Børnearbejde

Børnearbejde er forkasteligt. At tvinge børn til at arbejde er forkasteligt, og må under ingen omstændigheder forekomme. Nå-ja, der er måske enkelte undtagelser. F.eks. vores egen børn her i Gourmethaven - de må gerne arbejde - altså herhjemme i haven.

Det skal selvfølgelig forstås nuanceret. At børn arbejder for at opnå noget de gerne vil, er ikke børnearbejde. Men det er sundt at lære, at det nogle gange er nødvendigt at yde en indsats for at nå et mål.

Sidste weekend var hård her i haven. Den bød på meget arbejde. Hårdt fysisk arbejde. Men der kom noget godt ud af det.

Huset i træet nedrivningstruet

Hvert forår siden huset i træet blev bygget, har Gourmetfar spillet sikkerhedsinspektør. Huset er blevet grundigt kontrolleret, for konstruktionen er sårbar, og hele huset sidder fast på den tykke træstamme med skråstivere.

I år kom sikkerhedsinspektørens hårde dom: Huset er ikke længere sikkert! Enten skulle det rives ned, eller der skulle gøres noget alvorligt ved konstruktionen. Det svage punkt var ikke konstruktionen med skråstiverne. Naturens kredsløb er ganske enkelt gået i gang med at genanvende træstammen. Den 40 cm. tykke birkestamme gav sig voldsomt, når man rokkede med huset. Resultatet var, at der øjeblikkeligt blev udstedt adgangsforbud.

Svamp på træ
Birkestammen der bærer huset i træet er langsomt ved at vende tilbage til naturens kredsløb.

Det var selvfølgelig ikke et akut problem. Huset har overlevet efterårets og forårets storme, men med den slags tager vi ingen chancer. Birk har det problem, når de dør. Stammen rådner lige så stille op - nedefra og indefra, uden de store synlige tegn, men der var desværre ingen tvivl, stammen kunne både rokkes og vrides. Valget var enkelt: nedrivning eller understøtning. Det blev til det sidste, og det er her det med børnearbejdet kommer ind i billedet.

Børn i haven
Aske og Toke graver hul til stolpeholder.

Efter en tur i byggemarkedet for at hente stolper, stolpeholdere og lægter begyndte det hårde arbejde. Stenet, hård, leret jord, hvor der stadig dukker overraskelser op i form af murbrokker og lignende byggeaffald fra sidst i halvfjerdserne. Ikke ligefrem den nemmeste at grave dybe huller i.

Sådan en stolpeholder er en ret lang betonklods med et galvaniseret beslag på toppen. Den skal graves ned, og så skal stolpen skrues fast oven på den. 4 stolper betyder 4 huller. Det er hårdt arbejde. Jeg er imponeret af de to 12-års knægte. De gjorde bestemt deres del af arbejdet!

Nu er huset i træet igen et sikkert sted at være. Sikkerhedsinspektøren har allerede godkendt det. Måske burde det ikke længere hedde huset i træet, men huset på stylter?

Læs eventuelt også:

Huset i træet er færdigt

Huset i træet er færdigt og malet
Sådan så huset i træet ud, da det var helt nyt.

Huset i træet har fået ben.
Huset i træet er nu igen et sikkert sted at opholde sig.

'
 

© Copyright 2012, Gourmethaven. Oprettet: 23. Maj 2012.

7 online
free counters