Vintervejr

Så blev det endelig rigtig vinter. Vi kom hjem fra en uges skiferie i Idre Fjäll for en uge siden, og nu føles det egentligt pudsigt, at der er lige så meget vintervejr herhjemme nu, som det vejr, vi var rejst helt til Idre for at få. Nå - men nu er der jo ikke så meget alpin skisport i Danmark, så det var alligevel rejsen værd.

Hvor har vi dog været heldige, at det var for en uge siden, at vi kom hjem fra skiferie, og ikke idag. Den færge, vi var med (og alle andre færger til og fra Nordjylland), er aflyst idag. Hvor må det være træls at sidde i Göteborg og vente på en færge, der ikke sejler.

Ungerne elsker sneen. Den nærliggende kælkebakke bliver slidt ned til græsset på få dage, hvis der ikke kommer mere sne.

Men det er nu ikke altid, sneen kommer belejligt. Igår, hvor der for alvor kom sne, havde vi besøg langvejs fra. Det var vældig hyggeligt med sneen - faktisk var det en julekomsammen, der var udsat, så vejret var sådan set meget passende. Under normale omstændigheder ville gæsterne nok bare have overnattet, for politiet frarådede al unødig udkørsel, men et nært medlem af deres familie var alvorligt syg, så de valgte at køre hjem alligevel. Heldigvis gik turen uden de store problemer.

Idag ligger sneen smukt og tungt i haven, og Spireahækken er reduceret til halv højde. Til gengæld er den dobbelt så bred som normalt. Drivhuse og planter er smukt dækket med sne, overalt i haven ligger der mellem 10 cm. og en halv meter sne. Man kan ikke sige andet, end at det er smukt, og der er ikke et eneste stykke ukrudt at se.

Det var sådan set meningen, at det ene af drivhusene skulle have haft en ordentlig omgang idag, men med tyk sne på taget er stemningen ligesom ikke til det. Det varer dog ikke længe inden drivhusene skal være klar til brug, for snart skal peberfrugt, chili, aubergine og tomater sås, og når de får lidt størrelse, skal de flyttes til kuvøsen, som er et lille opvarmet drivhus inde i et af drivhusene.

Vintersysler

Det er en pudsig fornemmelse at sidde inde og bladre i frøkataloger og frøposer, mens sneen ligger tykt udenfor vinduet. De fleste af de frø, der skal bestilles hjem via postordre eller internet, er allerede bestilt. En del er allerede modtaget med posten, og meget snart går turen til Jyllands Frøhandel for at købe en lang række forskellige grønsagsfrø der. Selvom internet er en herlig ting, er der ikke noget som at stå mellem frøstativerne i en velforsynet frøhandel og vælge ned fra hylderne.

Desværre er der ikke så mange ordentlige frøhandler tilbage, for meget af den omsætning er overtaget af det smalle sortiment i kæder som Silvan, Bauhaus og nogle supermarkeder. Vi må håbe, at de få frøhandler og havecentre med et bredt frøudvalg, der endnu eksisterer, vil få lov til at overleve.

I Foreningen Frøsamlerne er der livlig bytteaktivitet i denne tid. Foreningens medlemmer avler frø af mange gamle og/eller sjældne sorter. Nogle avler frø af én ting, andre af en anden, og ved at bytte, får foreningens medlemmer mulighed for at dyrke mange spændende vækster, der ellers ikke er tilgængelige.

Og mens alt dette foregår, kredser mange tanker om sæsonens haveplan. Inden længe skal den overføres fra hoved til papir, så haven ikke løber tør for jord, inden de mange forskellige afgrøder er sået, sat eller plantet.

Frøkursus

En anden aktivitet, der optager en del tanker for tiden, er planlægning af et kursus om frøavl i almindelige haver.

Det er Foreningen Frøsamlerne, der står for kurset, som løber af stablen lørdag den 12. marts kl. 9-16.30 i Den Økologiske Have i Odder. På kurset vil der være indlæg fra såvel eksperter som erfarne medlemmer af foreningen, og der vil være mulighed for at diskutere egne erfaringer og problemer med andre.

Kurset er også åbent for deltagere, der ikke er medlemmer af foreningen, og henvender sig både til begyndere og mere erfarne frøsamlere.

Læs eventuelt også:

Frøhjørnet

Sne i haven
Sneen ligger smukt i et tykt lag.

Drivhus i sne
Købedrivhuset med aluminiumsskelet.

Drivhus i sne
Det selvbyggede drivhus med træskelet.

 

© Copyright 2005, Gourmethaven. Oprettet: 13. Februar 2005.

10 online
free counters