Køkkenhave under juletræet

Der lå mange julegaver under træet i år. De fleste og de største var til børnene, og sådan skal det vel være. En fornøjelse at se dem pakke ud.

Men der var også lidt gaver til gourmetfar her. Ved første øjekast ikke så store, men når man ser ordentligt efter, er de alligevel store, på hver sin måde. Som f.eks. tegninger fra børnene, et nyt memorykort til kameraet og et gavekort til en ny køkkenhave.

En ny køkkenhave? Som om de 70 meter bed ikke skulle være nok? Men jo, det er rigtigt nok. En ny køkkenhave..... Det er nu ikke far her, der skal passe den, for den skal plantes i Malawi. Det var en gave fra fruen.

Gaven er formidlet gennem Folkekirkens Nødhjælp, der med projektet "Giv en ged" har gjort nødhjælp til en populær julegaveide, og dermed introduceret en hjælpeform, der vist ikke tidligere har været brugt i Danmark. Et halvt hundrede tusinde danskere har på den måde fået geder, høns, køkkenhaver, grise, køer eller bier under juletræet.

Måske har populariteten af denne type hjælp sin rod i, at man på den måde føler, at hjælpen får et ansigt. At det lige blev en køkkenhave herfra er vel oplagt.

Baggrunden for at give en køkkenhave er trist. Mange i Malawi lever primært af majsgrød, med fejlernæring til følge. For at supplere den ensidige kost, laves en kampagne, hvor en række familier får et køkkenhave-kit, bestående af vandkande, hakke og frø, ledsaget af gode ernæringsråd, undervisning i at lave og passe køkkengaven og gemme frø samt jævnlige besøg af en gartner.

Sammen med haven herfra, blev det til knap 3000 køkkenhaver under juletræerne i år.

Man kan mene meget om denne form for hjælp, men hjælp på denne måde føles meget bedre i maven, end den måde, nogle lande giver nødhjælp på. Som f.eks. når der gives nødhjælp til landbruget i form af frø, som er F1 hybrider. Så er der givet hjælp ét år, og dem, der blev hjulpet vil få dårlig høst året efter, hvis de prøver at samle frø fra afgrøderne, for der er jo tale om engangs frø - dvs. engangs hjælp. Men i dette projekt er der håb om en varig løsning, for familien vil kunne dyrke deres have år efter år.

Læs evt mere om projektet www.givenged.dk hos Folkekirkens Nødhjælp.

Giv en ged - køkkenhave til Malawi
Den mest usædvanlige julegave i år - en ny køkkenhave - i Malawi.

Giv en ged - køkkenhave til Malawi
Køkkenhaven er en del af projektet givenged.

'
 

© Copyright 2006, Gourmethaven. Oprettet: 29. December 2006.

12 online
free counters