Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Rød salat

Gang i drivhusene

Alt i drivhus og have eksploderer nu

Nu er der lige pludselig gang i det hele. Det er en sand eksplosion. Man kan næsten se planterne gro. I drivhusene skyder tomat, peber og agurkeplanter i vejret med utrolig fart. Selvom det er koldt om natten for tiden, så holder jordtemperaturen i drivhusene sig lige netop høj nok til at væksten ikke stopper. Det er til stadighed nødvendigt at binde agurkerne op og nippe sideskud af tomaterne.

Den første tomat i drivhus er moden nu. Det er en lille tomat af sorten Texas Wild - en lille tomat, der har en størrelse et sted mellem et meget lille kirsebær og et stort solbær.

Den første agurk er klar til at spise nu. Det er en skoleagurk af sorten Zeina - en af de få F:1 hybrider, der har sneget sig ind i gourmethaven. Der er også ved at komme godt gang i et par mere usædvanlige medlemmer af agurkefamilien. Herom mere senere på året.

Diverse capsicum
Gourmet, Jalapeño, Aji Blanco Cristal, Hungarian Hot Wax, Purira og Czechoslovakian Black

Også chili′er og peberfrugter gror godt. Man kunne sådan set godt plukke et par stykker hist og her, men det er synd - de skal have lov at blive lidt større og modne lidt mere først.

Udenfor er der også ved at komme gang i sagerne. Selvom det er koldt, begynder grønsagerne at få størrelse. Og ukrudtet vokser lystigt på enhver bar plet. Forrige weekend var vi til rund fødselsdag og på familiebesøg, så haven blev ikke lige luget, da det var tid. Prisen for det betales så nu med et noget mere vanskeligt lugearbejde.

For et par uger siden lød klagesangen, at det regnede for lidt. Nu regner det for meget. Regnvandsbeholderen er fyldt til randen, og det er irriterende, at hækken altid er våd, så det ikke er til at komme til at klippe den. Nogle dage er det endda for vådt til at luge her i den fede lerjord, og bruge hakkejern kan man slet ikke. Måske man skulle blive landmand......

Frøavl i gourmethaven

Noget, man altid skal tænke på, er næste år. Hvad skal der dyrkes næste år? Men kan man ikke bare købe de frø, der skal sås næste år? Hvorfor tænke på det i år?

Det udbud af frø, der er hos de danske frøfirmaer (eller måske skulle man sige hos de frøfirmaer, der er repræsenteret i Danmark), er ret smalt. Der er meget større udbud end for 10-20 år siden, men det er stadig et et smalt udbud, og mange gamle sorter, som erfaring har vist klarer sig godt i Danmark, kan man ikke længere købe. Så derfor må man tænke på at avle sine egne frø.

I gourmethaven avles der i år frø af blandt andet: ært: American Wonder, porre: Musselburgh, tomat: Mirabell og gulerod: Belgisk Hvid. Gennem foreningen frøsamlerne er det muligt at udveksle frø med andre, som avler frø af mange forskellige slags grønsager. På den måde bidrager foreningens medlemmer til at bevare sorter, der ellers er i fare for at gå tabt for eftertiden.

Læs eventuelt også:

American Wonder
Tomat Mirabell
Gulerod Belgisk Vit

  • Tomat Texas Wild
    Tomat Texas Wild.
  • Lollo Rosso
    Lollo Rosso.
  • Morfars vandpost
    På besøg hos morfar. Freja fortæller en historie til Aske og Toke.