Længes efter forår

Der står i kalenderen, at når 1. marts er passeret, så er det forår. Men det er som om at vejrguderne ikke har set rigtigt i kalenderen, for sneen ligger stadig tykt derude i det meste af haven, og nætterne er stadig kolde.

Og mens vi venter på varmere tider, sidder solsorten i hækken og puster sig op for at holde varmen. Som en af vores vise venner siger: "Det er godt, husene er hule". Ikke alene er det koldt, det har også sneet lidt idag. Det er stadig vinter, og ingen fornøjelse at være i haven.

Og dog. Måske er der alligevel ved at ske lidt derude. Når nu man kigger godt efter, så kan man se de første spæde tegn på forår hist og her. Nogle steder er snelaget ikke helt så tykt, og ind imellem kan man se en lille vintergæk eller erantis stikke op gennem sneen.

Så er der måske alligevel håb om snarligt forår.

Det må også godt snart være. Kuvøsen i drivhuset er sat op nu. Det er en kasse betrukket med bobleplast og isoleret i bunden. Der er elektriske varmekabler i bunden og plantelys i toppen, Nu står den bare der og venter. For det er stadig for koldt til at sætte såbakkerne med de små plantespirer ud i kuvøsen. Det er endnu for koldt om natten til at varmekablerne kan holde en passende temperatur.

Så snart det bliver varmere, skal de små planter flyttes ud, for det begynder at knibe med pladsen inde.

Robot som havemand

En af nyhederne fornyligt var, at der nu arbejdes med at lave en sprøjterobot. Robotten kan kende forskel på afgrøde og ukrudt, og dermed kan den give ukrudtsplanterne en velrettet dosis sprøjtemiddel lige der, hvor det gør allermest skade. Opfindelsen fremhæves som meget miljøvenlig, da der ikke skal bruges så meget sprøjtemiddel som ved almindelig sprøjtning, og derfor skades miljøet ikke så meget.

Det er sådan set også rigtigt nok. Hvis altså udgangspunktet er, at der absolut skal sprøjtes. Men hvor er det da en ærgerlig tankegang. Når nu man laver al den teknik, hvorfor i alverden så ikke lade robotten rykke ukrudtet op istedet for at overhælde det med gift?

Stor var lettelsen derfor også, da det efter nogle dage kunne læses, at der faktisk er nogle forskere, der arbejder med at udvikle en lugerobot. Der går nok nogle år, inden lugerobotterne er færdigudviklede, men tanken er da facinerende.

Så måske skal vi engang have en lugerobot i gourmethaven. Så skal vi bare sidde på terrassen med et par kølige drinks under parasollen og styre robottens kamp mod ukrudtet med fjernbetjeningen. Og når robotten har fri, kan den spille fodbold med ungerne.

Lige nu er der ingen, der kan se ukrudtet. Men det er der. Ihvertfald var det der, inden sneen kom, og da vi ikke selv har luget, og robotten endnu ikke er anskaffet, så er der nok kun den sædvanlige måde at klare dét problem på.

Frøsamlernes frøkursus

Lørdag blev brugt på at deltage i foreningen frøsamlernes frøkursus i Den Økologiske Have i Odder. 23 frøsamlere fra hele landet mødtes for at lære mere om den fælles passion: at avle frø.

Det var en dejlig dag, hvor vi som amatører kunne udveksle erfaringer, og samtidig få nyttig viden fra nogle af oplægsholderne, der har professionel baggrund.

Når først man får lært lidt om planternes fysik og formering, så er det slet ikke ikke så svært endda at avle frø af en lang række forskellige afgrøder.

Læs eventuelt også:

Frøhjørnet
Frøsamlernes frøkursus 2005
Frørensningskursus 2006

Vintergæk

Erantis
Vintergæk og erantis titter op gennem sneen.

Frøkursus med frøsamlerne
Gourmetfar har været på frøkursus.

'
 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 13. Marts 2005.

12 online
free counters