Den bedste lagring af grønsager

Når grønsager skal opbevares i længere tid, er det vigtigt, at det foregår under de bedst mulige betingelser.

Generelt bør grønsager ikke opbevares sammen med modne frugter som f.eks. æbler og pærer, da disse afgiver ethylen. Ethylen fremmer ældningsprocessen hos mange slags grønsager, blandt andet gulerod og kartoffel.

Forskellige slags grønsager opbevares bedst ved forskellig temperatur og luftfugtighed. Herunder er en tabel, der angiver den optimale temperatur og relative luftfugtighed for lagring af en række forskellige rå grønsager. Desuden er anført den maksimale tid, målt i antal uger, man som hovedregel kan regne med at opbevare grønsagerne under de bedst mulige forhold. Vær opmærksom på, at sortsvalg og dyrkningsforhold også har betydning for grønsagernes lagringsegenskaber. Temperaturangivelsen +0 °C angiver så lavt som muligt, men frostfrit.

sorter efter videnskabeligt navn

Dansk navn Videnskabeligt navn Optimal opbevaring
°C % rel. Uger
Agurk Cucumis sativus L. 7-10 95 1-3
Ajipeber Capsicum baccatum 7-10 90-95 2-3
Artiskok Cynara scolymus L. +0 95-100 3-4
Asparges Asparagus officinalis 1-2 95-100 2-3
Aubergine Solanum melongena L. 7-11 90-95 1
Bladbede Beta vulgaris L. var cicla L. +0 98-100 1-2
Bladselleri Apium graveolens L. var. dulche +0 98-100 8-12
Blomkål Brassica oleracea L. var. botytris +0 95-98 3-4
Broccoli Brassica oleracea L. var. italica +0 95-100 1-2
Cayennepeber Capsicum frutescens 7-10 90-95 2-3
Chilipeber Capsicum annuum L. 7-10 90-95 2-3
Cikorie Cichorium intybus L. +0 95-100 2-4
Endivie Cichorium endivia L. +0 95-100 2-3
Fennikel Foeniculum vulgare +0 90-95 2
Græskar Cucurbita 10-13 70-90 8-24
Grønkål Brassica oleracea L. var. sabellica +0 95-100 2-3
Gulerod Daucus carota L. subsp. sativus +0 98-100 30-46
Havebønne Phaseolus vulgaris L. 4-10 95 1-3
Havesalat Lactuca sativa L. +0 98-100 3-4
Havesalat, aspargessalat Lactuca sativa L. var. augustana +0 98-100 3-4
Havesalat, hovedsalat Lactuca sativa L. var. capitata +0 98-100 3-4
Havesalat, pluksalat Lactuca sativa L. var. crispa +0 98-100 3-4
Havesalat, romersalat Lactuca sativa L. var. longifolia. +0 98-100 3-4
Havrerod Tragopogon porrifolius L. +0 95-98 8-16
Hvidkål Brassica oleracea L. var. alba +0 98-100 4-16
Hvidløg Allium sativum L. +0 65-70 26-30
Jordnød Arachis hypogaea L. 10 7,5 42
Jordskok Helianthus tuberosus L. 2 90-95 26-52
Kartoffel Solanum tuberosum L. 3-4 85-90 24-26
Kepaløg Allium cepa L. +0 65-70 4-32
Kinakål Brassica rapa L. subsp. perviridis +0 90-95 8-12
Knoldselleri Apium graveolens L. var. rapaceum +0 97-99 26-42
Kruspersille Petroselinum crispum var. crispum +0 98-100 4-8
Kålroe Brassica napus L. var. napobrassica +0 98 8-12
Limabønne Phaseolus lunatus L. 3-4 95 1
Majroe Brassica rapa L. subsp. rapa +0 98-100 16-22
Majs Zea Mays L. +0 90-98 1-2
Melon Cucumis melo L. 10-15 90 2-3
Okra Abelmoschus esculentus 7-10 90-95 1-2
Pastinak Pastinaca sativa L. +0 90-95 8-24
Peberfrugt (Spansk peber) Capsicum annuum L. 7-10 90-95 2-3
Peberrod Armoracia rusticana +0 98-100 32-52
Porre Allium porrum L. +0 95-100 8-12
Radis Raphanus sativa L. +0 95-100 8-16
Ribstomat Solanum pimpinellifolium L 8-10 90-95 1-2
Ringbægret chili Capsicum chinense 7-10 90-95 2-3
Rocoto Capsicum pubescens 7-10 90-95 2-3
Rodpersille Petroselinum crispum var. tuberosum +0 95-100 8-20
Rosenkål Brassica oleracea L. var. gemmifera +0 95-100 3-5
Rødbede Beta vulgaris L. var. vulgaris +0 98-1 16-26
Rødkål Brassica oleracea L. var. rubra +0 98-100 3-6
Salatsennep, Rucola Eruca sativa 0-2 95-100 1
Sikkimagurk Cucumis sativus L. var sikkimensis 7-10 95 1-3
Skorzonerrod Scorzonera hispanica L. 1-2 95-98 26
Spinat Spinacia oleracea L. +0 95-100 1-2
Squash Cucurbita pepo L. 10 50-70 3-4
Tomat Solanum lycopersicum L 8-10 90-95 1
Ægte ingefær Zingiber officinale 12-14 85-95 8-12
Ært Pisum sativum L. +0 95-98 1-2

59 grønsager opfylder søgekriteriet.

sorter efter videnskabeligt navn

Læs eventuelt også:

Lav en jordkule

'
 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 13. August 2005.

12 online
free counters