Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Grøntsager, grønsager
Agurk, melon mm.
Anu, Mashua
Asparges
Batat, sød kartoffel
Chili og peberfrugt
Fladbælg, Lathyrus
Frugt eller grønsag
Gulerødder
Gurkemeje
Helianti
Ingefær
Jordnød
Jordskok
Kardon
Kinaskok, knoldgaltetand
Løg, hvidløg mm.
Oka
Peberrod
Rødbeder i massevis
Salatskålen
Spinatranke
Taro
Tomater
Yacon
Ært

Anu, Mashua, Tropaeolum tuberosum

Anu, Mashua

Anu, der også kaldes Mashua og spiselig knoldnasturtium, bærer det videnskabelige navn Tropaeolum tuberosum. Anu blev omtalt allerede i Have-Tidende i 1840 og 1841, dengang som en vækst, der var indført få år tidligere. Siden har den kun været nævnt få steder, og har i det store og hele været ukendt i Danmark. Den er nævnt i Vilmorins "The Vegetable Garden" i 1885, men har heller ikke i England opnået nogen særlig udbredelse. I Frankrig kendes den som en specialitet under navnet Capucine tubéreuse.

Anu er i familie med blomsterkarse eller tallerkensmækker, men dyrkes for sine spiselige knolde. Anu stammer fra Andesbjergene, hvor den stadig er én af de mest almindelige rodafgrøder, næst efter kartoffel, Solanum tuberosum, oka, Oxalis tuberosa og ulluco, Ullucus tuberosus.

I Andesbjergene dyrkes Anu meget i de højtliggende, køligere egne, og den kan udmærket dyrkes i Danmark og andre tempererede egne. De overjordiske blade og stængler tåler kun ganske let frost, men knoldene og de underjordiske stængler er mere hårdføre.

Endnu er det lidt usikkert, om knoldene kan overvintre sikkert i jorden i Danmark uden beskyttelse, men vær varsom med vinteropbevaring ved for høj temperatur, da knoldene er meget villige til at sætte lange, sarte spirer, der nemt knækker.

Toppen vokser som en slyngplante, og behøver støtte. Enten i form af et stativ eller i form af andre højtvoksende planter, den kan sno sig op ad. Anu kan udmærket anvendes som et dekorativt indslag i køkkenhaven eller for den sags skyld i prydhaven, for stænglerne og løvet er meget smukke.

Det kan se ud som om Anu er daglængdefølsom, idet knoldene for alvor først dannes sidst på efteråret, hvor dagene er kortere end natten. Derfor bør høsten vente, til frosten har taget toppen.

Anvendelse

Anu knoldene er meget smukt creme-hvide og sart sprøde i konsistens. De knaser appetitligt mellem tænderne og er meget saftige. Smagen af rå Anu er stærk med mindelser af sort peber og ræddike. Den er stærkere end radis, men ikke nær så stærk som mange røde og sorte ræddiker.

Hvis man finder behag i den lidt skarpe smag, kan den udmærket anvendes rå, f.eks. som tynde skiver i salat eller som snack til forret sammen med andre rå grønsager. Anu kan også koges eller lynsteges og bruges som tilbehør til forskellige varme retter.

Anu siges at have nedsættede virkning på den seksuelle appetit, hvorfor dens popularitet i Andesbjergene, især hos den mandlige del af befolkningen, er noget begrænset. Denne virkning fremstår indtil videre som ikke underbygget, men det kan bekræftes, at smagen er god og stærk.

Anu, Mashua, spiselig knoldnasturtium
Art: Tropaeolum tuberosum Ruiz & Pav.
Familie:: Blomsterkarsefamilien, Tropaeolaceae
Engelsk: Anu, Mashua
Spansk: Añu, Mashua
Fransk: Capucine tubéreuse
Tysk: Kapuzinerkresse
Svensk: Knölkrasse

Læs eventuelt også:

Oka
Helianti
Yacon
Jordskok

Litteratur om emnet:

[87] Lost Crops of the Incas - Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation
[95] The Vegetable Garden

  • Anu, Mashua, Tropaeolum tuberosum
    Anu, Mashua er temmelig produktiv.
  • Anu, Mashua, Tropaeolum tuberosum
    Selv som helt spæd plante er Anu smuk.
  • Anu, Mashua, Tropaeolum tuberosum
    Anu er i familie med blomsterkarse