Vinteren strenges

Dagene bliver længere nu. Forskellen kan virkelig mærkes. Omkring 5 minutter mere dagslys får vi hver dag, og dagen er over fire timer længere end den korteste dag. Men det er stadig vinter. I den grad. For som det hed i H. C. Andersen's "Kun en Spillemand":

Naar Dagene længes, Vinteren strænges!

Og det er ikke til at komme uden om. Det hedder også "Det nye Aar havde mange iiskolde, mørke Dage. Vinduerne maatte tøes op med en Ildpotte". Det sidste er måske ikke helt rigtigt, men bortset fra den lille detalje, kan der være noget om det.

Det fryser hårdt om natten i denne tid. 16 graders frost har vi haft inde ved huset lige under tagrenden, så det har nok været endnu koldere lidt længere væk fra huset. Men under sneens beskyttende dyne er det slet ikke så koldt. Derfor har vi den luksus at kunne hente friske rodfrugter i kulen, når vi har lyst.

Det er bedst at gå i kulen om eftermiddagen, når det er knap så koldt. Sneen skrabes væk fra kulen, og der kan graves hul, så man lige kan få en hånd ind under halmen efter en håndfuld gulerødder, eller hvad køkkenchefen nu har bestilt. Det er nu, det er rigtig godt at have tegningen, der viser, hvor de forskellige ting ligger i kulen. Og så er det ellers med at få lukket igen i en fart, så sagerne ikke fryser. Bagefter dækkes der pænt til igen - først jord, og så en dyne af sne til at holde på varmen.

Fuglene i haven

Fuglene har det nok ikke helt nemt for tiden. Der er efterhånden ved at være brugt op af bær og frø derude, og en masse frøstande på stauder og lignende væltede under stormen, og er nu dækket af sne.

Derfor får fuglene et lille tilskud, så der er lidt mad at hente, hvis de har lyst. Nu skal vi ikke gå og narre os selv. Det er nok stadig mest for vores egen skyld, vi fodrer fuglene, og det er da også hyggelift at se dem komme og spise.

De kan spise mange ting, men her er det nok mest lidt brødkrummer, et halvråddent æble og nogle foderkugler, de bliver budt på.

En af solsortene har det med nærmest at holde vagt på kompostbeholderen. Den sidder der, og er meget fornærmet, hvis andre fugle kommer for tæt på. Men ellers skiftes fuglene pænt til at hente lidt mad, hvor vi nu har smidt lidt.

Den gamle havegril, der er rustet så meget, at der er hul i bunden, gør nu nytte en tid endnu som foderbræt.

Et skovspurvepar har indtaget mejsekassen, som egentlig var tiltænkt musvitterne. Måske er hullet lidt for stort, eller måske er spurvene blevet så magre, at de kan komme ind alligevel.

Hvis du ved, hvor stort hullet skal være til mejsekasser til henholdsvis blåmejser og musvitter, så giv lige et praj.

Tid at så peberfrugt og chili

Sidste søndag blev de fleste frø af peberfrugt og chili sået. Det er et godt tidspunkt at gøre den slags på, så planterne har en god størrelse, når de skal plantes ud i drivhusene.

Capsicum, som peber og chili hører til, må gerne have det godt varmt, når de skal spire. 24-32 °C er det ideelle. Det er noget varmere, end vi normalt har det i stuen, så der skal lidt ekstra varme til.

Som sædvanligt kommer de gode gamle Pindstrup Minicap til ære og værdighed. Det er et smart princip med en såbakke af flamingo og et vandreservoir, der ved hjælp af en kapilærmåtte sørger for at forsyne de 60 små rum i såbakken med vand. Engang kunne man købe varmelegemer, passer i såkasserne. Varmelegemerne er vist ikke i handelen mere, men vi er de heldige ejere af et par stykker.

Som noget nyt i år er nogle af peber- og chilifrøene sået i Rootrainers eller Rodudviklere, som de kaldes på dansk. Det er en ret smart type såbakker med små moduler, der kan åbnes som bøger, når planterne skal plantes.

Rodudviklerne skulle give små planter med et meget veludviklet rodnet, så planterne får et forspring, når de bliver plantet om. Under spiringen står rodudviklerne på varmeelementer, men skal senere have temperaturen sænket lidt. Der er et klart låg med til hver Rootrainer, som hjælper med til at holde en høj fugtighed under spiring.

Umiddelbart virker rodudviklerne meget nemme at have med at gøre. Der skal nok udøves lidt større omhu med vanding, da rodudviklerne ikke har noget vandreservoire, og det vil vise sig, om dette kommer til at give praktiske problemer.

Det bliver spændende at se, hvordan planterne i rududviklerne klarer sig sammenlignet med planterne fra de andre såbakker. Indtil videre ser frøene ud til at spire lige så villigt som frøene i Minicap

Rootrainers er ikke almindeligt i handelen i Danmark, men de kan købes hos Jollity Farm, der sender med posten.

Læs eventuelt også:

Spiretemperatur

Jordkule om vinteren
Rodfrugter kan hentes fra kulen midt om vinteren.

Skovspurv
Et skovspurvepar har tilkæmpet sig mejsekassen.

Solsort
Solsorten finder gerne mad på jorden.

Rootrainers
Rootrainers findes i to højder.

Nyspiret chili
Den første chiliplante spirer frem.

 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 5. Marts 2005.

13 online
free counters