Tropevarme
Jamen som det da er blevet varmt. Det er længe siden, det har regnet noget af betydning, men den fede jord blev vandet godt igennem i den fugtige periode, og grønsagerne har etableret et veludviklet rodnet, så de fleste ting klarer sig nogle dage endnu uden vanding. Kun de små nye planter af forskelligt bladgrønt og andre ting, der er sået for nyligt, må vandes jævnligt.
Drivhusplanterne er storforbrugere af vand. Omkring 100 liter om dagen, så hvis ikke der snart kommer nedbør, må vi gå over til kommunalt vand til omkring 30 øre pr. kande. Nå - pyt, det er småting i forhold til, hvad der ryger i ungernes badebassin hver dag i denne tid.
Apropos varme, så bød weekenden på den tåbelige ide, at en efterhånden temmelig stor ribesbusk skulle lade livet. Ikke at ideen om at fjerne busken var tosset, men dagen kunne jeg have valgt med større omhu. Egentlig har busken været i vejen i lang tid, og i en del år er den blevet studset kraftigt. Den skulle sådan set have været fjernet sidste år, men en solsort havde udset sig netop den busk til at bygge rede i, og her sætter vi altså ikke bare lige folk på gaden.
Spørg ikke, hvorfor den så lige skulle fjernes på årets hidtil varmeste dag, men sådan blev det altså. Den godt og vel mandshøje ribesbusk havde et voldsomt rodnet, så der måtte graves et hul rundt om den, næsten lige så stort som ungernes badebassin, og noget dybere. For overhovedet at flytte den væltede rod uden at lave for meget ravage, var det nødvendigt at spule jorden mellem rødderne væk og klippe rødderne i flere omgange. Måske skulle vi overveje en lille dam?
Nu er busken væk, og hullet er dækket igen. Måske skal det bed, som busken stod i enden af, laves om til en mistbænk engang i løbet af efteråret. Men først skal der lige høstes lidt af hvert i bedet, og vi skal vende os til, hvordan det ser ud uden busk.
Gulerødder
Sidste år tog det lidt overhånd med gulerødder. Ikke mindre end 19 slags gulerødder blev det til. I år er galskaben begrænset, men der er alligevel nogle spændende sorter, blandt andet violette gulerødder. Mere herom senere på året.
I år skal der høstes frø af sorten Belgisk Vit, En hvid gulerod med grøn nakke. Lige nu står gulerodsstykket flot med de smukke hvide blomster, og alt tegner til en god frøhøst.
Umiddelbart virker det lidt besværligt at avle gulerodsfrø, men når det kommer til stykket, er det slet ikke så svært. Det vigtigste er lige at sikre sig, at der ikke er vilde gulerødder i nærheden (eller andre, der avler gulerodsfrø). Så går resten næsten af sig selv. Se mere om gulerods-frøavl her.
Danmarks største mejsekasse
Den anden dag havde Inge-Lise fri og var hjemme om dagen. Hun syntes, at hun hørte noget pusle i skurstenen, og tænkte, at det var nok skorstensfejeren, og at nu kom han nok snart og ringede på, for at tømme sod ud af skorstenen. Men han kom ikke, og så tænkte Inge-Lise ikke mere på det.
Sidst på dagen, ville Inge-Lise lige smide en brugt æggebakke ind i ovnen, så den kunne blive brugt til optænding senere på året. Da hun åbnede lågen, flaksede en lille musvit-unge ud af lågen. Den har åbenbart forvildet sig ned i skorstenen, og har ikke kunnet finde ud igen. Da den kom ud i stuen, søgte den straks mod vinduerne, hvor den måtte hjælpes ud i friheden. Trods det lange ophold i brændeovnen havde den tilsyneladende ikke lidt nogen skade.
Vi har kokos-nød med hul i hængende til vinterfodring Hver aften søger den lille musvitunge ind i nødden (vi tror ihvertfald, at det er netop den unge). Hvis vi glemmer, at ungen er der, og går hurtigt forbi, flyver den forskrækket ud af nødden, men den vender altid tilbage igen. Sådan en mejse har vi aldrig før haft.
Tomater
Nu, hvor det har været varmt et stykke tid, er der pludseligt kommet helt vild gang i tomaterne. Nu er der overflod af tomater: store og små; gule, orange, røde, brune og grønne; runde, pæreformede og aflange; søde og syrlige.
En af de mest imponerende tomater er Mirabell. Den giver hundredvis af små gule, søde tomater, som sidder i store klaser. Trods plantens beskedne størrelse på godt en meter, giver den et fantastisk udbytte.
Heldigvis har vi nogle søde små munde, som elsker tomater, så vi får nok spist de fleste. Ellers må der komme nogle stykker i en pose i fryseren. Det er bedre end dåsetomater!
Læs eventuelt også:
-
Det blev ikke til en havedam denne gang.
-
Rodpersille har små, men mange blomster.
-
Gulerods"marken" i blomst.
-
Vild gulerod i blomst.
-
Mirabell giver hundredvis af lækre små tomater.