Vinteren er på vej

Nu kan vi ikke komme uden om det. Global opvarmning eller ej, der er overhovedet ingen tvivl: vinteren er på vej!

Se bare en af vore fine græskarmænd. Han blev født til ære for alle helgens aften, men nu er han allerede en rynket gammel olding, endnu ikke en måned gammel. Vi havde tre flotte græskarmænd, og ham her er den, der holder sig bedst. Sørgeligt, men de tåler ikke frost. Nu kan de komme i kompostbunken, kan de.

Græskarmand
Gammel og rynket er han, den ene af vores græskarmænd. De tåler ikke kulden.

Men lad os ikke fortvivle over det. Der er så meget andet at glædes over i haven og drivhusene. Tag nu f.eks. Taro med de smukke blade, der ligner elefantører. Den har nu stoppet væksten i drivhuset, og knoldene er blevet delt. Udbyttet var som forventet ikke vældig stort, men nok til at vi kunne smage på knoldene.

Det var nu ikke noget særligt, men nu er det prøvet. Alligevel er et par knolde lagt til side for at prøve at dyrke dem igen næste år. Det var lige ved at gå galt i år, for der var et par gange i den stærkeste sommervarme, at de fik for lidt vand. Og det er ikke godt for en sumpplante.

Oka, Oxalis tuberosa
Oka gav rigtig godt i år. Vi fik rigtig mange store, fine knolde.

Det sene efterår er også tiden, hvor der kan høstes sarte knolde i haven. For ganske som frosten tager græskarmændene, tager den toppen af oka planterne. Nu er væksten definitivt stoppet, men vi har taget det hele med - den sidste tid under bobleplast, for det er i det sene efterår, at knoldene for alvor udvikler sig.

I år har udbyttet været ganske overvældende. Så ikke alene er der nok til at dele med medlemmer i foreningen frøsamlerne, der er også nok til et par måltider, hvor oka indgår som væsentlig del. Der skal vist søges lidt i kogebøgerne for at finde ud af, hvordan oka bedst anvendes...

Læs eventuelt også:

Oka
Taro

Taro, Colocasia esculenta
Taro, Colocasia esculenta, dyrkes for de spiselige knolde.

Oka, Oxalis tuberosa
Oka kan få mange sideknolde på én enkelt stængel.

'
 

© Copyright 2007, Gourmethaven. Oprettet: 24. November 2007.

4 online
free counters