Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Zebra i drivhuset

Vi har fået zebra. Det er skam rigtigt nok. Den er sort, hvis man skal tage navnet for pålydende. Det er en tomatsort ved navn Black Zebra. Den lidt anderledes tomat er godtnok stribet, men sort er den ikke. Hvis man ser velvilligt på sagen, kan man måske ane, at den måske er lidt brunlig, men mørkerød med mørkegrønne striber er nok en mere fair beskrivelse.

Sort eller ej, så minder den os om, hvor mange forskellige tomatsorter, der egentlig findes. Selvom det for det meste er de røde, man ser i butikkerne, kan vi glæde os over, at der nu er lidt større afveksling i tomatudvalget, end vi har været vant til tidligere.

Også peberfrugter findes i mange størrelser, faconer, farver og smagsvarianter. Lige nu leverer drivhusene mange til husholdningen. Nogle er gode til at fylde eller farsere, nogle er gode til pizza, mens andre er gode som ringe på en ostemad, og andre igen er lækre i salat. Børnene elsker at få både tomat og peberfrugt som snacks til maden.

Desværre er agurkerne ingen success i år. Af en eller anden grund gik de næsten helt af vækst i den kolde sommer, og de er først nu ved at tage fat igen. Så der bliver nok ikke meget tzatziki i år.

Frøavlersæson

Nu, hvor vi er gået ind i den første efterårsmåned, er frøavlersæsonen for alvor begyndt.

Frø af rucola og vinterkarse er høstet, og meget passende kan en del af frøene blive sået med det samme. Rucola, eller salatsennep, som det korrekte navn er her i Danmark, har en kort udviklingstid, og burde sagtens kunne nå at give lidt, inden den første frost kommer. Vinterkarsen kan som navnet antyder sagtens klare vinteren, den er fuldstændig vinterhårdfør.

Nogle bladbeder har fået lov at stå fra sidste år for at give frø. Det er i sandhed imponerende planter. Op mod tre meter høje, og en enkelt plante giver en hel spand frø. Der bliver rigeligt de næste par år.

Kardon
Kardonerne var egentlig opgivet, for det var lidt sent, de blev sået, og sommeren var lidt vel kold. Men nu gror de lige pludseligt helt vildt. De er snart ved at være store nok til at binde og pakke ind i avis eller halm for at blege stilkene. Der er chance for, at det kan nås inden den første frost. De skal bleges i ca. tre uger, og måske bliver det i år, gourmethavens beboere skal prøve den efter sigende højkulinariske delikatesse.

Vi får se, om det er besværet værd, men bliver smagen en skuffelse, har vi da haft synet af de flotte planter at glæde os over.

Et andet syn, vi nyder for tiden er Discovery træet. Det er egentlig lidt synd for træet. Vi valgte i sin tid at købe et træ på svagtvoksende stamme, for der er ikke så meget plads i forhaven. Den øverste del af træet ved bare ikke, at stammen (og roden) er svagtvoksende, så der kommer en hel kasse flotte æbler på et ganske lille træ.

Beskæresaksen skulle nok have været brugt lidt flittigere, og måske skulle en del af æblerne have været pillet af, da de var små. Men nu står træet der og kan ikke helt stå selv, så det har fået hjælp af en stolpe og en cykelslange. Vi håber, at træet holder, for æblerne smager fantastisk.

Plads i drivhuset
For en gangs skyld bliver der ledig plads i drivhuset. På denne tid af året plejer der ellers at være fuldt besat, men nogle tomatplanter er blevet ramt af skimmel i år. Især nogle busktomater som Long Banana og Green Sausage er næsten helt døde. De bliver snart fjernet, så der bliver bare pletter. Der er også en enkelt chili, der er gået ud. Der må være kommet et eller andet efter planten, så den er blevet svækket og ekstra modtagelig overfor skimmel.

Den ledige plads bliver nok fyldt ud af forskellige former for salat og bladgrønt. Sæsonen i drivhus er lidt længere for den slags end udenfor, så kommer der da lidt godt ud af det, og der er stadig en del tomater at tage af, for nogle af planterne er slet ikke angrebet af skimmel. Der er stor forskel på, hvor modstandsdygtig de forskellige sorter er for skimmel.

Som noget nyt i år har vi prøvet at plante et par ingefær-knolde i det ene drivhus i år. Især én af planterne gror godt. Det bliver spændende at se, hvor meget knold, der dannes under jorden.

Læs eventuelt også:

Tomater
Frøavl af rucola
Frøavl af vinterkarse
Kardon
Ingefær
Tomat Black Zebra
Tomat Long Banana
Tomat Green Sausage

  • Tomat Black Zebra
    Tomat Black Zebra.
  • Bedefrø
    Frø på bladbede.
  • Kardon
    Kardon'erne står flot i haven nu.
  • Peberfrugter
    Et udvalg af milde peberfrugter fra drivhuset.