Har vi dræbersnegle?
Dræbersnegle.... alle snakker om det. Man kan ikke snart lukke en avis eller et blad op uden at se en dræbersnegl. Dræbersnegle her, dræbersnegle der, dræbersnegle alle vegne. TV, radio, nyhedstjenester på internet, havefora, aviser, ugeblade. Overalt taler man om dræbersnegle.
Selv miljøminister Connie Hedegaard er begyndt at snakke om dræbersnegle. Hun overvejer at gøre det lovpligtigt at dræbe dræbersneglene, når vi ser dem, ganske som det idag er lovpligtigt at bekæmpe bjørneklo. Når et problem bliver så alvorligt, at det når ministerplan, er det vist på tide at begynde at interessere sig lidt for sagen!
Vi har skam snegle her i haven. Det har vi altid haft. Adskillige forskellige slags, også nogle uden hus. Vi har snegle i flere forskellige farver, sorte, brune, lysebrune, rødlige, ja sågar stribede. Men vi har ikke særlig mange af dem. Er det mon dræbersnegle? Nej, det kan det da ikke være.
Alle steder, hvor dræbersnegle omtales, kommer de bare væltende og ødelægger alt, simpelt hen. Så vi har da ikke dræbersnegle her! Det har vi da ikke ..... vel?
Der er godt nok en ting, der har undret. Vi har haft usædvanligt mange skrubtudser i år og en del flere frøer end sædvanligt. Ikke bare her i den fugtige periode, men også i den lange tørre periode sidst på foråret og først på sommeren. Egentligt lidt mærkeligt.... For hvis der er mange tudser, må det jo være fordi der er meget at leve af.
Der er ingen vej udenom. Vi må i gang med sneglenøglen fra Skov- og Naturstyrelsen.
Det tager ikke længe at finde et par eksemplarer, der ser mistænkelige ud. Og ved et nærmere eftersyn ser de "rigtige" ud. De har den rigtige facon, de trækker sig sammen på den rigtige måde. De har den rigtige orange fodbræmme med tværstriber på. De har den rigtige lyse farve på undersiden.
Øh, jamen det betyder jo, at det er dræbersnegle.... DRÆBERSNEGLE - HJÆÆÆÆLP, panik, panik. Frem med gift, klor, salmiakspiritus, kogende vand, salt.... Hvad skal vi dog gøre...?
Hov. Stop nu lige lidt. Check lige én gang til.... Jo, den er god nok. Det hele stemmer med beskrivelsen. Det er godt nok dræbersnegle, Arion vulgaris.
Men hvorfor har vi så stadig grønsager i haven? Hvorfor er det hele ikke blevet spist? Og endnu mere underligt - hvorfor er der ikke flere dræbersnegle? Vi hører jo ustandseligt historier om haveejere, der hver dag indsamler og dræber tusindvis af dræbersnegle i deres have.
Tja, måske er dette kun den spæde start på en invasion? Måske kommer de i tusindvis i morgen eller næste uge, eller til foråret, eller ....?
Eller måske er der en anden forklaring. Måske er det fordi vi har en solid bestand af dræbertudser? Der har været usædvanligt mange tudser i år. Og tudser spiser snegle, især små snegle. Det gør fugle forresten også, og dem har vi også mange af. Ved nærmere eftertanke har vi somme tider overrasket et pindsvin i at snige sig rundt på matriklen, og sådan ét kan også finde på at spise snegle.
Hmmm.... Kære Connie, du har ikke fået ændret loven endnu. Vi lader giften bliver stående på hylden i forretningen. Vi venter og ser tiden an. Og håber. Og snakker venligt til skrubtudserne, når vi ser dem.... vores kære dræbertudser. Forresten har vi ikke fortalt skrubtudserne, at menneskene kalder sneglene for dræbersnegle. Istedet omtaler vi dem som udenlandske skovsnegle. Det lyder ligesom mere eksotisk og delikatesseagtigt på den måde.
Og - nåja, de der dræbersnegle (øh, jeg mener udenlandske skovsnegle) på billederne - de fik et tryk med træskohælen, da billederne var taget. For de var på vej i retning af køkkenhaven, de slimede kryb!
Læs eventuelt også:
Flere dræbersnegle
Dræbersnegles udseende
Dræbersnegles levemåde
Dræbersnegles formering
Plettet gråsnegl
-
Den har nogenlunde samme brunlige farve over det hele, og den har orange fodbræmme med mørke tværstriber.
-
Den krummer sig næsten kuglerundt sammen, når den bliver drillet.
-
Den har lys fodsål.
-
Jo, det er vist desværre dræbersnegle, vi har fået i haven.