Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
For frøsamlere
Frøsamler vejledninger
Frøenes holdbarhed
Frøfirmaer
Frøkursus Kullerup 2008
Frøposesamling
Frørensningskursus 2006
Frøsamler nyhedsbrev
Frøsamler årsmøde 2003
Frøsamler årsmøde 2004
Frøsamler årsmøde 2005
Frøsamler årsmøde 2006
Frøsamler årsmøde 2007
Frøsamler årsmøde 2008
Frøsamlernes frøkursus 2005
Græsrodsgenbank kursus
Gulerødder på Ærø
Hurtig frøkuvert
Litteraturliste
Overtonesang og frøhvile
Rød måne og frøsnapperne
Selvlukkende frøpose
Spireprøver
Tom Wagner workshop

Frøsamler workshop i hyggelige omgivelser

Tom Wagner workshop

Tom Wagner viser kartofler
Tom Wagner fortæller om et udvalg af de mange mere eller mindre færdige kartoffelsorter, han arbejder med for tiden.

Kartoffel- og tomatforædleren Tom Wagner er for tiden på rundtur i en række europæiske lande, hvor han afholder workshops. I Danmark har Tom Wagner med foreningen frøsamlerne holdt to workshops - én på Sjælland og én i Jylland.

Det var med stor fornøjelse jeg deltog i den jyske workshop 11. oktober på Urtegartneriet nær Silkeborg, hvor jeg sammen med 16 andre frøsamlere kunne nyde godt af Toms livslange erfaring med udvikling af nye tomat- og kartoffelsorter. Det blev en meget interessant eftermiddag.

Tom fik interesse for tomater allerede som 8-årig. En af hans yndlingstomater var Evergreen, som han fik fra en frøsamler, men Evergreen har en fejl. Den har dybe revner ved stilken - en egenskab, der ikke er ønskværdig. Toms ide var, at det måtte kunne lade sig gøre at lave en grøn tomat med god smag men uden revner. For 50 år siden gik han i gang med at krydse Evergreen - først med en rød tomat med god smag, siden med en række andre for at bringe egenskaber herfra ind i tomaten.

Det blev til et langvarigt krydsnings- og udvælgelsesarbejde, hvor der hele tiden skulle vælges væk fra uønskede egenskaber som f.eks. revner (det fremgik meget tydeligt, at Tom hader tomater med revner) og tilvælges egenskaber som god smag og godt udseende. Det resulterede for 36 år siden i tomatsorten Green Zebra, som nok er ét af Toms kendteste avlsarbejder. Siden er det blevet til mange hundrede forskellige sorter fra Toms hånd.

Krydsning og håndbestøvning

I en pause i workshoppen viste Tom, hvordan man håndbestøver tomater.

Noget af det vigtige ved håndbestøvningen er at vælge det rigtige tidspunkt. Man benytter sig af, at en tomatblomst er klar til at modtage pollen et stykke tid før pollen dannes i den samme blomst. Ved at vælge tidspunktet rigtigt har man fuldstændig kontrol over bestøvningen, og kan bestemme, hvem der skal være moderen (der hvor frøene kommer) og hvem der skal være faderen (der, hvor pollen kommer fra).

På billedstriben til højre kan fremgangsmåden ses. Bemærk, at Tom ikke havde sine sædvanlige værktøjer med, men brugte ting, der tilfældigvis var til rådighed. Især vil man normalt vælge en lille pensel med tynde, bløde hår, men Tom fik alligevel demonstreret udmærket, hvordan man gør.

Moderblomsten skal være en blomst, der er klar til at modtage pollen, men hvor der endnu ikke er dannet pollen i blomsten. På den måde er man sikker på, at blomsten ikke er selvbestøvet. Moderblomsten åbnes, og støvdragerne med støvknapper (der hvor pollen dannes) fjernes.

Faderblomsten skal have modent pollen. Dette pollen drysses ud i en lille beholder, helst med mørk farve, så men nemt kan se pollen. Derefter samles pollen op med en pensel og smøres forsigtigt på støvfanget på moderblomsten. HUSK at afmærke de klaser af blomster, hvor bestøvning er foretaget, så det er registreret, hvem faderen er.

Tusindvis af kartofler

Tom gør også meget i udvikling af nye kartoffelsorter. Normalt, når vi formerer kartofler foregår det ved at lade kartoflerne danne knolde, som vi så samler sammen. Knoldene er kloner af den oprindelige kartoffel.

Når der skal udvikles nye kartoffelsorter er det nødvendigt at krydse forskellige sorter. Kartoffelplanterne blomstrer, og danner bær, der ligner grønne tomater. I bærrene dannes små frø, krydsning foretages på samme måde som for tomaterne.

Frøsamler workshop med Tom Wagner
Frøsamlernes jyske workshop med Tom Wagner blev holdt hos Urtegartneriet nær Silkeborg.

