Endelig plusgrader
På en eller anden måde føles det, som om det aldrig vil blive forår i år. Selvfølgelig er det noget vrøvl, for vejret er såmænd ikke så usædvanligt for årstiden endda. Men rastløsheden er der. Kan vi dog ikke snart begynde at rode i jorden?
Men nej, det må vente lidt endnu. Først og fremmest er jorden stadig frosset helt ned til 20 centimeters dybde visse steder, hvor solen ikke har så meget magt endnu. Og frosset jord er altså ikke til at gøre noget som helst ved.
Selv de steder, hvor jorden er tøet - ikke bare på overfladen, men helt ned, er det alt for tidligt at gå igang. Især på den lidt kraftige jord her i haven. Det føles simpelt hen som at skøjte rundt i et tykt lag pludder på gangene, og hvis jorden bearbejdes nu, vil den bare klaske helt sammen og miste sin gode struktur.
Så utålmodigheden må tøjles lidt endnu.
Hjemmedyrket salat
I det isolerede drivhus er der lige pludselig kommet gang i salatplanterne. Nu kan man næsten se fra dag til dag, hvordan de gror. Så hvis det fortsætter på den måde, kan vi begynde at nippe til vores egen salat om et par uger. Vi må nok hellere høste den første skålfuld før påskeharen kommer.
Børnene er nemlig vant til, at påskeharen kommer med påskeæg eller andet slik til påske, og man kan aldrig vide, om sådan en hare kan finde på at snuppe et par blade, når nu den er her alligevel.
Friskopgravede jordskokker
En uges tid efter nytår sidste år var der tilbud på jordskokker i et supermarked i nærheden. De så anderledes ud en dem, vi havde i forvejen, da de havde rødt skind. Sortsnavnet er ukendt, så den eneste oplysning på posen var, at de skulle stamme fra Frankrig. Men de så sjove ud, så betænkningstiden var ikke lang. Sådan nogle måtte prøves!
Da det var til at komme i jorden på det tidspunkt blev de bare kastet i jorden i et bed med det samme, og siden har de stort set passet sig selv. Den eneste pasning har været at fjerne lidt ukrudt i det tidlige forår og smide lidt ekstra kompost på.
Vi kom til at snakke om, om det nu var muligt at grave lidt jordskokker på til aftensmaden, så det måtte prøves. Men hold da helt fast for et møgvejr. Det regnede, det øverste jordlag var et ælte. Sikke noget griseri.
Jordskokbedet ligger et sted, hvor der er meget skygge for solen (når altså den skinner) på denne tid af året, så jorden var tøet på overfladen, men fra 5 til 20 centimeters dybde var den stadig frosset. Med lidt stædighed og aggressiv brug af greben lykkedes det dog at fravriste jorden godt 5 kg. jordskokker - alle fra den samme plante.
Tænk engang, at en enkelt knold kan blive til så meget. Det er da et imponerende udbytte.
Læs eventuelt også:
-
Salat i drivhuset i marts
-
Brian graver jordskokker op