Gourmethaven topbillede
burger menu
slidein menu
Blandede emner
Blandede haveemner
Bobleplast i drivhuset
Capsicum bestemmelse
Er jorden bekvem
Forsøg med så-folie
Frøenes holdbarhed
Frøtapet
Haveordbog
Hjemmelavet insektsæbe
Lagring af grønsager
Lav en jordkule
Litteraturliste
Skriv på potter og planteskilte
Sneglebekæmpelse
Spiretemperatur
Vejrudsigten

Hjemmelavet insektsæbe

Insektsæbe er nyttig til bekæmpelse af f.eks. bladlus, mellus, trips og væksthusspindemider. De angrebne plantedele sprøjtes grundigt. Bladene skal være fugtige over det hele, og det er vigtigt også at give undersiden, hvis der er skadedyr her. For at insektsæben kan virke, skal den sprøjtes på, så den rammer alle insekter. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen efter ca. 4 dage, og måske atter engang efter endnu 4 dage.

Sprøjt kun i gråvejr eller om aftenen, da kan give svedne blade, hvis der sprøjtes i solskin.

Insektsæbe består af vand, sæbe og sprit, og er godkendt til økologisk brug. Der findes forskellige produkter på markedet, og de er relativt dyre.

Det er imidlertid nemt selv at fremstille en billig og effektiv insektsæbe. Der skal blot bruges flydende brun sæbe, husholdningssprit og vand. Her er en opskrift:

 • 4 dl. vand
 • ½ dl. flydende brun sæbe
 • ½ dl. husholdningssprit

Læs varedeklarationen på flydende brun sæbe grundigt, så du er sikker på, at der ikke er spændende tilsætningsstoffer i. Det skal KUN være brun sæbe og vand, ikke andet.

Istedet for flydende brun sæbe kan man også bruge fast brun sæbe (krystalsæbe) og piske det op i vand. Det er en smule mere besværligt, men endnu billigere. Brug da ca. 1 teskefuld til en halv liters portion.

Ingridienserne blandes, fyldes på en forstøverflaske, og er klar til brug med det samme. Hvis blandingen har stået en tid, skal den lige rystes inden brug, da den godt kan lagdele.

Brun sæbe nedbrydes fuldstændigt i naturen, men man skal være opmærksom på, at insektsæbe ikke alene slår fjenderne ihjel. Også vennerne bukker under, hvis de bliver ramt, så man skal kun bruge insektsæbe som sidste udvej.

Hvis man har et kraftigt angreb og vil anvende nyttedyr til bekæmpelse, kan det være en mulighed at sprøjte med insektsæbe nogle dage i forvejen. Men når først nyttedyrene er udsat, skal man ikke længere sprøjte.

 • Bladlus og mellus
  To generationer bladlus og en enkelt mellus.
 • Hjemmelavet insektsæbe
  Hjemmelavet insektsæbe.
 • Pssssst pssssst
  Pssssst pssssst