Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Blandede emner
Blandede haveemner
Bobleplast i drivhuset
Capsicum bestemmelse
Er jorden bekvem
Forsøg med så-folie
Frøenes holdbarhed
Frøtapet
Haveordbog
Hjemmelavet insektsæbe
Lagring af grønsager
Lav en jordkule
Litteraturliste
Skriv på potter og planteskilte
Sneglebekæmpelse
Spiretemperatur
Vejrudsigten

Sølvtusch kan skrive på sorte potter

Skriv på potter og planteskilte

Når der skal skrives på skilte til såbakker, potter og havens bede, er det ikke ligegyldigt, hvad man skriver med. Hvis man vælger det forkerte skriveredskab, kan teksten i værste fald ikke læses, når der er brug for det.

Selvom man vælger et skriveredskab, der giver holdbar skrift, er det en god ide at supplere skiltene med en tegning i havedagbogen, hvor det også skrives ned, hvad der er plantet hvor. Det betyder, at man stadig har en chance, hvis skiltene bliver forbyttede eller forsvinder.

Her er et par erfaringer med noget, der virker.

Gode skriveredskaber
Her er nogle gode valg til at skrive på planteskilte med.

Garden Marker

Der findes specielle sorte tuschpenne beregnet til at skrive på haveskilte med, f.eks. Outline Garden Marker. De er dækker godt, er lysægte og vandfaste, men der kan være en tendens til, at tusherne er meget tyktflydende, så det kan være svært at skrive småt.

Penol 777

Den sorte Penol 777 tusch er meget nem at skrive med. Den er lysægte og vandfaste. Skriften er læsbar efter flere år i solen. Brug endelig ikke andre farver, da de falmer meget hurtigt i solen. Hvis man synes Penol 777 er for tyk i spidsen, kan den tyndere Penol 775 også anvendes.

Blyant

Blyant er overraskende nok et godt valg. Blyantskrift er vandfast og lysægte. Blyant kan ikke skrive på glatte overflader, men træskilte og matte plasticskilte som f.eks. hvide plasticpersienner kan blyant sagtens skrive med. Brug ikke farveblyanter, men almindelige grå blyanter.

Edding 790 paintmarker sølv

Hvis man skal skrive på mørke overflader som f.eks. sorte plasticurtepotter er en sølvtusch god, som det ses på billedet øverst i artiklen. Sølvtuschen er lysægte og vandfast, og holder flere sæsoner.

Andre muligheder

Der findes sikkert mange andre muligheder, som er gode, men jeg har prøvet adskillige forskellige mærker af tuschpenne. De fleste blegner meget hurtigt i solen. Hvis man skal eksperimentere gælder det om at gå efter de mest dækkende sorte spritbaserede penne, man kan finde.

Kuglepen er nogle gange vandfast, men sjældent lysægte. Blækket fra de fleste kuglepenne er blegnet synligt i løbet af et par uger, og næsten ikke læsbar efter en måned eller to.

  • Planteskilte
    Valg af skriveredskab er afgørende for, om teksten kan læses efter nogle måneder i sol.