Nytår

Godt nytår!

Gourmethavens besøgende ønskes alle et godt og lykkebringende nytår. Måske er dette tiden til at citere et gammelt kimesisk ordsprog:

  • Vil du være lykkelig en dag, så drik dig fuld
  • Vil du være lykkelig en uge, så slagt et svin
  • Vil du være lykkelig et år, så gift dig
  • Men vil du være lykkelig hele livet, så bliv gartner

Må det nye år bringe mange gode haveoplevelser!

Hvad laver en havemand nytårsdag?

Der bliver fyret mange store raketter af sådan en nytårsaften. Ganske vidst har den voldsomme eksplotionsbrand på fyrværkerifabrikken i Kolding tilsyneladende dæmpet lysten til fyrværkeri lidt, men de store klokken 12 raketter med de gode lange plantepinde var der alligevel mange af ved dette årsskifte.

Det er nu flot, når en stor raket farer op i luften og eksploderer med et drøn i en smuk blomst af fyrværkeri. Og få sekunder falder der en plantepind ned fra himlen. Sådan en nytårsaften nærmest regner det med plantepinde. Så en rask lille tur rundt i kvarteret kan snildt give nok plantepinde til alle de små planter i drivhusene, når den tid kommer.

Lidt godt til salatskålen

Den smule sne, der kom mellem jul og nytår, er smeltet nu. Måske bliver det vinter igen, men lige nu er det ret mildt.

Men når nu ikke man bygge en snemand, så kan man gå en tur i haven på jagt efter lidt grønt til salatskålen. Og der er skam noget at finde hist og her. Ikke overdådige mængder, men et lille tilskud af gode småting til at sætte lidt smag på salaten fra grønthandleren.

I starten af september blev en række forskelligt bladgrønt sået, og noget af det står endnu. Det har overlevet frosten, og står med friske lækre småblade. Som f.eks. bladbeder, vinterkarse og lidt rucola.

Vintermad

Nu har vi for alvor glæde over at have jordkulen, som kan forsyne os med kartofler og forskellige rodfrugter. Det er dejligt med den gide vintermad her i den kolde tid.

Men ikke alt opbevares bedst i kulen. Ting som f.eks. jordskokker har det meget bedre i jorden, hvor de voksede, og skal graves først op, når der er brug for dem. De er gode til suppe, bagte eller for den sags skyld rå i salatskålen.

Planlægning

Nytår er tiden at se tilbage på det gamle år, men det er også tiden at se fremad. De første frøkataloger er allerede kommet. Blandt andet dem fra Thomas Etty, Heritage Seed Library og Impecta Handels. Så selvom dagen kun er tiltaget 7 minutter, føles de lange vinteraftener ikke så lange endda. For det er nu, der skal vælges, hvad gourmethaven skal lægge jord til det kommende år.

Læs eventuelt også:

Frøavl af vinterkarse
Frøfirmaer

Langskulpet vinterkarse
Langskulpet vinterkarse.

Bladbede
Bladbede.

Bladgrønt

 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 1. Januar 2005.

4 online
free counters