Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Nu er det sommer

Ikke alene har børnene fået fri fra skole for et par uger siden. Vejret er også blevet varmere. Kartoflerne blomstrer, og jordbærrene er modne.

Så der er ingen tvivl. Nu er det sommer.

Det første par tomater er spiseklare. Igen i år var det Texas Wild, en vildtomat, der vandt kapløbet. Og hvad fik den ud af det?

100 meter hæk

Det blev en weekend i hækklipningens tegn. Godt halvdelen af vores hæk er spirea. Egentligt er det tosset at have en spireahæk, når man ikke har plads til den. For spirea er en busk, der gerne vil have masser af plads. Hvis den selv skal bestemme, bliver den et par meter bred.

Selvom dem, der boede her før, plantede spirea som hæk, synes vi ikke, at den må fylde så meget. Så vi prøver at opdrage den til at tro, at den er en ligusterhæk ligesom resten af vores hæk.

Det lykkes nu ikke helt, og hver forsommer prøver den at charmere os med sine smukke hvide blomster, den prøver at få os til at overse, hvor meget den fylder. Men vi lader os ikke narre (ret længe). Så snart den har afblomstret, er far her parat med hæksaksen, og så får den en ordentlig tur.

Som et sidste stædigt forsøg på at optage den plads, vi vil bruge til noget andet, lå de afklippede grene i et grønt bjerg og hoverede. Men ikke længere. Den grådige kompostkværn har guffet sig gennem bjerget, gren for gren, og nu er bjerget reduceret til en bunke hakkelse, der er forvist til kompostbeholderen. Det blev gennemvandet, og nu - et par timer efter - er temperaturen allerede på vej mod de 40 grader. Om en måned eller to kommer det tilbage til kredsløbet.

Resten af hækken er liguster, så den behøver vi ikke opdrage. Ikke at det hjælper den meget, den ender også snart i komposten, men det bliver under udgydelse af betydeligt mindre sved, for dens grene er langt mindre træede, og komposterer hurtigt, så de behøver ikke en tur gennem kompostkværnen for at fremme ekspeditionen.

Jordbær til store og små

Jordbærbedet er en sikker succes. Ungene er forbi hver dag. De har selv et par planter i hver deres lille have, og de bær smager bedst, det er ganske vist. Men når de er spist, må de også hellere lige hen i det store bed for at spise om kap med solsortene.

Selvom jordbærplanterne står tæt, og der rager etageløg op mellem planterne, så skal fuglene da også lige smage. Især nok i denne tørre tid, hvor det kan være svært at få vædske nok.

Hvem har forresten sagt, at jordbær skal være røde? Inge-Lise fik et par planter af en kollega. Et par sølle små spirrevipper, men hold da helt fast, hvor de gror og breder sig. Det skal de nu forresten have lov til en tid endnu, for selvom de slet ikke smager som "almindelige" jordbær, er de meget lækre.

Vi må prøve at finde ud af, om giveren ved, hvad det er for en sort. Ikke at vi bliver lykkeligere af at vide det, men man har vel lov at være nysgerrig.

  • Kartoffel i blomst
    Kartoffel i blomst.
  • Jordbær
    Lækre jordbær frister børn og andre svage sjæle.
  • Gule jordbær
    Gule jordbær er også lækre.