Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Kartoffelferie

Førhen var kartoffelferien det tidspunkt, hvor kartoflerne blev taget op af jorden og lagt i kule. Når børnene havde fri fra skole, skulle arbejdskraften udnyttes. Det var egentlig også meningen, at den sidste weekend i efterårsferien skulle have været brugt på at tage kartofler og gulerødder op for at lægge dem i kule.

Men kulen får vente, for det har regnet en del, og det er noget være fedteri i haven. Ikke et godt vejr til at lave kule.

Æggeblomme

En af de kartoffelsorter, vi har i haven i år, er Æggeblomme. Det er en gammel sort, der for godt 30 år siden gik ud af handelen, da Danmark gik ind i fællesmarkedet. En af fællesskabets velsignelser er, at sorter af grønsager skal kontrolleres og godkendes for at kunne sælges i medlemslandene.

Ligesom en del andre sorter led Æggeblomme den skæbne, at ingen avler vil betale for at få den optaget på listenover godkendte sorter. Derfor gled den og mange andre sorter ud af handel. Men nu kan den fås igen, og vi kan få mulighed for at smage den.

Æggeblomme er en udmærket og kogefast kartoffel. Den giver mange knolde, men de er forholdsvis små, så udbyttet er beskedent.

Kardon

Det er tid at høste kardon nu. Så kan spændingen blive udløst - gad vide, hvordan den smager?

Kardon er en fantastisk flot plante. Den kunne lige vel stå i prydhaven. Men som en spiselig plante har den fået lov at få en plads i køkkenhaven.

Der er kun lidt arbejde med kardon, men det tager tid at få resultater. Den starter som en lille plante i drivhus eller vindueskarm, og bliver plantet ud, når varmen kommer. Derefter går der lang tid, hvor den gror ganske langsomt. Og så, lige pludseligt, begynder den at gro helt vildt.

Når den er vokset godt til, skal stilkene bleges, og endelig kan man høste. Fra en kæmpe plante bliver der kun en skålfuld lys sprød bladstilk. Og det er så den lækre vare, der skal spises. Resten ryger tilbage i kredsløbet med det samme via kompostbunken.

Friskplukkede agurker

For første gang nogensinde har vi kunnet præstere friskplukkede agurker i slutningen af oktober. Det er ikke agurkeplanterne fra drivhuset der får æren for det. De må siges at være en fiasko i den grad i år. Planterne er forlængst visnede, og har givet skuffende dårligt udbytte.

Da agurkeplanterne i sensommeren begyndte at se miserable ud, såede vi for sjov et par agurkeplanter i potter i drivhuset. De er senere plantet om i større potter og taget ind i vindueskarmen.

Nu har vi en spiseklar solagurk af sorten Crystal lemon, som venter på at blive plukket. De ynkelige vækstbetingelser i vindueskarmen til trods har den alligevel en størrelse som en lille citron, og flere frugter er på vej.

Det gode måltid

De afgrøder, du netop har læst om blev vigtige bestanddele af vort aftenmåltid. Den største kardon blev høstet idag. Ungerne var svært imponerede af dens størrelse - den var jo højere end dem.

Der er ikke meget tilbage af sådan en kæmpe plante, når havemanden har kappet top og bund af og kasseret de yderste stilke, der var lidt snaskede efter blegningen. Og når så kokken (samme mand, anden hovedbeklædning) kritisk har skåret endnu mere bort og fjernet strenge mv., så er der kun en lille skålfuld tilbage.

Men der var rigeligt til vores lille husholdning. Stilkene blev skåret i små stave og kogt i letsaltet vand 15-20 minutter, til de var møre, men ikke slatne. En grydefuld æggeblomme kartofler blev kogt, og mens nogle skiver smørfisk blev stegt på panden, blev nogle (rigtige) æggeblommer pisket i Hollandaise sovs.

Det var slet ikke så tosset endda. Og som en ekstra nydelse blev den første solagurk højtideligt delt i 5 og sat til livs. Det er nu meget godt at ha′ den have.....

Læs eventuelt også:

Æggeblomme spires
Kardon
Agurk Crystal Lemon

  • Æggeblomme kartoffel
    Æggeblomme kartoffel er små og har dybe øjne.
  • Kardon
    Kardon Gigante de Romagne.
  • Kardonstave
    Kardon skåret i små stave.
  • Agurk Crystal Lemon
    Agurk Crystal Lemon i vindueskarmen.