Tom havde billeder med af mange forskellige kartoffelsorter. Han har krydset sig frem til mange forskellige interessante kartofler. Nogle sorter er "færdige" andre er et skridt på vejen mod en sort, der har interessante egenskaber. Tom udvælger efter mange forskellige egenskaber, f.eks. smag, facon, farve, sygdomsresistens, udbytte, kogeegenskaber.

Lige så meget som Tom hader tomater med revner, lige så meget afskyr han kartofler, der smager af ingenting. Det er én af de ting, der skinner igennem i hans avlsarbejde.

Tom Wagner viser kartofler

Vi fik lejlighed til at se og røre en del af de kartoffelsorter, Tom arbejder med. Selvom der de seneste år er begyndt at komme flere spændende sorter i handel - også som spisekartofler, er det fascinerende at se den store diversitet der findes indenfor kartofler. Måske skulle man overveje at begynde at lege med at krydse kartofler?

Målrettet avlsarbejde

Ofte, når man hører om avlsarbejde og genernes mange kombinationsmuligheder kan man få den tanke, at det er tilfældigheder, der spiller ind. Selvfølgelig er der også mange tilfældigheder, der har indflydelse, men Toms indgangsvinkel for både kartofler og tomater er en målrettet indsats på at prøve at kombinere gode egenskaber fra forskellige sorter ved at krydse dem.

Ofte kræver det tusindvis af planter og krydsning og udvælgelse i flere generationer for at nå frem til de rette egenskaber, men det er ikke bare tilfældigt. Det er en målrettet indsats.

Eksemplerne er mange. Det kan f.eks. være tomater, der har kortere modningstid eller bedre lagringsegenskaber. Det kan være planter, der har hår på stængler og blade for at gøre dem sværere tilgængeligt for insekter. Det kan være kartofler og tomatplanter, der er resistente overfor skimmel. Det kan også være kartofler, der kan gemmes vinteren over i jorden på voksestedet. Eller hvad med kartofler med kort kogetid - kun 5 minutter. Den kan meget vel gå hen og blive et hit i disse CO2 tider.

My seed is your seed

Tom Wagner karakteriserer sig selv som en "fri forædler". Hans motto er "My seed is your seed", og han arbejder på den måde mod de store frøfirmaers forsøg på at tage patent på vores fælles arv.

Et af hans mere interessante projekter er bestræbelserne på at lave F:1 hybrider, hvor frøsamlere selv kan vedligeholde moder- og faderlinierne bag hybriden, og således gå lodret imod det, der er almindelig praksis i branchen, nemlig at frøfirmaerne holder linierne hemmelige, således at man er tvunget til at købe frø hvert år.

Toms åbenhed kommer frøsamlere verden over til gavn. Ikke alene får vi adgang til hans sorter, f.eks. tomaterne Green Zebra og Green Grape for blot at nævne et par stykker. Vi får også adgang til nogle af hans mellemresultater, så vi selv kan lege med og deltage i udvælgelsen og - måske - finde vores helt egen favorit.

Tom Wagner har en interessant blog Tater-Mater samt et diskusionsforum Tater-Mater forum.

Hvis du er interesseret i at læse om Tom Wagners workshop på Sjælland kan du besøge Skrubtudsens blog.

Læs eventuelt også:

Frøavl af tomat
Hvad er frøformering?

Litteratur om emnet:

[40] Breed Your Own Vegetable Varieties
[6] Frøavl af køkkenurter

Eksterne links

Urtegartneriet
Tater-Mater
Tater-Mater forum
Skrubtudsens have

  • Håndbestøvning af tomat.
    Håndbestøvning af tomat. Som hunblomst vælges en blomst, der endnu ikke er åbnet. Der må endnu ikke være dannet pollen i blomsten.
  • Håndbestøvning af tomat.
    Blomsten åbnes forsigtigt.....
  • Håndbestøvning af tomat.
    .... hele vejen rundt.
  • Håndbestøvning af tomat.
    Støvdragerne med støvknap fjernes. Kontroller, at der ikke er pollen på.
  • Håndbestøvning af tomat.
    Tilbage i blomsten er frugtknuden i bunden og griflen med støvfanget på spidsen.
  • Håndbestøvning af tomat.
    Så kommer turen til hanblomsten. Her tages lidt hårdere fat. Der vælges en blomst, der har moden pollen. F.eks. én, der lige skal til at åbne sig.
  • Håndbestøvning af tomat.
    Hele blomsten trækkes af med krone og støvdragere.
  • Håndbestøvning af tomat.
    Pollen drysses ud - f.eks. i kanten af et mørkt bæger, hvor det er nemt at se pollen. Normalt vil man vælge en ren beholder, men det var ikke lige til rådighed for demonstrationen.
  • Håndbestøvning af tomat.
    Pollen samles op med en pensel. Normalt vil man vælge en lille pensel med bløde hår, men den var blevet borte. Penslen skubbes ind i pollen, så pollen kommer til at sidde på den yderste spids af hårene.
  • Håndbestøvning af tomat.
    Pollen duppes forsigtigt på hele støvknappen, så den er helt dækket. Det sikrer dels god bestøvning - dels sikrer det, at pollen fra andre blomster ikke kan komme til at befrugte.