Vandmangel

Tænk at det skulle komme så vidt. Men nu går vi faktisk og længes efter koldere vejr. Det har vel nok været varmt. På sin vis herligt vejr at have ferie i, men når der skal cykles og klatres i klipper, er det måske lige i overkanten.

Mens vi har været på ferie er har have og drivhuse haft det varmt. Drivhusene er blevet vandet af vores gode nabo, som også har været flink at give salat og forskellige nyplantede og nysåede grønsager en sjat vand i ny og næ. Så det meste har klaret varmen og tørken i fin stil.

Især er vi glade for salatbedet i disse dage. På to kvadratmeter er der rigeligt til at fylde salatskålen de næste 3-4 uger. I denne varme er det ekstra herligt at have frisk salat.

Varmen til trods måtte vi have tændt grillen idag. Ikke nok med det, vi måtte også have gang i bålet. Af to grunde. For det første har ungerne længe gået og småsnakket om hvornår vi skulle bruge de hasselkæppe vi skar for nogen tid siden til netop dette formål. Den anden og næsten vigtigere grund er, at børnene har lavet nogle lerting, som skulle brændes.

Gourmetfar ofrede en fin te-dåse på sagen, og med stor andægtighed blev lertingene lagt ned i dåsen, tæt pakket i halm, og det tætsluttende låg blev sat på.

Da vi var færdige med snobrødene, blev dåsen lagt i bålet, og der blev langsomt fyret op med mere brænde, til dåsen til sidst var helt dækket af gløder. Nu er det langsomt ved at køle af derude, og vi er meget spændte på, hvordan lertingene ser ud, når vi åbner dåsen imorgen. Gad vide, om ikke ungerne står tidligt op imorgen.

Bornholm, Bornholm, Bornholm,

Du, min dejlige ferieø...... og så videre, som det lød til Sven Gyldmarks toner.

Vi har nemlig været på Bornholm på sommerferie. Det er et dejligt sted at holde ferie med børn. Og vi nød det, selvom der er langt derover (når man bor i Jylland), og selvom vi fandt ud af, at Bornholsmtrafikken, der praktisk taget har monopol, åbenbart ønsker, at man skal tage over Ystad. Ihvertfald er de fine nye natfærger, der nu sejler fra Køge, komplet uegnede til at transportere andet end trailere og lastbiler.

Næh, må vi så be' om de gamle færger! De passede langt bedre til ruten (set med en almindelig passagers øjne), da de sejlede fra København. Man slap for at skulle bakke ombord, og der var masser af køjepladser. Lidt nostalgi fik vi da også på turen med gode gamle Povl Anker til Ystad. Det var en helt anderledes positiv oplevelse.

Nå - fred være med det. Vi blev klogere, og vi havde en herlig tur. Blandt andet var vi en tur på Bornholms Middelaldercenter. Det er der, lertingene kommer fra. Ungerne koblede af en halv times tid med at sidde og lave nogle små lerting derovre. Der var også meget andet at se derovre. Blandt andet falkoneropvisning. Vi oplevede suset af en falk hen over hovedet. Den skal kunne flyve ikke mindre end 270 km/t, sådan et lille kræ. Ret imponerende!

En tur til Christiansø blev det også til. Vi prøvede den nye hurtigfærge Bornholm Express derover. Kun godt 30 minutter fra Gudhjem. Meget behagelig tur.

Hvis der har været tørke på Bornholm og i resten af landet, så er det ingenting imod hvad Christiansø (og Frederiksø) har oplevet. De har ikke fået vand i flere måneder, og deres drikkevandsreservoirer er udtømte - de har jo ingen grundvand på klippeøen, så i lang tid har de kun haft det vand, postbåden Peter har med over.

Stor var overraskelsen derfor, da vi under vores tur kom forbi en sand lille oase. Side om side ligger en række små frodige køkkenhaver. Det må være en udfordring at dyrke under de forhold. Fantastisk!

Så her klager vi ikke mere. Nu vil jeg gå ud og slukke for havevanderen.

Læs eventuelt også:

Salatskålen

Blandet salat
Så er der lidt til salatskålen.

Have på Christiansø
På den knastørre klippeø Christiansø findes denne oase.

Falk
Falken er lynhurtig. Den kan flyve flere hundrede km/t.

 

© Copyright 2006, Gourmethaven. Oprettet: 27. Juli 2006.

33 online
free counters