Tre meter træstub

Det har været en travl tid. Der giver en masse postyr, når to livlige drenge fylder 5 år. Der skal fejres fødselsdag med familien. Legekammeraterne skal også inviteres til fest, og så skal det da også lige fejres for stuen fra børnehaven.

Men der blev alligevel mulighed for at kombinere nyttige gøremål i haven med fødselsdagen.

Et birketræ på nordsiden af huset har længe været lidt i vejen. Det stod bare der og blev større og større, og det ragede efterhånden alt for langt ind over taget. Blade og andet fnuller dryssede ned på taget og i tagrenden. Og nedenunder træet blev det sværere og sværere at få hæk og alt andet til at gro. Til gengæld trivedes algerne alt for godt. Så det store spørgsmål var: skulle træet beskæres voldsomt, eller skulle det måske fældes helt?

Det blev til, at træet skulle fældes. Og når nu nogle af fødselsdagsgæsterne gerne ville hjælpe til med det, så siger man da jatak! De mødte op med motorsav og det hele i bagagerummet.

Det tager egentlig ikke særligt lang tid at pille sådan et træ ned, men processen blev besværliggjort af, at stubben er omkring 3 meter - i højden altså.

Vi har nemlig en plan om, at sådan en træstamme må kunne bruges til et eller andet. Så engang i løbet af efteråret eller vinteren kommer der nok et eller andet op i træet. Hvad det skal være, har vi endnu ikke besluttet helt. Ungerne er ikke blevet indviet i den plan endnu, så de synes bare, at det er underligt, at vi ikke skal save det nederste af træet væk også. De bliver klogere.

En ordentlig sav

Sådan nogle friske drenge på 5 år, de vil altså gerne have nogle save. Så det har de fået. Nogle rigtige nogle, der ligner og saver som en voksen størrelse. For når man giver børn værktøj, så skal det være noget, der kan bruges rigtigt. Ellers kan man liges så godt lade være. En sav, der ikke kan save, er værre end slet ingen sav! Men de får kun lov at bruge deres save, når der er en voksen med.

Så der blev savet sidegrene af til den store medalje, og de savede brænde og savede brænde. Den fødselsdagsgave er et hit! Storesøster Freja var også med til at save en tid, men hun tabte hurtigere interessen.

Nogle af grenstumperne blev også afbarket og snittet til den store guldmedalje. Der var nemlig også et par dolke på gavelisten. Ganske vist måtte plasteret frem et par gange, men det var til helt symbolske skrammer, hvor der skulle bruges megen fantasi for at se friskt blod efter et par minutter.

Nu et par dage senere er næsten alle spor slettet. De sidste tykke grene er savet til brænde, og alle smågrene og kviste er røget gennem kompostkværnen. Det tog lidt over et par timer at lave en godt halv kubikmeter træflis og grenstumper, og nu ligger træets krone godt og trygt i kompostbeholderen og venter på, at mikroorganismerne skal gå igang med det, de er bedst til.

I forhaven står en 3 meter høj træstamme og ser lidt forladt ud. Det ser helt underligt ud, og der er blevet så lyst i nærheden. Stammen ved endnu ikke helt, hvad den skal bruges til. Det ved vi heller ikke, men mon ikke vi finder ud af det?

Det kan være, at de unge mennesker er nødt til at hjælpe til, brædder og bjælker skal saves til.

Læs eventuelt også:

Det store træ
De store planer
Huset i træet tager form
Rejsegilde
Huset i træet er færdigt

Varmemesterbeskæring
Morfar igang med at skære træet ned oppefra.

Toke saver
Toke skærer smågrene af

Aske saver
Aske saver brænde.

'
 

© Copyright 2004, Gourmethaven. Oprettet: 25. Oktober 2004.

39 online
free counters