Frøsprederne
Selvom det stadig er frost derude, er det en dejlig tid. Skiferien er vel overstået med alle lemmer intakte. Det er i sig selv noget af en bedrift, når man tænker på den halsbrækkende fart ungerne har på, når de retter skiene parallelt ned mod dalens bund og laver gummiknæ.
Godt hjemme igen er det for alvor blevet drømmenes og planlægningens tid hvad angår den kommende havesæson. De sidste frøbestillinger er snart afgivet på brev og internet, og hver dag er det spændende at komme hjem og se, hvad der ligger og venter i postkassen.
Nu er det snart på tide at få de sidste detaljer i haveplanen på plads. De store linier om hvilke slags grønsager, der skal stå hvor, er ved at være afgjort, men detaljerne om hvilken sort, der skal være hvor, og hvad der skal afløse hvad, er endnu ikke lagt i faste rammer.
Foreningen Frøsamlernes medlemmer er gode kunder hos Post Danmark i denne tid. De enkelte medlemmers arbejde med at samle frø sidste havesæson kommer nu de andre medlemmer til gode. Efter at have samlet er det nu tid at sprede. Som medlem af foreningen kan man bytte frø med andre frøsamlere. Pose efter pose pakkes og sendes fra medlem til medlem.
For man kan naturligvis ikke selv avle frø af alting, men når mange medlemmer hver avler frø af nogle ting, resulterer det tilsammen i temmelig stor græsrods-genbank. På den måde er man som medlem med til at bevare og udbrede gamle og sjældne sorter. Og samtidig får man adgang til hundredvis af forskellige spændende sorter, der ellers ikke er til at få fat i.
Den bedste måde at bevare en sort på, er at give den væk!
Rimfrost og grøn salet
Mens rimfrosten pynter op i haven med flotte iskrystaller, står små salatplanter på spring i drivhuset. Drivhuset er isoleret med bobleplast og holdes frostfrit med en elektrisk varmeblæser. Det er ikke særlig dyrt i strøm, men der er heller ikke alverdens vækst i et par graders varme. Men så snart der kommer lidt mere sol om dagen til varme op, håber vi på, at de små salatplanter vil tage fat. Det bliver interessant at se, om det var besværet værd.
Snart skal kuvøsen sættes op i drivhuset - en opvarmet kasse med bobleplast og kunstlys. Her skal udplantningsplanterne til drivhusene vokse op. For pladsen inde i huset rækker ikke til den slags.
Selvom det har været ganske koldt, har jorden i haven indtil for nyligt været beskyttet mod frosten af snetæppet, der dækkede alt, men nu er sneen smeltet eller måske snarere regnet væk. Så da frosten kom tilbage, blev jorden hård som sten.
Spireprøver
Inden de sidste frøbestillinger afgives, skal det lige kontrolleres, om nogle frø, der egentlig er et stykke over sidste salgsdato, alligevel kan spire. Hvis man opbevarer frø fornuftigt, hvilket vil sige tørt og køligt, kan man nemlig øge holdbarheden af mange frø med flere år. Og hvis de stadig er spiredygtige, er der jo ingen grund til at smide penge ud på nye frø.
Læs eventuelt også:
Selvlukkende frøpose
Hurtig frøkuvert
Bobleplast i drivhuset
Frøenes holdbarhed
-
Skilæreren instruerer, inden vi anbriber pisten.
-
Der fyldes frø på poser til forsendelse.
-
Rimfrost pynter i vinterhaven.
-
Salat i det isolerede drivhus i starten af februar.