Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Løgneren fra Umbrien

Det er blevet efterår, eller høst, som det også kaldes. Og bogstavelig talt er det tiden, hvor der høstes. Nu kan der hentes den ene delikatesse efter den anden i haven. Og de koster ikke andet end de frø, der kom i jorden i foråret. Og så en smule arbejde, forstås...

Nogle af afgrøderne i haven er af den helt almindelige slags, som man finder i de fleste køkkenhaver: kartofler, gulerødder, porrer, bønner og så videre, men der er også grønsager, der kommer langvejs fra. En af dem er:

Vilde ærter fra Umbrien

Det er store ord der bliver brugt, når Claus Meyer skal beskrive de "vilde ærter fra Umbrien", som han importerer fra Umbrien i Italien, og som sælges som delikatesse i en række forretninger.

Det sælger nok også bedre at kalde dem vilde ærter istedet for lathyrus - eller fladbælg, som de også hedder på dansk. De har dog ikke har det fjerneste med ærter, Pisum sativum at gøre. Det er en helt anden art, selvom bælgene ligner en smule.

At lathyrus rent faktisk er giftig nævnes derimod ikke med ét eneste ord. For at der skal ske noget, skal man nu nok også spise så mange af dem, at man med delikatessepriser bliver ganske meget fattigere.

Første bekendtskab med lathyrus, eller "vilde ærter fra Umbrien" - det lyder altså af mere - var hos en frøsamlerven, der diskede op med en meget lækker salat, der primært bestod af en tomatsovs og tørrede, kogte lathyrusfrø - jeg mener vilde ærter fra Umbrien.

Det var særdeles lækkert, hvorfor en lille portion frø blev hjembragt for at dyrke dem i haven. Og det ser jo ud til, at det sagtens kan lade sig gøre at dyrke dem der, så måske bliver det et fast indslag at have en række i haven. Blomsterne er iøvrigt meget smukke.

Har du forresten læst Bjarne Reuters bog "Løgneren fra Umbrien"?

Ildkongen

Da frøsamlerne var med på Landsskuet i Herning, blev der solgt stiklinger af den gamle flotte sort af tagetes, Ildkongen. Sådan et par stykker måtte vi skam også have med hjem. Mange er forlængst sprunget ud, men der er også nogle, der er på vej. Det er en høj, flot sort med lang historie i Danmark.

Huset i træet er færdigt

Det er efterhånden længe siden, at huset i træet blev færdigt. Det blev behørigt indviet med kage, saftevand og sådan noget, og børnene har overnattet derude flere gange. Det er altså noget særigt, synes de - bedre end at sove i telt.

Men et par små detaljer manglede, som f.eks. at få givet huset en gang træbeskyttelse. Nu har det fået en god omgang, så nu kan det holde, til de mindste skal konfirmeres. Det rækker vel...

Der er skam også blevet installeret elektrisk lys i huset i træet nu. For nogen tid siden var der tilbud på en skurlampe i et discount supermarked. Sådan en fin én med solceller og opladelige batterier. Vi har næsten lige installeret den, så nu har de fint lys derude, når det er mørkt. Drengene var som sædvanlig ivrige for at hjælpe. Det er de altid, når der skal laves noget på huset i træet.

Hmmm ... der er nu noget med navne... "skurlampe" - det lyder altså ikke rigtig af noget. Jeg tror, at jeg vil kalde det "Nordlys". Det lyder ligesom meget bedre. Ja, vi har installeret nordlys i huset i træet.

Læs eventuelt også:

Fladbælg, Lathyrus
Huset i træet er færdigt

Litteratur om emnet:

[92] Grass Pea - Lathyrus sativus L.

  • Bønner Purple Teepee
    Et bidrag til aftensmaden.
  • Vilde ærter fra Umbrien
    Vilde ærter fra Umbrien.
  • Tagetes Ildkongen
    Tagetes Ildkongen.
  • Huset skal gøres rent ind imellem
    Rengøringsholdet gør huset klar til overnatning.