Kurser for frøsamlere
De fleste, som har læst mere end nogle ganske få artikler på dette websted, har sikkert opdaget, at jeg er involveret i Foreningen Frøsamlerne.
Hvis man ser på foreningens vedtægter, kan man blandt andet læse: Foreningens formål er at fremme den folkelige bevarelse af genetisk mangfoldighed indenfor land-, skov- og havebrug, vilde planter og stuekultur til almen gavn for nulevende og kommende generationer. Sådan en udmelding kunne man godt blive forskrækket over, hvis man bare er interesseret i frø. Men det er der såmænd ingen grund til, foreningens medlemmer er ganske almindelige (og ualmindelige) mennesker.
Der kan være mange forskellige grunde til at man interesserer sig for at samle frø. Måske er man dybt engageret, fordi man ønsker at bevare nogle gamle sorter, som ingen frøbutikker længere har på salgslisterne. Måske synes man, at det er sjovt at eksperimentere med blomster eller grønsager, som man har fundet på en ferie. Måske har man drømmen om at blive selvforsynende - også med frø. Eller måske vil man bare gerne avle sine egne frø, fordi man synes det er sjovt eller gerne vil spare penge.
Grundene kan være mange, og man kan ikke sige, at den ene grund er bedre end den anden. Men fælles for alle er én eller anden interesse for at avle frø selv.
Frøsamlerne har haft en pæn tilgang af nye medlemmer de seneste år. Derfor har mange medlemmer - især nyere medlemmer - følt et behov for at lære mere om teorien bag frøavl, og lidt om håndværket - hvordan gør man egentlig?
Foreningen har tidligere haft kurser, men der har ofte været tale om større weekendkurser med tilhørende overnatning. Nu har vi prøvet en ny måde, nemlig at lave en række mindre en-dages kurser forskellige steder i landet.
Jeg har haft fornøjelsen af at være med-lærer på nogle af de kurserne, der blev holdt i Jylland. En sand fornøjelse har det været. Når en flok mennesker med vidt forskelligt udgangspunkt samles om en fælles interesse kommer der mange vinkler på dagens emne. Det er meget inspirerende at høre om andres erfaringer, og fascinerende at få noget at vide om planter, man ikke anede eksisterede.
Frøsnappere
Engang på et kursus for nogle år siden fik vi øgenavnet "frøsnapperne". Man kan filosofere over hvorfor, eller man kan lade være.
Herhjemme i haven har nogle andre frøsnappere. En kæmpe flok af temmelig broget sammensætning. Nogle er store, andre små. Nogle er slanke, andre buttede. Og alle snapper de vores frø.
Men det er i orden. De må gerne! Faktisk lægger vi selv frøene frem til dem, så de kan tage dem. Vi holder nemlig meget af havens fugle.
Vi ved godt, at nogle af dem bare er på vinterbesøg, men de er sjove at kigge på. Andre af fuglene bor her. Dem passer vi godt på. Vi giver dem lidt frø og fedt om vinteren. Til gengæld hjælper de os resten af året med at holde en naturlig balance i haven. Tænk engang. En travl lille mejse kan fange hundredvis af insekter på én enkelt dag. Dem gider vi godt at have!
Læs eventuelt også:
Frøsamler vejledninger
Havens fugle
Eksterne links
-
Frøsamlere går tur i frokostpausen på Attrup Havn 15. november.
-
Frøsamlere holder pause i Den Økologiske Have 21. november
-
Grønsisken hun venter på at få plads ved foderkuglen.
-
Rødhals gør sig ikke umage med at gemme sig om vinteren.
-
Stillits er nok vores mest farvestrålende fugl, men den optræder som regel ret diskret.