Løgneren fra Umbrien
Det er blevet efterår, eller høst, som det også kaldes. Og bogstavelig talt er det tiden, hvor der høstes. Nu kan der hentes den ene delikatesse efter den anden i haven. Og de koster ikke andet end de frø, der kom i jorden i foråret. Og så en smule arbejde, forstås...
Nogle af afgrøderne i haven er af den helt almindelige slags, som man finder i de fleste køkkenhaver: kartofler, gulerødder, porrer, bønner og så videre, men der er også grønsager, der kommer langvejs fra. En af dem er:
Vilde ærter fra Umbrien
Det er store ord der bliver brugt, når Claus Meyer skal beskrive de "vilde ærter fra Umbrien", som han importerer fra Umbrien i Italien, og som sælges som delikatesse i en række forretninger.
Det sælger nok også bedre at kalde dem vilde ærter istedet for lathyrus - eller fladbælg, som de også hedder på dansk. De har dog ikke har det fjerneste med ærter, Pisum sativum at gøre. Det er en helt anden art, selvom bælgene ligner en smule.
At lathyrus rent faktisk er giftig nævnes derimod ikke med ét eneste ord. For at der skal ske noget, skal man nu nok også spise så mange af dem, at man med delikatessepriser bliver ganske meget fattigere.
Første bekendtskab med lathyrus, eller "vilde ærter fra Umbrien" - det lyder altså af mere - var hos en frøsamlerven, der diskede op med en meget lækker salat, der primært bestod af en tomatsovs og tørrede, kogte lathyrusfrø - jeg mener vilde ærter fra Umbrien.
Det var særdeles lækkert, hvorfor en lille portion frø blev hjembragt for at dyrke dem i haven. Og det ser jo ud til, at det sagtens kan lade sig gøre at dyrke dem der, så måske bliver det et fast indslag at have en række i haven. Blomsterne er iøvrigt meget smukke.
Har du forresten læst Bjarne Reuters bog "Løgneren fra Umbrien"?
Ildkongen
Da frøsamlerne var med på Landsskuet i Herning, blev der solgt stiklinger af den gamle flotte sort af tagetes, Ildkongen. Sådan et par stykker måtte vi skam også have med hjem. Mange er forlængst sprunget ud, men der er også nogle, der er på vej. Det er en høj, flot sort med lang historie i Danmark.
Huset i træet er færdigt
Det er efterhånden længe siden, at huset i træet blev færdigt. Det blev behørigt indviet med kage, saftevand og sådan noget, og børnene har overnattet derude flere gange. Det er altså noget særigt, synes de - bedre end at sove i telt.
Men et par små detaljer manglede, som f.eks. at få givet huset en gang træbeskyttelse. Nu har det fået en god omgang, så nu kan det holde, til de mindste skal konfirmeres. Det rækker vel...
Der er skam også blevet installeret elektrisk lys i huset i træet nu. For nogen tid siden var der tilbud på en skurlampe i et discount supermarked. Sådan en fin én med solceller og opladelige batterier. Vi har næsten lige installeret den, så nu har de fint lys derude, når det er mørkt. Drengene var som sædvanlig ivrige for at hjælpe. Det er de altid, når der skal laves noget på huset i træet.
Hmmm ... der er nu noget med navne... "skurlampe" - det lyder altså ikke rigtig af noget. Jeg tror, at jeg vil kalde det "Nordlys". Det lyder ligesom meget bedre. Ja, vi har installeret nordlys i huset i træet.
Læs eventuelt også:
Fladbælg, Lathyrus
Huset i træet er færdigt
Litteratur om emnet:
-
Et bidrag til aftensmaden.
-
Vilde ærter fra Umbrien.
-
Tagetes Ildkongen.
-
Rengøringsholdet gør huset klar til overnatning.