Gourmethaven økologisk køkkenhave
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Endelig plusgrader

På en eller anden måde føles det, som om det aldrig vil blive forår i år. Selvfølgelig er det noget vrøvl, for vejret er såmænd ikke så usædvanligt for årstiden endda. Men rastløsheden er der. Kan vi dog ikke snart begynde at rode i jorden?

Men nej, det må vente lidt endnu. Først og fremmest er jorden stadig frosset helt ned til 20 centimeters dybde visse steder, hvor solen ikke har så meget magt endnu. Og frosset jord er altså ikke til at gøre noget som helst ved.

Selv de steder, hvor jorden er tøet - ikke bare på overfladen, men helt ned, er det alt for tidligt at gå igang. Især på den lidt kraftige jord her i haven. Det føles simpelt hen som at skøjte rundt i et tykt lag pludder på gangene, og hvis jorden bearbejdes nu, vil den bare klaske helt sammen og miste sin gode struktur.

Så utålmodigheden må tøjles lidt endnu.

Hjemmedyrket salat

I det isolerede drivhus er der lige pludselig kommet gang i salatplanterne. Nu kan man næsten se fra dag til dag, hvordan de gror. Så hvis det fortsætter på den måde, kan vi begynde at nippe til vores egen salat om et par uger. Vi må nok hellere høste den første skålfuld før påskeharen kommer.

Børnene er nemlig vant til, at påskeharen kommer med påskeæg eller andet slik til påske, og man kan aldrig vide, om sådan en hare kan finde på at snuppe et par blade, når nu den er her alligevel.

Friskopgravede jordskokker

En uges tid efter nytår sidste år var der tilbud på jordskokker i et supermarked i nærheden. De så anderledes ud en dem, vi havde i forvejen, da de havde rødt skind. Sortsnavnet er ukendt, så den eneste oplysning på posen var, at de skulle stamme fra Frankrig. Men de så sjove ud, så betænkningstiden var ikke lang. Sådan nogle måtte prøves!

Da det var til at komme i jorden på det tidspunkt blev de bare kastet i jorden i et bed med det samme, og siden har de stort set passet sig selv. Den eneste pasning har været at fjerne lidt ukrudt i det tidlige forår og smide lidt ekstra kompost på.

Vi kom til at snakke om, om det nu var muligt at grave lidt jordskokker på til aftensmaden, så det måtte prøves. Men hold da helt fast for et møgvejr. Det regnede, det øverste jordlag var et ælte. Sikke noget griseri.

Jordskokbedet ligger et sted, hvor der er meget skygge for solen (når altså den skinner) på denne tid af året, så jorden var tøet på overfladen, men fra 5 til 20 centimeters dybde var den stadig frosset. Med lidt stædighed og aggressiv brug af greben lykkedes det dog at fravriste jorden godt 5 kg. jordskokker - alle fra den samme plante.

Tænk engang, at en enkelt knold kan blive til så meget. Det er da et imponerende udbytte.

Læs eventuelt også:

Jordskok
Er jorden bekvem
Spiretemperatur

  • Salat i drivhuset i marts
  • Salat i drivhuset i marts
    Salat i drivhuset i marts
  • Brian graver jordskokker op
    Brian graver jordskokker op