Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Den første frost

Det har været et lunt efterår. frosten kom først den 1. november, men så var det til gengæld også til at mærke. To nætter i træk med ned til 6 graders frost.

Nu er det lunt igen, men det kan være ligemeget, for frosten har svedet en masse planter. Salat, oka, tomat, cikorie, bladbede, choy sum, chili og så videre, og så videre.....

De tåler ikke frost, men skidt med det. Det blev usædvanlig sent, inden det var slut med væksten, så vi klager ikke.

Sand, sand og atter sand

Kartoffelferien blev tilbragt uden andre kartofler ende dem, vi spiste. Et lejet sommerhus ved Skallerup Klit blev vor base det meste af efterårsferien. Det blev til lange friske gåture i klitterne ved Rubjerg Knude fyr, på stranden ved Løkken, i Råbjerg Mile og på stranden på Grenen. Det vil sige, vi voksne gik, mens ungerne piskede op og ned af klitter og bunkere.

Herligt for os. Og imens måtte haven klare sig selv. Det går nu nok også, selvom der er lidt meget ukrudt. Vi kan jo undskylde os med, at det er bedst, at jorden ikke er bar, så vi ikke får udvasket kvælstoffet.

Gæsten fra Andesbjergene

Kartofler kommer oprindeligt fra Andesbjergene. Det er ikke noget, vi sådan går og tænker på til dagligt, for kartofler er noget af det mest danske, vi kan komme i tanke om, hvis altså der er brun sovs til.

Oka kommer også fra Andesbjergene, men er næsten ukendt i Danmark. Det er en lille dekorativ stængelknold, som ellers nok kan tiltrække sig opmærksomheden, når man ser den. Oka skal have korte dage, før den begynder at danne knolde, så det er ikke før sidst på efteråret, den begynder at give noget. Derfor har det været et perfekt år for oka med det milde efterår. De har groet fint helt til den første november, hvor toppene blev ødelagt af frosten.

Læssevis af gulerødder

Her i gourmethaven har vi ikke så gevaldig mange gulerødder i år, men gourmetfar har været på gulerodstur til Ærø for sammen med et par andre frøsamlere at sortere ikke mindre end 7 trillebøre fulde gulerødder af tre forskellige sorter.

Formålet med det var at udvælge de bedste rødder til at avle frø på næste år, så forhåbentlig bliver der masser af gode frø til foreningens medlemmer i 2008.

Hjemmelavet karry?

Vi kommer næppe til at lave vores egen karry i år, men har i år dyrket to af de vigtigste ingridienser, nemlig chili og gurkemeje. Chili til at give noget smag og gurkemeje til at give den gule farve (og lidt smag). Lidt hvidløg kan vi også klare, for det indgår i en del karryopskrifter, men der mangler stadig mange ting. Så det bliver ikke i år.

Det var nu også mest for sjov, der skulle dyrkes gurkemeje i år. Det er ikke ligefrem oplagt i det danske klima, men det kan lade sig gøre i drivhus. Blot skal man forberede sig på, at udbyttet ikke bliver det helt store.

Læs eventuelt også:

Udvælg gulerødder
Gulerødder på Ærø
Oka
Gurkemeje
Gulerod Early Scarlet Horn

  • Udsigten ved Rubjerg Knude fyr
    Udsigten ved Rubjerg Knude fyr.
  • Oka, Oxalis tuberosa
    Oka, Oxalis tuberosa.
  • Early Scarlet Horn
    Early Scarlet Horn.
  • Gurkemeje, Curcuma longa L
    Gurkemeje, Curcuma longa L.