Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Årets gang arkiv
Hjemme-fitnesscenter
Tilladt at bytte frø
Frøpolitik, forædling og trætop
Snart lovligt at bytte frø
Miljøvenlige plastiklåg?
Børnearbejde
Foderkugler til alle
Brudstykker af en landsbys havehistorie
Frøsamlernes Jubilæum
Se det fra sneglens side
Patent på arvestykker?
Nytårschili og økologiens venner
Historien om Nikolay Vavilov
Haven i Hune
En duft af skovbund
Hvem ejer den genetiske arv?
Knækko og Milo
Alle gode gaver
Frøsamlere i Holstebro
Snedriver i haven
Figenbladet
Karens hus
Urtehave i køkkenet
Tomatskoven
Frøsamlere og frøsnappere
Først skal træet vises
Så gik det år
Frøkursus og "julesalat"
Vintersalat
Millioner til sortsbevarelse
Æbletyveri
Hakke, skovl og spade
Ukrudt eller braklægning?
Byens bedste kompost
RSS feed på gourmethaven
Sneglejagten er gået ind
Hurra, jeg er millionær!
Godt man ikke er en ko
Sne - det rejser vi da efter
Ikke en frøhandel
Countdown 2010, biodiversitet
En produktiv dværg
Længe leve Kyoto-aftalen
En underlig kartoffel
Vinteren er på vej
Blå og bolchestribede chips
Rejehop og sjældne knolde
Sofabordets glæder
Suppestenen
Rødbeder er røde, eller....?
Det skulle forbydes
Permakultur og forundring
Flere dræbersnegle
Har vi dræbersnegle?
På kanten af Samsø
Rødbedebedet
Sov med ukrudtshajen
Ferie og fluer
Frilandshaven
Grundlovsmøde
Blade så store som A4-ark
Nu også på tysk
Transpirationsteorier
Rød måne og frøsnapperne
I sne står urt og bil i skjul
Tomater og containerskibe
Gensplejsning i baghaven
Godt nytår!
Køkkenhave under juletræet
Glædelig jul
Julechili
Gulerødder på Ærø
Den første frost
Nyt og gammelt på nettet
Plukke gulerødder
Løgneren fra Umbrien
Frøsamler årsmøde 2006
Havedage i Den Gamle By
Vietnamesiske specialiteter
Skalotteløg-frø
Fluer og gamle gulerødder
Vandmangel
Fodringstid
Pariserkarotter
Rejsegilde
Pakken fra Prag
Træ, bold og cykler
Hønsefødder og gulerødder
For meget hæk
En regnvejsrdag
Aprilsnar
Nationalfarver
Plusgrader
Forsinket forår
Chili- og peberspirer
Frøsprederne
Den sidste peber
Gode bønner?
Julesne til nytår
Ragnarok
Det lange efterår
Kartoffelferie
Efterår
Zebra i drivhuset
Gemüseorkester
Våd sommer
100 meter hæk
Zigzagplante
Prøveflyvning
Alene hjemme
Økologisk græsplæne
Det summer af forår
Sent forår
Æggeblomme spires
Robot som havemand
Vinteren strenges
Vintervejr
Stormvarsel
Plantepinderegn
Glædelig jul!
1 års jubilæum
Når frosten kommer
Tre meter træstub
Radar i gourmethaven
Høst
En tosset musvit
Den største mejsekasse
Junglen i drivhuset
(driv)husdyr
Bladlus i drivhuset
Tanker om gensplejsning
Eksplosion i haven
Snevejr i juni
Rødder
Far planter gulerødder
Såtid
Årets første tomat
Foråret nærmer sig
Vinterstemning
Godt nytår!
Julestemning

Årets gang »

Hilsen fra de varme lande

Nu begynder peberfrugter, chilier og tomater for alvor at modnes i drivhuset. De har ellers ladet vente længe på sig, for sommervejret har ikke netop været det bedste til de varmekrævende vækster.

Navngivningen af sorter er et kapitel for sig. Nogle gange rammer navnet lige i plet. Det gælder f.eks. chilien Chocolate Cherry, som ganske vist er noget større end kirsebær, men de er helt runde som kirsebær og har en meget smuk chokoladebrun farve.

Andre sortsnavne må vel nærmest opfattes som et ufint forsøg på at sælge varen under falsk varebetegnelse. Det kan f.eks. være en tomat som Ukrainian Pear. Det er muligt, at den kommer fra Ukraine, men den hverken smager som eller ligner en pære.

Desuagtet er det lidt som at få en hilsen fra de varme lande, når man går ud og plukker i drivhuset.

Das erste Wiener gemüseorchester

Nu, vi er uden for landets grænser. Tænk engang, der findes et grønsagsorkester. Hvem sku′ nu ha′ troet det?

Ensemblet, som blev stiftet i 1998, består af 8 musikere, en lydtekniker og en kok. Ifølge eget udsagn tager de musikken ganske alvorligt.

Medlemmerne af ensemblet er ikke vegetarer, men har på den anden side set heller ikke noget mod grønsager.

Musikerne fremstiller selv deres instrumenter. Når de skal holde koncert, starter de dagen med at købe en trillebør fuld friske grønsager. Nogle grønsager bruges som instrumenter, som de er, mens andre skal forarbejdes. Det gælder f.eks. gulerodsfløjter og gurkofoner. Grønsagernes friskhed er vital for instrumenternes klang, og bærer hovedparten af ansvaret for en god lyd.

En vellykket koncert slutter altid med, at instrumenterne koges til suppe, og serveres for publikum. Det er her kokken kommer ind i billedet.

De har desværre endnu ikke givet koncert i Danmark, men måske kommer det engang. Indtil da må vi nøjes med at lytte til uddrag fra de af orkestret indspillede CD′er på hjemmesiden http://www.gemueseorchester.org/.

Det er ikke nemt at beskrive musikken med ord, hvorfor der kun kan opfordres til at besøge deres hjemmeside for med egne ører at stifte bekendtskab med den nye musikgenre, grønsagsmusik.

Blandede resultater i drivhuset
Bortset fra tomater, peber og chili, er årets resultater i drivhuset så som så. Det er nok tvivlsomt, om auberginerne kommer til at give noget særligt i år, selvom planterne er vældig virile med store blade. Men vi kan jo altid håbe på Indian Summer.

Til gengæld er der et par små eksperimenter, der ser ud til at være godt på vej. Nogle Ingefær blev plantet i foråret, og de gror flot og kraftigt. Det bliver spændende at se, hvor meget knold, der er under jorden, når de engang skal graves op i efteråret.

Et andet eksperiment går planmæssigt fremad. Tidligere på året blev det grønne af en ananas plantet i en potte, og minsandten om ikke den begyndte at gro. Den blev flyttet ud i drivhuset, og toppen er nu vokset ganske pænt. Når det bliver koldere, rykker den ind i vindueskarmen igen, og hvis den ellers klarer vinteren, skulle der være chance for ananas af egen avl til næste år.

Der er et par andre spændende planter i drivhuset i år. Måske lykkes nogle af dem, måske gør de ikke. Men den historie må vente til en anden dag.

Læs eventuelt også:

Chili og peberfrugt
Ingefær
Cayennepeber Tabasco
Chilipeber Chocolate Cherry
Tomat Ukrainian Pear

  • Tabasco blomst
    Tabasco blomst..
  • Chili Chocolate Cherry
    Chili Chocolate Cherry.
  • Tomat Ukrainian Pear
    Tomat Ukrainian Pear.