Tomater og containerskibe
Når man har sådan en webside som gourmethaven, kommer der ofte henvendelser fra læsere, der vil spørge om noget eller kommentere et eller andet. Næsten alle henvendelser er venlige og hyggelige. Og nogle af dem kommer der rigtig meget fornøjelse ud af i det lange løb.
Som nu for eksempel for knap en måneds tid siden, hvor der kom en besked fra en dansk frimærkesamler. Han er i kontakt med en amerikansk frimærkesamler, der samtidig også er vild med tomater. Martin, hedder han. Martin ville så gerne have fat i nogle frø af den gamle danske tomatsort Selandia, og bad derfor sin danske frimærkeven om hjælp.
Det skulle vi nok finde ud af. Jeg kunne fortælle Martin, at Selandia stammer fra 1937, og blev trukket tilbage fra markedet i 1981. Det er en middelstor rund rød tomat, der i det danske klima egner sig bedst til at dyrke i drivhus.
Jeg kunne også berette, at Selandia - udover at være et tidligt navn for Sjælland - har været brugt som navn for blomkåls- spinat- og porrersorter. Og at verdens første dieseldrevne oceangående skib var Selandia fra 1912 - bygget af Burmeister & Wain. Senere i 1972 blev containerskibet Selandia født. Hun var sammen med søsterskibet Jutlandia blandt de største af slagsen, og dengang verdens hurtigste containerskib. Hun gjorde verden rundt på 40 dage, eller kun det halve af hvad Phileas Fogg behøvede.
Martin fandt stor morskab i det med Selandia skibene, og kunne oplyse, at Selandia og Jutlandia nu gør tjeneste i US Navy, og at han to gange har besøgt en tidligere Selandia-kaptajn i Saksild. Det er i sandhed en lille verden, vi lever i!
Jeg fik fat i nogle Selandia frø fra en dansk frøsamlerven, og vi fik hurtigt sat en lille byttehandel op, hvor Martin fik nogle Selandia frø, nogle Dansk Eksport (en gammel dansk sort fra før 1912) samt en række andre frø, jeg gav ham som overraskelse. Han blev rigtig glad for flere af dem.
Samtidig sendte Martin et væld af forskellige tomatfrø - også nogle dejlige overraskelser, jeg ikke havde spurgt efter, så nu er der rigeligt til at bytte med danske frøsamlervenner.
Hvor er det herligt med internettet!
Læs eventuelt også:
-
Tomatfrø fra Martin - en amerikansk frøsamler med hang til frimærker og containerskibe.