Med min hakke, min skovl og min spade

Skønt årstiden slet ikke passer lige nu, faldt tankerne på Johan Skjoldborgs "Husmandssangen", da jeg fandt hakken frem fra garagen i dag.

Skovlen og spaden er begge gode værktøjer, der ikke kan undværes. De bliver nu ikke brugt så tit, men hakken er et kært værktøj, der ofte tages frem. Med hakken kommer man hurtigt og effektivt småukrudt til livs.

Idag skulle hakken bruges til at komme på omgangshøjde i et par gange mellem bedene, for de var blevet lige vel grønne. Før vi kunne komme i gang, måtte den have en tur med filen, for den var blevet lidt sløv. En hakke skal være knivskarp - ellers er den alt for besværlig at bruge.

Kartofler af bedste kvalitet

Se lige de kartoflerblomster her. Er det ikke et flot syn? De fortjente næsten at stå i prydhaven.

Solanum tuberosum. Kartoffel i blomst

Spørg ikke, hvilken sort det er, for det har vi ingen anelse om.

Kartoflerne er nemlig ikke sådan helt under kontrol. De har bare ligget der øverst i én af kompostbeholderne, og mens haveaffaldet under dem langsomt er blevet omsat, har de vokset sig store og stærke. Og sådan her stod blomsterne smukt, da vi kom fra ferie.

Det er, hvad der kan komme ud af en tilfældig rest kartofler, der bliver efterladt lidt for højt oppe i kompostbunken.

Heldigvis er der masser af plads til haveaffald i nogle af de andre kompostbeholdere, så kartoflerne kan få fred.

Nu får de lov til at gro færdig, og vi vil snart nyde resultatet med nogle portioner lækre kartofler. Det bliver sjovt at se, hvad farve, de har.

Lille Næstved Skole

Havemælden Lille Næstved Skole er en ny ting i år. Den skulle faktisk have været ny sidste år, men den ville ikke spire. Egentlig underligt, for havemælder skulle være noget af det nemmeste. De skal bare sås om efteråret, straks efter at de er modne, og så skulle resten gå af sig selv. Det gjorde det bar ikke sidste år.

Men denne gang lykkedes det vist, og nu er der ved at være frø på vej, så mon ikke Lille Næstved Skole bliver et fast indslag her i haven fremover?

Slibning af hakke
En hakke skal holdes skarp.

Havemælde, Atriplex hortensis
Havemælde, Lille Næstved skole.

 

© Copyright 2008, Gourmethaven. Oprettet: 2. August 2008.

3 online
free counters