Permakultur og forundring
Weekenden 1-2. september var travl. Lørdag eftermiddag stod på foredrag om at samle frø for foreningen Permakultur Danmark, og søndag besøgte vi Forundringens Have på Vestjyllands Højskole.
Permakultur på friland
Foreningen frøsamlerne var inviteret til at give indlæg på Friland om at samle frø, hvor foreningen Permakultur Danmark holdt temaweekend. Det blev gourmetfar her, der vandt tjansen. Et enkelt praktisk problem, at jeg var alene hjemme med børnene den weekend, blev hurtigt løst, da Friland er et herligt sted for børn, og én af frilænderne, der ikke deltog i mødet, skulle alligevel passe ét barn, så han underholdt gerne 3 unger ekstra. Børnene havde en dejlig eftermiddag, og har snakket meget om det siden.
Det blev en spændende eftermiddag sammen med en gruppe mennesker, der både er meget forskellige og meget engagerede. Der blev lejlighed til mange gode snakke om forskellige vinkler på det at samle frø. Og for mig blev der skabt en nysgerrighed om at finde ud af, hvad permakultur egentlig er for noget.
Permakultur er et begreb, jeg aldrig rigtig før har stiftet bekendskab med. Ordet permakultur er ganske vist dukket op hist og her, men hvad dækker det egentlig over?
Betydningen af ordet permakultur er i enkelhed vedvarende kultur. Permakultur er et koncept, der bygger på principper udviklet af de australske økologer Bill Mollison og David Holmgren. Oprindeligt udviklede de i midten af halvfjerdserne tankerne om et system for bæredygtigt landbrug med planter og dyr, der er til gavn for menneskene.
Efterhånden er begrebet udvidet til også at omfatte f.eks. energiforbrug, bygninger og måden menneskene organiserer sig på. Med andre ord, bæredygtig kultur.
Måske er det værd at sætte sig lidt nærmere ind i begrebet permakultur, som ser ud til at indeholde mange interessante elementer. Et sted at starte er foreningen Permakultur Danmark.
Forundringens Have
Søndag hoppede vi over på den anden side af Jylland. Nærmere betegnet til høstmarked i Forundringens Have på Vestjyllands Højskole. Der er ikke kun tale om et fysisk hop, men også et mentalt hop.
Forundringens Have er en fantastisk velholdt frodig have. Der dyrkes en masse forskellige grønsager i de flotte bede. Også foreningen Frøsamlerne har glæde af haven, for der dyrkes frø af guleroden Gul bosnisk i Forundringens Have. De besøgende har mulighed for at se noget om frøavl af både den og en række andre grønsager.
Ved høstmarkedet gav Tony fra Frøsamlerne rundvisning om at samle frø, og gæsterne fik mulighed for (med tilladelse) at liste lidt frø ned i lommerne under rundvisningen.
Plantehoroskoper
I forundringens Have er der mange projekter i gang. Én af aktiviteterne er efterprøvning af Maria Thuns såtidsprincipper. Maria Thun har udviklet en såkalender, der angiver, på hvilke tidspunkter forskellige slags grønsager bedst sås, hvornår jorden skal bearbejdes, hvornår der skal høstes med videre.
Såkalenderen er lavet ud fra en teori om, at planeternes stilling på himmelrummet bestemmer hvornår det er gunstigt, henholdsvist ugunstigt at så og foretage andre former for havearbejde. Ifølge principperne er udbyttet større og kvaliteten af afgrøderne bedre, hvis kalenderen følges.
I forundringens have er der lavet flere forsøg, som påviser gyldigheden af såkalenderens principper.
Hvis ikke det skinner igennen, skal jeg skære det ud i pap: Jeg er skeptiker! Jeg kan virkelig ikke begribe, at grønsagerne på nogen måde skulle lade sig påvirke af himmellegemernes stilling, på ganske samme måde som jeg betragter astrologi som intet andet end overtro.
Engang luftede jeg min skeptiske holdning til astrologi for en bekendt, der gør meget i at lægge horoskoper. Hun kiggede længe tankefuldt på mig, og sagde så tørt: Nej... du er jo også vædder! Og hvad skal man svare til det?
Men forundringens have er så meget andet. Her kan man se halmhuse, kompostering, forsøg med holdbarhed af forskellige træsorter og meget meget mere. Det er bestemt et meget interessant sted at besøge.
Høstmarkedet bød på spændende boder med mange forskellige sager, både haverelaterede og andet. Højbede, økologisk vingummi, varm suppe og bålpander, der blev smedet, mens kunderne ventede, for nu at nævne et par eksempler. Foreningen Frøsamlerne havde også en stand på markedet.
Desværre var markedet ved at drukne hen mod slutningen af eftermiddagen. Mange flygtede forståeligt nok kort før lukketid, så da frøsamlernes pavillion blæste omkuld, var der ikke mange der blev generet af at Tony pakkede resterne ned i en fart.
Slutningen til trods var det en god dag, og børnene fik rig lejlighed til at varme sig på smagsprøver af varm økologisk grønsagssuppe i én af standene.
Læs eventuelt også:
-
Tony fra Frøsamlerne viser rundt i Forundringens Have.
-
Med halerne i vejret blev rødbederne lagt i orden.
-
Birtha fra Vestjyllands Højskole fortklarer om forsøg med Maria Thuns såkalender.
-
Børnene fik lov til at hjælpe smeden.
-
Tæt på dagens slutning fik vejret bugt med Frøsamlernes pavillion.