Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Tomater
Tomater
Frøavl af tomat
Frugt eller grønsag

Tomat
Auntie Madge´s
Big Rainbow
Black Brandywine
Black Cherry
Black Krim
Black Plum Paste
Black Russia
Black Zebra
Brandywine
Dansk Eksport
Garden Pearl
Gartenfreude
Giant Oxheart
Gold Nugget
Golden Sunrise
Gourmet F1
Great White
Green Bell Pepper
Green Sausage
Long Banana
Martina
Mirabell
Moneymaker
Pineapple
Pink Brandywine
Purple Calabash
Rød pære
Selandia
Silvery Fir Tree
Snow Berry
Snow White
Sundrop Orange
Super Marmande
Tigerella
Tommy Toes, Yellow
Ukrainian Pear
Wapsipinicon Peach
White Beauty
Yellow Pear

Ribstomat
Texas Wild

Tomat: frugt eller grønsag?

Det er lidt morsomt, at et sådant emne kan optage så mange sjæle. Men med mellemrum dukker det op, af og til i ret følelsesladede diskusioner: er tomaten en frugt eller en grønsag?

Nogen siger, den er det ene, nogen det andet, og nogle at den såmænd er begge dele. Og hvad skal man så tro på?

Højesteret: det er en grønsag!

Tænk engang. Emnet er så vigtigt, at der engang er blevet afsagt en højesteretsdom, der gjorde klart, hvorvidt tomaten skulle opfattes som en grønsag eller en frugt.

Det hele startede i foråret 1886, hvor en frugtimportør (det mente han ihvertfald, at han var), importerede tomater til New York.

På den tid var der lagt 10% told på import af grønsager til New York, men frugter var eksplicit undtaget fra denne toldregel. Derfor var importøren overordentlig utilfreds, da han under protest betalte tolden. Hans utilfredshed ragte til, at han anlagde sag med krav om tilbagebetaling af uberettigiet indkrævet toldafgift.

Efter nogen tid endte sagen i 1893 i højesteret, hvor dommen var klar: "Tomaten er en grønsag". Og derfor var det berettigiet at indkræve grønsagstold for tomaterne.

Botanikerne: Det er en frugt!

Dommen er morsom, for allerede dengang var det den almindelige opfattelse, at tomaten botanisk set er en frugt. Det var dommeren udmærket klar over, og når han alligevel valgte at definere tomaten som grønsag, skal det ikke ses som en botanisk klassifikation. Det skal derimod ses i forhold til meningen med den lovtekst, som erklærede told på grønsager og toldfrihed for frugter.

Jura kan af og til være underholdende - især i USA.

Men botanikerne holder tungen lige i munden. Her er der ikke megen slinger i valsen. Tomaten er et bær, og bær er frugt. Derfor er tomaten en frugt.

Det minder så om de vise ord:

Almen viden er, at chilipeber er en frugt. Visdom er ikke at bruge den i frugtsalat.

Nå-ja, når vi nu er ved det, skal vi forresten lige huske: chili, peberfrugt, agurk og aubergine er også frugter. Gulerødder og pastinakker er rodfrugter, dvs. de er ikke frugter men grønsager. Og jordbær er ikke bær, men derimod en samling nødder, der sidder på en opsvulmet blomsterbund, men jordbær er skam stadig frugter, for nødder er frugter. Jordnødder er derimod ikke nødder men frø fra en bælgplante - eller, hvis man foretrækker udtrykket: en grønsag. Og sådan er der så meget.

Læs eventuelt også:

Tomater
Frøavl af tomat
Jordnød

Litteratur om emnet:

[38] Tomato Plant Culture

  • Tomat Martina
    Tomat: frugt eller grønsag?
  • Jordbær
    Jordbær er ikke bær men nødder
  • Jordnøddefrø
    Jordnødder er ikke nødder, men frø.