen. Og sådan en lille pose kan bidrage med lidt frisk grønt (eller rødt).
Princippet er enkelt. Sættet består af en pose med jord. Man klipper toppen af posen. Så fisker man en pose frø op af posen med jord, åbner den og drysser frøene på jorden. Derefter tilsætter man lidt vand og venter et par uger.
Nemt og enkelt. Næsten for godt til at være sandt.
Det var også for godt til at være sandt. Det er ikke helt så smart, når det kommer til stykket. Jeg var ellers meget omhyggelig med at gøre, som der stod på posen, men jeg er nok kommet til at hælde lidt for meget vand i. Men hvordan skal man også vide, når der er kommet nok i? Der er ikke noget drænhul i posen, så overskydende vand kan løbe ud.
Spirerne står flot nu. Det ser indbydende ud. Men desværre lugter det som en brugt karklud, der er længe over sidste salgsdato. Der er i hvert fald ingen her i huset, der vil spise det. Men flot ser det ud.
Jeg tror, jeg vil afskrive posen som endnu ét i den lange række af overflødige produkter. Men den gode ide skal skam ikke gå til spilde. Vi bruger bare potte næste gang. Sådan en helt almindelig én med hul i bunden - og underskål. Og frø? Dem har vi masser af. Vi avler nemlig også somme tider frø af rødbede og bladbede her i haven.
Læs eventuelt også:
Far planter gulerødder
Frøavl af gulerod
Rødbeder i massevis
Gulerod Belgisk Vit
Eksterne links
-
Nej, det er ikke et forsøg på at formere plantepinde. Markeringspinde angiver, hvor der skal plantes gulerødder.
-
Rådne gulerødder fra kulen.
-
Urtehave i køkkenet.