Sent forår

Det var en lang vinter. Foråret kom sent. Så blev det rigtig meget forår. Et par dage var det næsten sommeragtigt sidst på dagen, når solen havde fået lov at varme længe. Så blev det koldt og regnfuldt, og nu er det ved at blive almindeligt forår så småt.

Alting kommer lidt senere igang i år, end det plejer. Men mon ikke vi når det hele endda.

Selvom der ikke er så meget at se i haven, har der været nok at lave. Mest i drivhuset. Ikke at der er plantet noget ud i drivhuset endnu, dertil er det stadig alt for koldt, men i den opvarmede og isolerede kuvøse er der derimod masser af liv i de små planter. Side om side står de nyligt ompottede peber-, chili- og tomatplanter. De vokser, så man næsten kan se det fra dag til dag, men det er stadig alt for koldt i drivhusjorden til at plante ud endnu.

Planterne vil sikkert have en passende størrelse sidst på måneden. Så får vi se, om vejret også er passende.

Også en masse små majsplanter står i kuvøsen og venter på varmere tider. De skal også snart pottes om, for når først de tager fat, gror de meget hurtigt.

Forårstegn

Fuglene i haven samler redemateriale, så man næsten kan blive træt af at se på det. Nogle af solsortene har valgt den nemme løsning, og bygger blot videre på sidste års reder.

Et skovspurvepar havde først indtaget en mejsekasse, der egentlig var tiltænkt musvitter, men nu er de blevet smidt ud igen af et musvitpar, der bygger rede derinde, så det er en lyst. Hvad bilder vi os egentlig ind at synes, at musvitterne har mere ret til kassen, bare fordi de har flottere farver.

Nå, men musvitterne vandt kampen uden vores hjælp, og skovspurvene lider ingen nød. De har plukket hul i noget isoleringsmateriale under træværket på garagen, og bygger rede derinde under taget få meter fra deres første bolig. Selvom det er noget sjusk, skal de alligevel få lov til at få et par kuld unger der. Hvordan skulle de også kunne vide, at det sådan set er forbudt at pille i vores isolering.

En enkelt bi var stået for tidligt op. Den fjollede fortumlet rundt i nogle fo timers varmende solskind, og kunne slet ikke finde ud af det der med blomsterne og bierne. Der er nu heller ikke meget nektar at finde endnu.

Erantis, vintergæk og krokus er ved at være slut nu, og efterhånden begynder de tidligste narcisser at blomstre i spredt formation.

I køkkenhaven er der i det små tegn på spiselige afgrøder på vej. Mest spændende er nok de løgvækster, der har overvintret i jorden, og som nu skyder op med stor gro-kraft.

Frøsamlerne

En plante er der særligt store forventninger til, nemlig spinatranke, Hablitzia tamnoides. Sidste år lykkedes det i første omgang ikke at få fat i spinatranke-frø, men foreningen frøsamlerne fik fat i nogle få frø fra en norsk frøsamler.

En enkelt lille plante kom der ud af det, skønt den ikke så ud af meget. Men nu i år er der gang i planten. Den byggede et godt rodnet sidste år, og nu skyder den villigt.

Spinatranke er en plante, der gror godt i kolde egne. Dens blade skulle kunne anvendes som spinat, når de er spæde. Det bliver spændende at se, hvad spinatranken vil byde på i løbet af året.

Der har været god gang i frøbytningen. Mange spændende frø er hentet hjem fra andre frøsamlere, og der er også rigtig sendt mange portioner afsted fra gourmethaven i år. Det er virkelig positivt kunne bytte frø med andre, for det giver adgang til en lang række sorter, der ikke ellers er til at få fat i ad andre veje.

Såbakker

Som noget nyt i år skulle det prøves, hvordan Rootrainers virker. Umiddelbart ser det ud til, at oplysningerne om at den lidt specielle type såbakke giver et bedre rodnet. Ellers har det været Pindstrup Minicap, der har været den foretrukne såbakke, da den forsyner såbakken med vand fra et reservoir via en kapilærmåtte. Et tiltalende princip, når det er svært at tilse planterne hver dag på grund af arbejde og andre aktiviteter. Rootrainers har ingen indbygget vandforsyning, og man skal derfor være mere påpasselig med at vande tidsnok til at de små planter ikke tørrer ud.

Det er dog gået uden problemer i foråret, og det bliver spændende at se, hvordan planterne fre Rootrainers klarer sig sammenlignet med de andre.

Læs eventuelt også:

Varmekasse
Spinatranke

Bi på blomst
Denne bi har vist misforstået det der med blomsterne og bierne.

Babington porreløg, Babingtons Leek
Flot ser det ud med Babington porreløg på vej.

Spinatranke
Spinatranke gror fint trods det kolde vejr.

Rootrainers
Rootrainers.

'
 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 12. April 2005.

9 online
free counters